Est News

Vasluiul – cel mai sărac județ al României în 2024! Suntem de aproape 7 ori mai săraci decât bucureștenii

de Dănuț CIOBANU 

În timp ce toți politicienii promit în campania electorală dezvoltare și prosperitate, statisticile arată că județul Vaslui este pe ultimul loc în România la capitolul bunăstare. Potrivit datelor oficiale, cel mai sărac județ din țară în 2024 după criteriul PIB/capita (exprimat în euro) este Vaslui cu 8.123 euro/locuitor. În topul sărăciei mai sunt județe precum Botoșani, Giurgiu, Călărași, Vrancea, Teleorman, Olt etc. 

În prezent,  România are acum un PIB/cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare de 77-78% din media țărilor europene, depășind Ungaria și Grecia (67%).

Potrivit unei analize realizate de jurnaliștii de la HotNews:

„Cel mai bogat județ, care este de departe București, are peste 260% din media Uniunii Europene la paritatea puterii de cumpărare (e de peste 2,5 ori mai bogat decât media), dar la celălalt capăt al clasamentului găsim cel mai sărac județ- Vaslui- de aproape 7 ori mai sărac decât Capitala”.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a publicat în luna ianuarie 2024 „Proiecţia principalilor indicatori  economico-sociali în profil teritorial 2023 – 2027”.

La finalul acestui an, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat pentru județul Vaslui se ridică la suma de 15,3 miliarde de lei. În anul 2027, prognozele oficiale indică pentru județul Vaslui un PIB în valoare de 19,3 miliarde de lei.

În același an, valoarea produsului intern brut pentru celelalte județe din Regiunea Nord-Est va fi următoarea: Bacău – 43,6 miliarde de lei; Botoșani – 20,7 miliarde de lei; Iași – 77 miliarde de lei; Neamț – 30,6 miliarde de lei; Suceava – 39,1 miliarde de lei.

PIB-ul este un indicator al activităţii de producţie la nivel de ţară sau regiune, fiind un instrument util pentru măsurarea şi compararea nivelului economic de dezvoltare.

În timp ce în restul județelor din Moldova se deschid zeci de firme străine și sunt atrase fonduri importante, prin Vaslui nu trece niciun investitor. În primele două luni ale acestui an, în Iași s-au înmatriculat 39 de firme, în Botoșani 13 firme, Bacău 22 firme etc. În schimb, în județul Vaslui nu a fost înregistrată nicio societate cu capital extren.

Potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în luna ianuarie 2024 situația la nivelul Regiunii Nord-Est este următoarea: Bacău – 13 societăți; Botoșani – 6 societăți; Iași – 17 societăți; Neamț – 1 societate; Suceava – 3 societăți. În luna februarie 2024 situația este următoarea: Iași – 22 de societăți; Botoșani – 7 societăți; Bacău – 9 societăți; Neamț – 3 societăți; Suceava – 4 societăți.

În perioada 1991 – 2022, în județul Vaslui s-au înregistrat 633 de societăți străine, ceea ce înseamnă la nivel național un procent de numai 0,21% din totalul societăților străine. Valoarea totală a investițiilor străine este de 44.966.800 euro. Printre județele codașe la investiții străine se află Mehedinți cu 49,7 milioane de euro și Gorj cu 11,1 milioane de euro. La polul opus se află județul Timiș cu investiții de 2 miliarde de euro.

 

 

Exit mobile version