Est News

Noi activități în cadrul proiectului „TINERI CU VIZIUNE: VIITOR FĂRĂ DROGURI!”

Astăzi, începând cu ora 17.00, la Casa de Cultură “Constantin Tănase” din Vaslui va avea loc prezentarea finală a tuturor proiectelor în cadrul unui eveniment organizat Direcția de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei municipiului Vaslui. Proiectul „TINERI CU VIZIUNE: VIITOR FĂRĂ DROGURI!” a fost inițiat de DAS din cadrul Primăriei municipiului Vaslui, în colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vaslui și cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vaslui.

Nevoia de a iniția un astfel de proiect a apărut pe fondul unui context național din ce în ce mai alarmant, context în care a luat amploare numărul de tineri consumatori, dar şi numărul de incidente nefericite soldate cu pierderi de vieți în rândul tinerilor. Ne aflăm într-un punct în care pare că tinerii sunt cu câţiva pasi înaintea noastră, a adulţilor, în ceea ce priveşte informaţiile legate de droguri, aşadar proiectul şi-a propus să unească ideile, forţele, resursele şi implicarea tuturor factorilor: noi – autoritățile și instituțiile publice, autoritățile abilitate în prevenirea consumului de droguri, profesorii, personalul medical, consilierii școlari, familiile tinerilor, dar în primul rând, ei – elevii, tinerii.

Prevenția clasică privind consumul de droguri, susținută în permanenţă de specialiștii în domeniu şi de cadrele medicale din cabinetele școlare, are, bineînţeles, rolul ei de informare şi educare. Însă noi ne-am propus să schimbăm abordarea și să identificăm, cu ajutorul elevilor, nivelul de cunoștințe pe care îl au adolescenții din liceele vasluiene în legătură cu consumul de droguri și efectele acestuia, precum și metodele pe care tinerii le consideră potrivite pentru a combate această problemă.

Scopul proiectului constă în prevenirea, întârzierea debutului sau reducerea consumului de droguri şi/sau a efectelor negative ale acestuia în cadrul populaţiei identificate ca fiind vulnerabile/ la risc (populaţia şcolară).

Obiectivul proiectului este informarea, educarea şi conştientizarea populaţiei şcolare privind efectele consumului de alcool, tutun, droguri şi substanţe noi psihoactive, precum şi dezvoltarea unor atitudini şi practici în rândul acestei categorii de populaţie, prin orientarea grupurilor ţintă către activităţi recreaţionale dezirabile social, ca alternativă la consumul de droguri.

Proiectul a debutat la 1 martie 2024 cu întâlniri și discuții dintre noi, Direcția de Asistență Socială, reprezentată prin Dimitriu Oana, director executiv, Negrea Lorena, șef serviciu și Pînzaru Irina, coordonator personal de specialitate, în colaborare cu specialiștii din cadrul CPECA Vaslui.

Următorul pas a constat în întâlnirile cu elevii și profesorii din licee pentru a le expune ideea proiectului, pentru a le lansa provocarea de a-și exprima opiniile și atitudinile în legătură cu consumul de droguri într-o formă de comunicare artistică sau sportivă: film de scurt metraj, spot video, prezentare PPT, arte vizuale, grafică, pictură, fotografie, eseu sau sport.

După întâlniri s-au ales echipele care se vor ocupa de proiect astfel:

Colegiul Economic „Anghel Rugină” – 10 elevi și consilierul școlar Bughiuș Gabriela;ü

Liceul „Ștefan Procopiu” – 8 elevi și consilierul școlar Crăescu Dragoș;ü

Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” – 6 elevi și consilier școlar Sârghi Mihaela;ü

Liceul Tehnologic „Ion Mincu” – 10 elevi și profesor Balan Anca Irena;ü

Liceul cu Program Sportiv – 9 elevi și consilier școlar Obreja Petronela;ü

Liceul Teoretic „Emil Racoviță” – 11 elevi și consilier școlar Vântu Cristina.     ü

La întâlnirile cu elevii și profesorii a participat și doamna Cobzaru Valerica ca reprezentant al CPECA Vaslui.

Toate cele şase echipe au ales ca proiectul lor să ia forma unui film de scurt metraj. În urma solicitării primite de la elevi şi considerând, totodată, că implicarea instituţiei poliţiei ar contribui semnificativ la impactul pe care ne dorim ca acest proiect să îl aibă asupra tinerilor, am încheiat un parteneriat şi cu Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui, care, cu sprijinul domnului Gheorghiță Bogdan, a desemnat echipaje de poliţie care au fost prezente în filmările pe care elevii şi-au propus să le realizeze în cadrul proiectului.

 

 

Exit mobile version