Home » Administratie » Primele roade din înfrățirea Vaslui – Cahul: Bani europeni pentru un mediu mai curat

Primele roade din înfrățirea Vaslui – Cahul: Bani europeni pentru un mediu mai curat

Primăria Vaslui, în parteneriat cu Primăria Cahul (R. Moldova), a reușit să atragă aproape 1,4 milioane de euro grație unui proiect transfrontalier care are în vedere achiziția de echipamente pentru îmbunătățirea managementului deșeurilor.
Ieri, primarul Vasluiului, Vasile Pavăl, a semnat contractul de finanțare a primului proiect de anvergură pe cooperarea transfrontalieră, în valoare de 1,4 milioane de euro, care se va derula în parteneriat cu autoritățile orașului Cahul (R. Moldova). Momentul este considerat un prim pas în dezvoltarea relațiilor româno-moldovenești și oferă dotarea necesară pentru îmbunătățirea managementului deșeurilor în cele două orașe. Obiectivele specifice sunt: dezvoltarea unui management sustenabil al deșeurilor prin achiziția de noi echipamente, oferirea unui mediu mai curat populației rezidente din zona transfrontalieră, îmbunătățirea calității serviciilor de mediu pentru conformarea cu standardele europene.
Grație acestui proiect, municipiul Vaslui va primi în dotare trei compactoare de deșeuri, o mașină de măturat și stropit, trei aspiratoare stradale, 500 de containere pentru colectarea deșeurilor și o instalație de spălare a containerelor. Autoritățile din Cahul vor achiziționa un buldo-excavator, un compactor deșeuri și o mașină de măturat. De asemenea, cele două comunități vor dezvolta planuri de instruire comune, un plan local transfrontalier pentru un mai bun răspuns la protecția mediului și factorii de risc, precum și schimburi de bune practici și experiențe.
“Astăzi se concretizează unul dintre proiectele comune, inițiate cu Cahulul. Ne dorim și pe viitor o colaborare la fel de bună. Vom veghea ca echipele de  implementare a proiectului să-și ducă la bun sfârșit toate activitățile, astfel încât să fie un prim proiect pentru Cahul cu fonduri europene, iar pentru noi, o consolidare a poziției în ceea ce înseamnă accesarea de fonduri europene. Mai avem un proiect cu Lăpușna, care a fost deja semnat, iar parteneriatul se derulează. Trebuie să căpătăm încrederea că relația Vaslui-comunitățile din Moldova se îmbunătățește și vom găsi mijloace comune de a progresa”, a declarat primarul Vasile Pavăl.
La semnarea contractului de finanțare a participat și primarul orașului Cahul, Petru Burlacu, care a menționat: “Începând cu 4 noiembrie 2011, suntem foarte des la Vaslui și suntem axați pe relațiile cu autoritățile vasluiene. Acest proiect este important pentru noi, fiind primul de o valoare mare pe fonduri  europene. Vom depune toate eforturile pentru a avea credibilitate în fața tuturor. Sunt convins că avem multe de făcut împreună. Avem parte de sprijinul dumneavoastră și sper ca munca noastră la acest prim proiect să fie apreciată”.
Proiectul se întinde pe o perioadă de 22 de luni, iar Primăria Vaslui speră ca utilajele necesare să fie achiziționate până în vara anului următor.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: