Est News

Monumentul istoric „Podul Doamnei” va fi restaurat cu fonduri de la Ministerul Culturii

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va depute pentru obținerea de finanțare proiectul „Intervenție de urgență la monumentul istoric Podul Doamnei, comuna Costești, județul Vaslui”. Documentația va fi depusă în cadrul sesiunii de finanțare TMII/2024 pentru proiecte care au ca scop protejarea și promovarea monumentelor istorice.

Valoarea proiectului pentru intervenția de urgență la monumentul istoric Podul Doamnei este în sumă de 772.083 lei, din care suma solicitată de la Ministerul Culturii este de 247.067 lei. Contribuția din bugetul județului Vaslui este în sumă de 525.016 lei.

„Județul Vaslui are în administrare monumentul istoric clasificat ca obiectiv de patrimoniu național „Podul Doamnei”, un pod din zidărie de piatră construit în anul 1841 pe teritoriul satului Chițcani, comuna Costești, pe vechiul drum ce lega localitatea Roșiești de șoseaua Bârlad- Vaslui, la km 97, la o distanță de 72 m est de șosea”, a explicat Ciprian Trifan, vicepreședntele CJ Vaslui.

Podul a fost construit în sec. al XIX-lea din porunca lui Mihail Sturdza și a fost inaugurat la data de 8 noiembrie 1841. Podul Doamnei a fost reparat în anul 1886, el având în acest moment 5 deschideri.

În anul 1956, ca urmare a alunecărilor de teren în zona km 101-102, DN24 a fost deviat, construindu-se varianta Rădești (Crasna) pentru evitarea porțiunii nesigure. Cu această ocazie, s-a redus traficul pe vechiul pod numai către satele Albești și Roșiești, podul trecând în administrarea autorităților locale.

Podul este din zidărie de piatră, de calcar și de gresie. În prezent, cele mai multe şi mai mari degradări le-a produs apa din precipitații în toate stările ei de agregare: lichidă, solidă şi gazoasă. Cele mai importante degradări constatate sunt la nivelul bolților și a timpanelor din zidărie de piatră.

(Dănuț CIOBANU)

Exit mobile version