Est News

DSP Vaslui: Sfaturi pentru călători referitor la poliomielită

În contextul mobilității crescuteși al creșterii numărului de țări care au cazuri de poliomielită/ detecție de poliovirusuri, se recomandă efectuarea unei scheme de vaccinare complete, în special pentru componenta polio, respectiv rapel conform vârsteiși/ sau duratei de ședere, indiferent de restricțiile impuse la graniță. Recomandările sunt făcute în special pentru cetățenii români care călătoresc frecvent în aceste țări, în vederea prevenirii îmbolnăvirii individuale și a altor persoane după revenirea în România.

În urma întrunirii Comitetului de Urgență a RSI, pe tema virusurilor polio, din martie 2024, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a decisextindereaUrgenței de SănătatePublică de InteresInternațional (USPII) privind pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic (WPV) și/ sau derivat din vaccin (cVDPV) pentru încă trei luni.La acea data, țările cu poliovirusuri erau: WPV (Afganistan, Malawi, Mozambique și Pakistan) și cu cVDPV (cVDPV1: Madagascar, Malawi, Mozambique, RepublicaDemocrată Congo; cVDPV2: Algeria, Benin, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Cameroon, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de Fildeș, Republica Congo, RepublicaDemocrată Congo, Egipt, Guinea, Indonezia, Kenya, Liberia, Malawi, Mali, Mauritania, Mozambique, Niger, Nigeria, Senegal, Siera Leone, Somalia, Sudan, Sudanul de Sud, Republicaunită a Tanzaniei, Yemen, Zambia și Zimbabwe).

Se recomandă vaccinarea antipolio pentru persoanele care călătoresc DIN și SPRE țările mai sus menționate infectate cu WPV, cVDPV1, cVDPV2 cu transmitere transfrontalieră, pentru cetățenii rezidenți ai acestor state sau vizitatorii pe termen lung (> 4 săptămâni), care nu au fost vaccinați antipolio în ultimele 12 luni.

Vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia, și va fi consemnată pe certificatul internațional de vaccinări – format OMS conform IHR 2005 si trebuie sa însoțească celelalte documente de călătorie.

În România, Certificatul internațional de vaccinări se obține în urma administrării produselor vaccinale în cabinetele de vaccinări internaționale a căror listă se afișează pe site-ul INSP (la rubrica sfaturi pentru călători).

În urma evaluării de risc care tine cont de zona de călătorie, durata sederii, activitățile desfășurate și antecedentele vaccinale, acestor persoane li se poate refuza dreptul de părăsire a teritoriului acestor țări, indiferent de punctul de frontieră (rutier, naval, aerian) dacă nu prezintă documente prin care se atestă vaccinarea antipolio, autoritățile de graniță având dreptul să interzică plecarea. Pentru unele state, lipsa vaccinării poate sta la baza neacordării vizei de intrare.

Lista țărilor pentru care se solicită vaccinarea antipolio este actualizată periodic de către OMS după primirea rapoartelor din țările afectate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version