Home » Justitie » Jandarmul arestat, trimis în judecată: Cocaina l-a înfundat

Jandarmul arestat, trimis în judecată: Cocaina l-a înfundat

Subofițerul A. I. T., din cadrul Jandarmeriei Vaslui, arestat pentru complicitate la trafic de droguri de mare risc, este acuzat că a încercat să influențeze martorii. Procurorii de la Crimă Organizată spun că acesta nu este nici pe departe un „înger”, așa cum au încercat rudele să-i creioneze imaginea. A. I. T a sedus o tânără din Iași doar pentru a face rost de o adresă în vederea livrării drogurilor din America Latină. Jandarmul și prietenul său au fost trimiși în judecată, iar vineri, judecătorii ieșeni au decis ca procesul să se desfășoare cu cei doi în stare de arest.
Vineri, procurorii Serviciului Teritorial Iași al DIICOT au dispus trimiterea în judecată a doi vasluieni arestați la începutul lunii octombrie, după ce au ridicat un colet în care se afla aproape jumătate de kilogram de cocaină, de la un oficiu poștal din centrul municipiului Iași. Procesul în care Andrei Pascaru și jandarmul sunt acuzați de trafic/introducere în țară de droguri de mare risc, respectiv complicitate, se va desfășura la Tribunalul Iași, vineri, magistrații acestei instanțe hotărând menținerea stării de arest a celor doi.
Cunoscut ca o persoană instruită, provenind dintr-o familie foarte bună (tatăl său fiind tot jandarm), implicarea lui A. I. T în acest caz era considerată drept un accident nefericit, de genul „omul nepotrivit la locul potrivit”. Procurorii sunt de o cu totul altă părere și aduc acuzații extrem de grave subofițerului, susținând că, pe tot parcursul urmăririi penale, acesta a „dovedit o atitudine de dispreț”.
Astfel, potrivit rechizitoriului, A. I. T, masterand la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, a sedus o colegă de facultate pentru a primi un coletul cu droguri pe numele acesteia.
„A. I. T a inițiat o relație cu martora, iar cu ocazia întâlnirilor avute, i-a cerut adresa. Întrucât i s-a părut suspectă solicitarea, martora i-a spus deliberat alt apartament”, arată procurorii DIICOT în actul de sesizare a instanței.
În luna august, Pascaru a trimis 1.500 de euro unui furnizor din Costa Rica, pentru a-i livra drogurile în România. Întrucât se știa înregistrat în baza de date a Interpolului, acesta a apelat la jandarm pentru a primi pachetul. A. I. T a trecut ca destinatar numele iubitei, Magda F. El a fost interceptat de procurori în timp ce discuta cu tânăra și încerca să o convingă să nu meargă să ridice coletul, în momentul în care aceasta a primit avizul de la oficiul poștal:
A. I. T: Singurul meu amendament este să nu te duci niciodată să iei ăla.
M.F: Dar ce pățesc? Mor? Ce se întâmplă? (…) Îs droguri? Îs bani? Ce-s?
A. I. T: Ei, îs prostii.
M.F: Păi, și atunci?
A. I. T: Am spus atât: nu și gata!
De teamă că iubita nu-l va asculta, A. I. T a fugit din post și a venit cu mașina de la Vaslui la Iași pentru a ridica drogurile, împreună cu Pascaru, fără să bănuiască faptul că procurorii DIICOT îi monitorizau, iar cocaina fusese deja înlocuită cu făină. Cei doi au fost prinși imediat ce Pascaru a ridicat coletul de la poștă și a ajuns cu el la mașină. Potrivit procurorilor, imaginile video arată că, în momentul în care a desfăcut coletul, jandarmul era extrem de preocupat de conținut, contrar afirmațiilor sale că a fost un simplu șofer pentru Pascaru și habar nu avea se află în pachetul sosit din Costa Rica.

A încercat să influențeze martorii
Potrivit rechizitoriului, A. I. T, din arest, a încercat să influențeze martorii pentru a-și schimba declarațiile.
„Aflat în arest preventiv, A. I. T a încercat, prin intermediul unor persoane din anturajul său, să determine schimbarea depoziției de martor a Magdei F”, au arătat procurorii, care au indicat că printre persoanele care ar fi încercat să-l ajute pe A. I. T s-a numărat și tatăl său, care, alături de prietenii jandarmului, a transmis mai multe bilete de amenințare către ieșeancă.
Jandarmul își sfătuia rudele să șteargă discuțiile de pe messenger, să securizeze conturile de facebook și să caute posibili martori favorabili. Autoritățile au efectuat și o percheziție în celula lui A. I. T, descoperind mai multe bilețele de acest gen.
Tot în timpul perioadei de arest preventiv, înainte de finalizarea urmăririi penale, A. I. T și rudele sale au încercat să îl determine pe Pascaru să ia întreaga vină asupra sa. De altfel, acesta din urmă și-a recunoscut fapta în fața anchetatorilor, în timp ce jandarmul a negat acuzațiile. Cel mai probabil,  Pascaru va solicita să fie judecat prin procedura simplificată, scăpând astfel cu o pedeapsă mai blândă.

About Mihai Vasile