Concursul Național de Chimie „Costin D. Neniţescu”, a XXXI-a ediție, organizat de Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica Bucureşti, pentru elevii claselor a IX-a, a X-a, a XI-a şi a XII-a, s-a desfășurat în perioada 24-25 noiembrie 2023, concursul fiind înscris în Calendarul concursurilor naționale școlare finanțate de M.E – 2023, nr. 24349/ 19.01.2023.
Secțiunile concursului – Chimie Anorganică, Chimie Organică şi Chimie Fizică – sunt deschise oricărui participant, indiferent de anul de studiu din liceu. Concursul are două etape pentru fiecare secțiune: proba teoretică, desfășurată în prima zi a concursului pentru toți participanții înscriși, cu durata de 3 ore, respectiv, proba practică, cu durata de 4 ore, organizată în ziua a doua doar pentru un număr maxim de 10 participanți/secțiune, selecționați în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute la proba teoretică.
Componența Comisiei centrale:
- a) Președinte: Decanul Facultății de Inginerie Chimică și Biotehnologii;
- b) Vicepreședinți: Prodecanii Facultății de Inginerie Chimică și Biotehnologii;
- c) Responsabilii de secțiune: cadre didactice de specialitate – Chimie anorganică, Chimie organică, respectiv Chimie fizică din departamentele facultății;
- d) Juriul: cadre didactice de specialitate din departamentele Facultății de Inginerie Chimică și Biotehnologii din UPB, numite prin decizia Decanului.
Conținutul programei este stabilit de Juriul desemnat al concursului, urmând programa olimpiadelor internaționale de chimie.
Proba teoretică constă în 7 subiecte alcătuite din întrebări teoretice, calcule chimice şi probleme a căror rezolvare necesită interpretarea unor experimente, punctajul acordat pentru fiecare subiect fiind de 10 puncte, astfel încât punctajul maxim acumulat este de 70 de puncte. Ierarhizarea participanților se realizează în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute.
Proba practică, pentru cei maximum 10 elevi calificați, presupune efectuarea unor experimente şi rezolvarea unor sarcini de laborator specifice disciplinei, inclusiv interpretarea datelor furnizate de metodele avansate de analiză structurală, punctajul maxim acordat fiind de 30 puncte care se adaugă la punctajul obținut la proba teoretică, obținându-se astfel clasamentul final al concursului pe secțiuni.
Diplomele şi premiile se acordă pe secțiuni, după cum urmează:
➢ Premiul I
➢ Premiul II
➢ Premiul III
➢ Mențiune (în limita a 15% din numărul total de participanți la o secțiune a concursului).
La Concursul Național de Chimie „Costin D. Neniţescu” – 2023 au participat 75 de elevi, la toate secțiunile. Concurență mare a fost la Chimie organică, unde au fost 55 de elevi, adică 73,33% dintre elevii participanți.
În acest context competițional, elevul nostru vasluian, Gabriel Teodor Toma, clasa a XII-a, specializarea Matematică-informatică, a obținut Premiul III, la secțiune lui preferată, Chimie organică. La această ramură a chimiei s-a remarcat la etapa națională a Olimpiadei de Chimie, în clasa a X-a, obținând un rezultat care îi permite înscrierea la admitere ca olimpic la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
Gabriel a demonstrat că rezultatul la olimpiada națională l-a motivat enorm, ulterior „studentul nostru” continuând să se dezvolte prin studiul uneori „în taină”, fiind de neoprit. Acest aspect îl mărturisește cu mândrie și draga sa mamă, care întotdeauna l-a susținut necondiționat, în funcție de solicitări. Pe parcursul anilor, Gabriel a participat și a înregistrat rezultate bune la toate competițiile școlare de chimie, din devotament.
Competițiile școlare aduc multă bucurie participanților, părinților și profesorilor, dau sens adolescenților, iar școala le creionează frumos perspectiva devenirii. Indiferent de rezultat, prin competiţiile şcolare se stimulează creativitatea şi gândirea critică, se oferă motivația atât de necesară în procesul de învățare, se conturează abilități și cunoștințe, acestea contribuind la dezvoltarea personală și emoțională a elevilor.
Centru Județean de Excelență Vaslui, prin personalul implicat în susținerea elevilor capabili de performanțe superioare, îl felicită pe Gabriel pentru evoluție, pentru interesul manifestat și frecvență constantă.
Felicitări, Gabriel, și mult succes în atingerea tuturor visurilor și aspirațiilor!