de Dănuț CIOBANU
În cadrul unei conferințe de presă, grupul de tineri din municipiul Vaslui care a lucrat și a făcut posibil proiectul „Capitala Tineretului din România în 2025” a prezentat importanța acestei desemnări. Este vorba despre Denisa Săvuc, Teodora Mihăilă, Eliza Balcan și Ioan Crețu. Oraşului câştigător îi este acordat un premiu financiar în valoare de 50.000 de euro din partea Băncii Comerciale Române.
Anual, un oraş din România primeşte titlul Capitala Tineretului din România în urma unui concurs de concepte şi este sprijinit financiar, respectiv prin formare şi consultanţă, în pregătirea şi implementarea iniţiativelor din dosarul de candidatură.
În urma apelului, care s-a desfăşurat în perioada 2 mai – 17 iulie 2023, primăriile din Vaslui și Slobozia au depus candidaturile pentru a deveni Capitala Tineretului din România în anul 2025. După această etapă, cele două candidaturi au fost evaluate de către membrii juriului.
„Deși mișcarea noastră #întinerEȘTI conține cuvântul tânăr, ea reprezintă o mișcare necesară întregii societăți. Ne dorim crearea și consolidarea unui sector de tineret puternic, activități cu și pentru tineri, dar ne dorim și întinerirea tuturor acelor domenii care sunt de interes general pentru Vaslui, fie că vorbim de sectoare publice, fie că vorbim de educație antreprenorială, de sectorul cultural, ecologie, turism etc. Avem inițiative care nu se opresc în 2025, precum Federația Tinerilor din Vaslui, înființarea unui centru de tineret funcțional de interes public pentru toți tinerii municipiului”, a spust Teodora Mihăilă, Co-manager al programului „Vaslui – Capitala Tineretului din România 2025”.
Programul cu care Vasluiul a candidat a fost construit în jurul conceptului #întinerEȘTI, o mișcare inițiată de către tineri, pe mai mulți ani, care ca scop principal sincronizarea şi tratarea, sub aceeași umbrelă, a intereselor mai multor categorii sociale din oraș.
Programul de capitală va avea la bază ACCED, un program care este compus din cinci linii directoare generale, ce au la bază cinci domenii de activitate de profesionalizare sau re-profesionalizare. Fiecare dintre ele, în mod individual, trebuie privite ca o oportunitate de descoperire vocațională pentru orice tânăr din Vaslui, în anul 2025: A – antreprenorial, C – cultură, C – civico-politic, E – ecologie, D – digitalizare. În cadrul fiecărui domeniu vor avea loc activități pentru tineri, activități menite să-i ajute să se descopere și, totodată, să se dezvolte.
Titlul „Capitala Tineretului din România” 2025 va oferi şi oportunitatea de a atrage alte surse de finanţare din diferite surse publice şi private, iar deţinătorul titlului va beneficia de posibilitatea de a găzdui diferite evenimente de rang naţional organizate de instituţii publice şi reţele de tineret din România.