de Dănuț CIOBANU
Ministerul Dezvoltării a aprobat lista obiectivelor de investiții pentru extinderea rețelelor de gaze naturale. Proiectul finanțat prin Programului Național de Investiții Anghel Saligny ”Extindere rețea inteligentă de distribuție gaze naturale în Orașul Negrești și localitățile Căzănești, Cioatele, Glodeni, Poiana și Valea Mare” a fost acceptat la finanțare cu suma de 19.480.000 lei.
„Vom extinde rețeaua de gaze naturale în tot orașul Negrești și în satele aparținătoare în care nu există. Alocațiile de la bugetul de stat se vor acorda treptat pe o perioada de 4 ani”, a spus Cristi Rusu, primarul orașului Negrești.
De altfel, un număr de 20 de UAT-uri din județul Vaslui vor primi în următorii ani finanțare pentru dezvoltarea rețelelor de gaze naturale. Printre comunele unde se vor derula investiții se numără Muntenii de Sus, Văleni, Solești, Grivița etc. Județul Vaslui a primit o alocare de 211.842.757 de lei pentru gazele naturale în cadrul Programului ”Anghel Saligny”.
Adrian Tighici, directorul SC Gaz Est Vaslui, a precizat că o parte din cele 20 de UAT-uri au deja infrastructura și prin programul național vor primi bani pentru dezvoltarea rețelelor de gaze.
„Unele UAT-uri din județul Vaslui sunt la început în ceea ce privește infrastructura de gaze, iar proiectele vor fi puse în practică în câțiva ani de zile. Programul are un interval de derulare destul de larg, până în anul 2028. E un program ambițios și, dacă la nivel național se pune în practică acest program, România va beneficia de o infrastructură consistentă în domeniul gazelor”, a explicat Adrian Tighici.
Dezvoltarea rețelelor de gaze naturale din județul Vaslui a demarat începând cu anul 1993. La această dată, în afara centrelor urbane, în mediul rural există un procent de extindere al infrastructurii de 21%. În anii următori, extinderea rețelelor se va dubla, iar motorul financiar al acestor investiții este Programul ”Anghel Saligny”.
De altfel, UAT-urile din județul Vaslui continuă investițiile în dezvoltarea aducțiunilor cu gaze naturale. Este și cazul satelor Chițoc și Corbul din comuna Lipovăț, care vor avea gaze naturale. Proiectul este susținut financiar printr-un credit contractat la Trezorerie de către autoritățile locale.
Primăria Lipovăț a consultat populația în legătură cu acest împrumut, iar cum cetățenii s-au declarat de acord cu această acțiune, a fost tras un credit de 28 miliarde de lei vechi.