Statul român trebuie să sprijine micii producători agricoli locali, pentru a stimula relansarea economiei naționale. Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii Vaslui, a spus că toate statele europene sprijină producția autohtonă, promovând piețele ambulante la sfârșit de săptămână.
„Așa se poate susține economia și producția autohtonă. În Germania, Franța, Spania și alte țări, la sfârșit de săptămână marile magazine sunt închise pentru a se putea vinde produsele autohtone. La fel trebuie să se facă și în țara noastră”, a spus Copacinschi.
Un exemplu în acest sens este Programul „Tomata”, prin care se sprijină legumicultorii locali. La nivelul județului Vaslui, s-au înscris în programul de susţinere a producţiei de legume cultivate în spaţii protejate 44 de legumicultori. Este vorba despre zonele Ivești – 25 de producǎtori, Pogonești – 8 producǎtori, Delești – 1 producǎtor, Iana – 1producǎtor, Ibǎnești – 1producǎtor, Ciocani – 5 producǎtori, Banca 1producǎtor și Solești – 2 producǎtori.
Culturile înfiinţate în spaţiile protejate deţinute sunt structurate astfel: ardei gras și/sau lung și/sau gogoșar– 28 producǎtori/legumicultori, castraveţi – 10 producǎtori/legumicultori, fasole pǎstǎi – 1producǎtor/legumicultor, tomate – 1producǎtor/legumicultor, salatǎ – 2 producǎtori/legumicultori, spanac – 2 producǎtori/legumicultori.
Producătorii locali își vor putea valorifica noile cantitǎţi de legume în pieţele vasluiene dar şi în cele limitrofe, în timp ce cumpǎrǎtorii interesaţi vor avea ocazia sǎ achiziţioneze legume proaspete, urmare a faptului cǎ recoltarea legumelor din solarii se face în preziua sau ziua comercializǎrii acestora, la maturitatea de consum.
(Dănuț CIOBANU)