Home / Invatamant / Patronul spiritual al Școlii „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad a fost omagiat de elevi și profesori

Patronul spiritual al Școlii „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad a fost omagiat de elevi și profesori

Școala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad și-a pomenit ieri patronul spiritual, de la a cărui moarte s-au împlinit, luna aceasta, 139 de ani.

La ora 12, elevi și cadre didactice de la Școala „Manolache Costache Epureanu” au mers să depună flori la mormântul marelui om politic, unde au asistat apoi la slujba de pomenire săvârșită de preotul Adrian Filimon. După acest moment pios, în sala bibliotecii școlii a avut loc o evocare a vieții și activității patronului spiritual al școlii. Au avut cuvântul profesorii Marian Bolum, director adjunct al școlii, dr. Elena Monu, președinta Academiei Bârlădene, cea care și-a luat doctoratul în istorie cu teza „Istoria unei familii. Costachi”.

Manolache Costache Epureanu a devenit patronul spiritual al Școlii Gimnaziale nr. 9 din Bârlad la 1 noiembrie 1997, iar în 2013, în fața intrării principale a școlii, a fost dezvelit un bust al marelui om de stat, operă a artistului plastic prof. Dorin Filiche. Manolache Costache Epureanu s-a implicat în luptele pentru Unire, în calitate de membru al Divanului Ad-hoc din Moldova. A fost prim-ministrul României, din partea Partidului Conservator, în două rânduri, în 1870 și 1876. A fost, de asemenea, și fondator al Partidului Național Liberal din România (24 mai 1875). Fiica acestuia, Elena Bibescu, este o altă personalitate pe care bârlădenii au cinstit-o, atribuind numele ei unei alte școli, fosta Școală Gimnazială nr. 5. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Părinții vasluieni contrazic datele de la Statistică: educația copiilor nu costă 15 lei pe lună, ci de zeci de ori mai mult

Indignare maximă în rândul vasluienilor ...

Șahul, sportul practicat în sezonul rece la Școala „Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad

Amânarea repetată a inaugurării sălii ...

Gimnaziul ”M.C. Epureanu” Bârlad va da startul ”Săptămânii europene a sportului școlar” în județul nostru

Sute de elevi, profesori și ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: