În perioada 29 ianuarie – 8 martie inclusiv, fermierii pot depune cereri de acordare a grantului direct producătorilor agricoli din sectorul vegetal, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
Cererile se depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în conformitatea cu legislația privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale.
Ajutorul financiar se acordă pentru suprafețele determinate în urma controalelor administrative și la fața locului pentru anul de cerere 2023, pentru minimum 1ha cu una sau mai multe dintre culturile: grâu comun de toamnă, grâu dur de toamnă, triticale de toamnă, secară de toamnă, orz de toamnă, orzoaică de toamnă, ovăz de toamnă, rapiță de toamnă. Grantul direct reprezintă o plată compensatorie pe suprafaţă și este de echivalentul în lei a 100 euro/hectar.
Intrarea cerealelor din Ucraina pe piața locală este pe cale să pună sectorul agricol din județul Vaslui pe butuci. Referindu-se la această situație, Dan Hurduc, fermier din zona Costești și vicepreședintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, spunea că sunt mai multe soluții pentru a evita sistările de activitate din agricultură.
„Fermierii români să aibă acces la export în portul Constanța. În campanie logistica este foarte scumpă și, dacă nu există posibilitatea de vânzare, atunci producția din anul acesta ar rămâne pe stoc. Cu 1,5 milioane de tone de cereale din producția României plus producția din Ucraina portul Constanța ar fi blocat integral”, spunea Dan Hurduc.
(Dănuț CIOBANU)