Est News

Pensii mici, bătrâni necăjiți! Noua lege a pensiilor nu schimbă viața grea a pensionarilor vasluieni

de Dănuț CIOBANU 

Pensionarii vasluieni susțin că noul proiect al legii pensiilor este binevenit, însă documentul mai necesită unele îmbunătățiri. Bătrânii nu sunt de acord ca femeile să iasă la pensie la aceeași vârstă cu bărbații, iar persoanele care pot lucra și după 65 de ani să aibă această posibilitate etc. Cum în județul Vaslui pensiile sunt foarte mici, mulți pensionarii o duc foarte greu și așteaptă cu nerăbdare majorarea pensiilor.

Gheorghe Iacob, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui, a spus că nu este de acord ca în viitor femeile să se pensionaze la aceeași vârstă cu bărbații.

„Femeile fac foarte multă muncă acasă. Au grijă de copii, fac curățenie, spală, lucrează în bucătărie. De asemenea, nu ar trebui ca omul să fie scos la pensie obligat la 65 de ani. Pentru cei care sunt sănătoși să existe posibilitatea să lucreze cât poate duce. În același timp, cei bolnavi  care nu mai pot să se poată pensiona mai repede”, a spus liderul pensionarilor vasluieni.

La nivelul județului Vaslui pensiile sunt mici, iar orice majorare operată de guvernanți este așteptată cu nerăbdare de majoritatea bătrânilor.

„Sunt oameni foarte necăjiți. Cei care au pensii bune puțin le pasă. Ar trebui acordat un stimulent pentru pensionarii care au avut copii. La noi în județ oamenii nu au avut unde lucra pentru a avea pensii bune. Cei de la Rulmenți, Mecanica și alții au avut grupe și au pensii bune, însă cei din confecții, cooperație au pensii foarte mici”, a mai spus Gheorghe Iacob.

Noua lege a pensiilor

Stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani, ajustat cu puncte suplimentare pentru vechime 0,50 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 26-30 inclusiv 0,75 puncte/an pentru anii de contributivitate din intervalul 31-35 1 punct/an începând cu anul 36 de contributivitate Formula de majorare a pensiilor Rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior. Procentul de majorare și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și va fi stabilit în funcție de veniturile la BASS și inflația estimată de INS din anul precedent.

Stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare, condiționate de un stagiu de cotizare contributiv. Pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi necesar un stagiu minim contributiv de 15 ani. La calculul vechimii de 15 ani nu vor fi avute în vedere perioadele asimilate, sporul de grupă, perioadele necontributive. Pentru a putea beneficia de pensia anticipată este necesar un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.

Din 2035, femeile vor ieși la pensie la vârsta de 65 de ani. În prezent, atingerea vârstei de pensionare de 63 de ani pentru femei se face eșalonat, până în 2030. În noua lege, eșalonarea se va întinde până în 2035. Femeile cu mai mulți copii beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare. Reducerea vârstei de pensionare pentru mamele care au născut și crescut copii cel puțin până la vârsta de 16 ani: Un copil: 6 luni Doi copii: un an Trei copii: un an și șase luni Patru copii: doi ani Cinci copii: doi ani și șase luni Șase copii: trei ani Șapte copii sau mai mulți: trei ani și șase luni Reducerea vârstei de pensionare se aplică și în cazul femeilor care au adoptat copii și i-au crescut minim 14 ani.

Tipuri de pensie prevăzute de lege 

Pensie pentru limită de vârstă – condiționată de realizarea unui stagiu minim de 15 ani contributiv. Pensie de invaliditate – se mențin cele trei grade (grav, accentuat, mediu) care vor fi redefinite: – gradul I – deficiența funcțională gravă, capacitate de autoservire pierdută; – gradul II – deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire păstrată parțial; – gradul III – deficiența funcțională medie și capacitate de autoservire păstrată; Pensia anticipată – condiționată de un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani. Pensionarea anticipată se realizează cu reducerea maximă de 5 ani din vârsta standard de pensionare, cu o penalizare maximă de 24%, față de 30% cât este în prezent. Nu vor fi luate în calcul perioadele necontributive: șomaj, spor de grupă etc. Pensie de urmaș – se mențin prevederile actuale.

În vederea întăririi principiului contributivității s-au revizuit activitățile încadrate în condiții speciale și deosebite de muncă. S-a propus acordarea unui număr de puncte fix, de respectiv 0,25 pct. și 0,50 pct. pentru fiecare an realizat în condiții deosebite și respectiv speciale de muncă. Reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitățile desfășurate în condițiile speciale de 13 ani se diminuează la maxim 10 ani, iar reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitățile desfășurate în condițiile deosebite de 10 ani se diminuează la maxim 7 ani.

Se menține acordarea sporului de grupă de 6 luni pentru fiecare an realizat în condiții speciale de muncă și de 4 luni pentru fiecare an realizat în condiții deosebite de muncă. Locurile de muncă pentru care s-au obținut avize de încadrare în condiții speciale/deosebite se mențin până la normalizarea de către angajator a condițiilor de muncă, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2035.

Exit mobile version