Est News

Pregătiți pentru greva generală! Astăzi, salariații CJP Vaslui negociază cu ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu

de Dănuț CIOBANU 

Reprezentanții salariaților din cadrul Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui se vor întâlni astăzi cu conducerea Ministerului Muncii. În raport de rezultatele obținute la negocieri, sindicaliștii vor continua procedura legală în vederea intrării în grevă generală. Revendicările protestatarilor privesc în principal capitolul salarizare.

Funcționarii din casele județene de pensii au început protestele în data de 26 octombrie 2023 și au mai multe revendicări.

Este vorba despre adoptarea proiectului de lege PL – x 623/2023 aflat la Camera Deputaţilor, de completare a art. 141 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul în care personalul din cadrul caselor teritoriale de pensii, sa beneficieze prin asimilare, de aceleaşi drepturi salariale ca si personalul din cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice, stabilite potrivit legislaţiei privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

„Prin adoptarea acestui proiect de lege s-ar respecta principiile enunţate la art.6 din Legea 153/2017, respectiv principiul nediscriminarii, principiul egalitarii, prin asigurarea de salarii de baza egale pentru munca cu valoare egala, principiul importantei sociale a muncii, principiul stimulării personaului din sectorul bugetar, principiul ierarhizării, pe verticala, cat si pe orizontala, in cadrul aceluiaşi domeniu, în funcţie de complexitatea si importanta activitatii desfăşurate”, susțin sindicaliștii.

O altă revendicare privește aplicarea aceleiaşi tehnici legislative de legiferare a salarizării funcţionarilor publici care deţin funcţii specifice prin asimilare cu nivelul funcţiilor publice din cadrul aparatului central si pentru personalul încadrat in cadrul caselor teritoriale de pensii, asa cum s-a aplicat la personalul din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice, ale ANAF, caselor judeţene de asigurări de sănătate, direcţiile judeţene sanitar veterinare, agenţiilor judeţene de plaţi și intervenţie pentru agricultură, etc.

Astfel s-a ajuns la situaţia, ca în prezent salariaţii caselor judeţene de pensii sa beneficieze de salarii mai mici decât ale funcţionarilor publici/personal contractual din cadrul serviciilor publice deconcentrate, existând un decalaj între funcţiile publice cuprins între 35% si 45%, în defavoarea celor de la casele teritoriale de pensii.

O altă doleanță privește recunoaşterea importantei muncii lucratorului în pensii, printr-un sistem de salarizare nediscriminatoriu. În prezent, salariaţii caselor teritoriale de pensii se confrunta cu un volum mai mare de muncă, cu o complexitate și mai ridicată a acesteia, ca urmare a demarării procesului de evaluare a tuturor dosarelor de pensii, iar după finalizarea acestui proces se va trece la recalcularea tuturor drepturilor de pensie existente în plată. Acest efort va fi susţinui de către personalul încadrat în casele teritoriale de pensii, în număr insuficient și nemotivat din punct de vedere financiar.

 

Exit mobile version