Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui a fost gazda copiilor de la grupa mare și mijlocie „Buburuzele”, grupa mică – „Albinuțele” și grupa mixtă „Iepurașii”. Copiii sunt coordonați de cadrele didactice Adina Teodora Morariu, Maria Loredana Giușcă și Bălan Alice de la Grădinița cu Program Prelungit Muntenii de Jos Vaslui, structură a Școlii Gimnaziale „Adrian Porumboiu” Vaslui.
În cadrul proiectului educațional „Muzeul – sursă de cultură și educație” loc o nouă activitate intitulată „Descoperă trecutul – o aventură prin lumea istoriei”.
„Pedagogul muzeal Ramona Palade și muzeograful Paula Andreea Nițoi au ghidat copiii într-un tur prin expoziția de bază a Secției de Etnografie și Artă Populară. Accentul a fost pus pe principalele ocupații ale locuitorilor din Podișul Central Moldovenesc, uneltele arhaice utilizate la prelucrarea pământului și componentele portului popular tradițional românesc, nu înainte de a le prezenta cea mai importantă victorie a creștinătății, Bătălia de la Podul Înalt, Vaslui de la 10 ianuarie 1475, când domnitorul Ștefan cel Mare a învins armata otomană”, au precizat reprezentanții organizatorilor.
În cadrul activității, copiii au identificat componente ale portului popular tradițional românesc masculin și feminin și au rezolvat un rebus cu întrebări ale căror răspunsuri au avut ca subiect unelte arhaice utilizate la prelucrarea pământului precum și elementele de port popular învățate.
(Dănuț CIOBANU)