Home » Social » Dezbatere cu huiduieli la Puiești

Dezbatere cu huiduieli la Puiești

Aproape 300 de oameni, printre care localnici din Puiești, activiști veniți din alte colțuri ale țării și membrii GISC Bârlad, au participat la dezbaterea publică organizată de compania Chevron. Întâlnirea a fost un fiasco total, ținând cont că oamenii au spus un NU hotărât firmei americane încă de dinainte de a începe discuțiile, iar dialogul a devenit imposibil din cauza huiduielilor, fluierăturilor și scandărilor anti gaze de șist.
Așa cum se anunțase încă de acum o săptămână, compania Chevron a făcut toate demersurile legale pentru a organiza dezbaterea publică pe tema eliberării acordului de mediu din partea Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Vaslui. Practic, dezbaterea publică s-a transformat într-un adevărat circ, plin de huiduielile ale activiștilor de mediu. Orice tentativă a oficialilor APM de a răspunde la întrebările venite din partea publicului a fost boicotată de mulțimea adunată în sala Căminului  Cultural din Puiești.
„Vreau să știu de ce APM eliberează aviz de mediu pentru un lucru atât de dăunător pentru noi? Dacă unul din acești oameni arunca o pungă de gunoi lângă pârâu, era imediat amendat. Acum, că tot pământul va fi distrus nu mai contează“, a întrebat Ion Duca, un consilier local din comună.
„Eu nu am zis că o să și eliberăm avizul de mediu. Tocmai de asta facem dezbaterea publică, pentru a vedea dacă este bine sau nu“, a răspuns Mădălina Nistor, șefa APM Vaslui, după care a fost acoperită de scandări precum „Hoþii!“, „Plecaþi acasã!“, „Jos Ponta!“ sau „Demisia!“.
Pentru amplasarea sondei la Puiești, compania Chevron mai are nevoie să obțină un certificat de construire, iar eliberarea acestuia se poate realiza numai după obținerea de avize din partea mai multor instituții ale statului, cum ar fi Agenția Națională pentru Resurse Minerale, Apele Române, E.ON sau APM.
După două ore de huduieli și fluierături, dezbaterea publică a fost suspendată.
„Regretăm faptul că locuitorii comunei Puiești s-au confruntat cu perturbările protestatarilor în efortul de a se informa asupra raportului. Această consultare publică s-a desfășurat în deplină conformitate cu reglementările din România și a intenționat să prezinte publicului larg informații legate de raportul privind impactul asupra mediului“, se arată într-un comunicat al Chevron.
La Puiești ar fi cel de-al patrulea perimetru concesionat de Chevron pe raza județului Vaslui, după cele de la Siliștea (comuna Pungești), Popeni (comuna Găgești) și Păltiniș (comuna Băcești).

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: