Est News

Fruntași la tranzacțiile cu terenuri agricole! Vasluienii merg până în instanțe pentru dreptul de proprietate

de Dănuț CIOBANU 

În județul Vaslui continuă să fie tranzacționate un număr mare de terenuri agricole. La nivelul Moldovei, vânzările sunt mai mari decât în județe precum Iași, Neamț sau Bacău. Sute de vasluieni își caută dreptatea în instanțe, în ceea ce privește stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor. Mulți petenți nu sunt de acord cu deciziile luate de comisiile locale de fond funciar și apelează la Prefectura Vaslui pentru a le soluționa problemele. 

În luna februarie 2024, în județul Vaslui au fost vândute 555 de case, apartamente și terenuri. Din totalul tranzacțiilor oficializate, 213 sunt terenuri agricole extravilane, 169 terenuri intravilane cu construcții etc. La nivelul lunilor ianuarie și februarie, au fost finalizate la nivel local 1.032 vânzări de imobile (case, terenuri, apartamente).

În aceeași perioadă, la nivelul întregii țări au fost vândute 53.793 de imobile, cu 16.552 mai multe față de luna ianuarie. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna februarie este cu 6.532 mai mare față de perioada similară a anului 2023.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în februarie 2024, în București – 9.130, Ilfov – 3.483 și Iași – 3.231. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 237, Covasna – 334 și Sălaj – 415.

Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a doua lună a anului 2024 sunt Dolj – 892, Botoșani – 623 și Timiș – 610.

În ultimii ani, pe site-ul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui au fost publicate mii de oferte de vânzare de terenuri agricole extravilane. După analizarea acestor oferte, DAJ Vaslui emite avize finale pe baza cărora propietarii pot finaliza precedura de tranzacționare a terenurilor. De asemenea, UAT-urile emit procese verbale de finalizare a procedurii.

Prețurile aferente acestor terenuri oscilează în funcție de poziția terenului (la limita cu terenuri intravilane, în apropierea orașelor), categoria de folosință a acestuia, calitatea terenului.

Anul trecut, prețul mediu pentru un hectar de teren arabil în România a fost de 39.704 lei, echivalentul a 8.000 euro/hectar.

Cel mai ieftin teren agricol din România se tranzacționează în Regiunea Nord-Est, unde prețul mediu al unui hectar a fost anul trecut de 34.743 lei/ha, echivalentul a 6.991,92 euro/ha.

La polul opus, cel mai scump teren agricol din țara noastră se vinde în Regiunea Bucureşti-Ilfov unde pentru un hectar de pământ agricol s-a înregistrat cea mai ridicată valoare, respectiv 59.263 lei/ha, echivalentul a 11.926,59 euro/ha.

 

Exit mobile version