Home » Social » Maidanezii din Bârlad, mutați la Bădeana: Salvați de la moarte!

Maidanezii din Bârlad, mutați la Bădeana: Salvați de la moarte!

Sătenii din Bădeana, comuna Tutova, și-au ieșit din minți, vineri, când au văzut cum dintr-o dubiță de transport marfă sunt coborâți mai mulți câini cărora le-a fost găsit adăpost într-o hală a fostului CAP. Supărarea lor s-a accentuat când, în urma telefoanelor date la diverse autorități, au aflat că în respectiva locație va funcționa un adăpost privat pentru 100 de maidanezi.
Un ditamai scandalul a izbucnit, vineri dimineață, în satul Bădeana, comuna Tutova: dintr-o dubiță pentru transport marfă au fost scoși, unul după altul, zeci de câini. Animalele au fost adăpostite într-o hală a fostului CAP din localitate, în prezent aflat în proprietate privată. După ce oamenii, înnebuniți, au sunat la primărie, la poliție și la alte instituții, ne-au contactat la redacție.
„Am sunat la Direcția de Sănătate Publică, la Primăria Tutova, la Agenția pentru Protecția Mediului șamd, ca să aflu dacă au autorizație să aducă aici câini din altă parte. A fost și șeful de post de la Tutova, care a aflat că Asociația «Ajutați-l pe Azorel» duce câini acolo pentru că este în curs de obținere a avizelor pentru amenajarea unui adăpost privat. Dar când se face un asemenea padoc, în intravilan, la 100 de metri de case, nu trebuie să se organizeze o dezbatere publică? Toate instituțiile pe care le-am sunat au spus că nu s-a dat niciun aviz, iar acum e un padoc deja făcut, pe o proprietate a fostului CAP, la care se lucrează de mai bine de o lună. De câte ori întrebam ce vor aduce acolo, ni se spunea că vor vedea ei. Nu se poate ca acest lucru să se întâmple într-o țară europeană, democratică. Și eu sunt iubitor de câini, dar nu așa se procedează. Eu stau foarte aproape și mă afectează direct. Sunt sigur că de la Bârlad sunt aduși câinii”, ne-a spus un cetățean din Bădeana.

Buletin de Bădeana pentru maidanezii bârlădeni 
Am sunat și noi la primarul comunei Tutova, Ion Corciovă, pentru a afla dacă a fost emisă o autorizație de funcționare pentru respectivul adăpost. Din păcate, nici pe parcursul întregii zile de vineri și nici ieri, edilul nu a putut fi contactat. În schimb, reprezentanții poliției au confirmat că maidanezii sunt aduși din Bârlad.
„La ora 11.47, a fost primit un apel de la un cetățean din Bădeana, care ne-a sesizat că, într-o curte de pe raza localității, au fost aduși cu o autoutilitară mai mulți câini și introduși într-o hală. Din verificările efectuate de Postul de Poliție Tutova, rezultă faptul că reprezentanții Asociației «Ajutați-l pe Azorel» transportau câini din padocul din Bârlad în altul, aflat pe raza localității Bădeana. Practic, acolo sunt padocuri, existând un contract de închiriere încheiat între o persoană din Bădeana, în curtea căreia au fost lăsați 18 câini, și Asociația «Ajutați-l pe Azorel». Deci, va mai aduce câini. Urmează să fie verificate documentele cu privire la legalitatea padocului”, ne-a declarat subcomisar Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui.
Pentru a vedea dacă un astfel de padoc poate fi amenajat atât de aproape de gospodăriile oamenilor, am contactat și conducerea Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Vaslui, care a trimis la fața locului mai mulți angajați. Ni s-a confirmat că lătrătoarele provin din Bârlad și că au fost mutate pentru a nu fi eutanasiate.
„Câinii au fost aduși aici din adăpostul de la Bârlad, ca să nu fie eutanasiați. Sunt și câini cu cip și fără cip, introduși într-o hală închiriată a fostului CAP, unde s-a amenajat un padoc. Au mâncare, au de toate. Am luat legătura cu primarul comunei Tutova, care ne-a zis că nu știa nimic și că i-a convocat, luni, la el pe reprezentanții asociației. Oricum, categoric sunt aduși de la adăpostul din Bârlad pentru a nu fi eutanasiați. Este un domn care spune că, dacă nu sunt mutați acolo, câinii vor fi omorâți, întrucât la Bârlad nu mai încap în adăpost. În total, cam 100 de câini trebuie aduși în padocul din Bădeana. Eu mi-am trimis acolo oamenii pentru că mă temeam ca nu cumva să se întâmple și altceva și să găsim și cadavre de câini”, ne-a declarat Carmen Boghiță, comisar-șef al Gărzii de Mediu Vaslui.
Aceasta a adăugat că pe contul de Facebook al Asociației „Ajutați-l pe Azorel” au fost postate fotografii făcute la descărcarea câinilor din dubiță, precum și comentarii referitoare la eutanasierea maidanezilor din Bârlad.

Câinii din Bârlad, la un pas de eutanasiere
Din informațiile postate, în limba engleză, de respectivul ONG pe contul său de Facebook, rezultă că municipalitatea bârlădeană programase pentru vineri, 17 ianuarie, eutanasierea mai multor câini din adăpostul orașului. Asociația „Ajutați-l pe Azorel” îi anunța pe iubitorii de câini că vineri urma să fie o zi grea, întrucât la ora 8 trebuia să meargă la adăpostul public din Bârlad pentru a transfera câinii la un adăpost privat. Autoritățile locale comunicaseră că trebuie să facă loc în adăpost pentru alți maidanezi găsiți pe străzi, acest lucru însemnând că 100 de câini trebuie mutați în această lună în padocul privat, iar alți 100, în februarie. Totul pentru a nu fi eutanasiați. Deocamdată, vineri, au fost transferați 30 de câini. Pentru a afla dacă, într-adevăr, Primăria Bârlad a declanșat exterminarea câinilor fără stăpân, l-am contactat, ieri, și pe cel însărcinat cu ecarisajul, respectiv Adrian Cărăbăț.
„Este duminică, ziua mea liberă, și nu vreau să răspund la întrebări. Dar, într-adevăr, acest ONG face adopții și-și duce câinii la adăpostul lor. Asta e tot”, ne-a spus Adrian Cărăbăț.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: