Home » Administratie » Misiunea anuală de audit s-a încheiat: Funcționari cu care nu ne mândrim

Misiunea anuală de audit s-a încheiat: Funcționari cu care nu ne mândrim

Diverse instituții vasluiene, altfel onorabile, scapă banii publici printre degete direct în buzunarele unor așa-ziși beneficiari. Raportul anual al Curții de Conturi, dat publicității miercuri, arată că funcționarii Casei Județene de Pensii au produs cele mai mari prejudicii bugetului de stat. Abateri grave au fost găsite și la Direcția Agricolă Județeană, dar și la Primăria Negrești. În cadrul misiunii de audit, au fost constatate abateri și la procedura de achiziție a contractului de servicii pentru supervizarea lucrării de reabilitare a DN 24, limita de județ Galați – Vaslui – Crasna, și DN 24B Crasna – Albița, motiv pentru care au fost aplicate corecții în valoare de 192.000 de euro.
Curtea de Conturi a României a publicat, miercuri, raportul misiunii de audit din 2013, care a avut ca obiect exercițiul bugetar din 2012. Spre deosebire de anul precedent, când Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială a deținut recordul în ceea ce privește prejudiciul cauzat, acum în top se află Casa Județeană de Pensii (CJP). Aici au fost identificate plăți necuvenite reprezentând pensii pentru invaliditate de gradul I, gradul II și de urmaș, plătite persoanelor care realizau concomitent venituri de natură salarială și din activități independente, plăți necuvenite de drepturi reprezentând pensii anticipate și anticipate parțial, achitate persoanelor care realizau în același timp și venituri de natură salarială, plata nelegală a unor indemnizații de însoțitor și acordarea nelegală de pensii sociale. În total, 56 de dosare, care au adus un prejudiciu de 372.880 de lei (3,72 miliarde de lei vechi)!
Astfel, CJP Vaslui a efectuat plăți către 21 de pensionari de gradele I și II care au încasat atât pensii de invaliditate, cât și venituri salariale, rezultând o pagubă de 174.792 de lei. Alte 14 persoane au cumulat pensia anticipată sau anticipată parțială cu alte venituri, aducând un prejudiciu de 108.001 lei.
Misiunea Curții de Conturi a vizat și verificarea a 446 de dosare de pensii, constatându-se că pentru 18 beneficiari au fost achitate necuvenit drepturi de pensie socială, prejudiciul fiind de 85.978 de lei. Coroborând datele CJP Vaslui privind beneficiarii de indemnizație însoțitor cu cele de la Fisc, auditul a identificat alte șapte persoane care au încasat indemnizații de la cele două instituții, prejudiciul fiind de 4.109 lei.
Conducerea CJP Vaslui susține că s-a ajuns la această situație în contextul volumului mare de activitate și al personalului redus.
„Organizarea și implementarea sistemelor de management și control intern nu a fost posibilă în proporție de 100%. Prin raportul Curții de Conturi, s-a constatat că nu au fost elaborate și formalizate procedurile operaționale de lucru pentru activitățile desfășurate la nivelul compartimentului Informatică și Evidență Contribuabili”, ne-a declarat Loredana Enache-Țârlea, purtător de cuvânt al CJP Vaslui.
Din prejudiciul total adus bugetului de stat, funcționarii de la Pensii au recuperat până la 1 octombrie 2013 doar 91.448 de lei.

Nereguli și la Agricultură
Nici funcționarii de la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui nu au dat prea mare importanță cheltuirii corecte a banilor publici. Potrivit Curții de Conturi, respectivii au ordonanțat și au efectuat plăți din buget pentru servicii de pază (prestate de SC Sheriff Guard) și utilități. Sumele, despre care conducerea instituției nu a reușit să ne dea detalii ieri, trebuiau să fie recuperate de la firma de pază, însă minunea nu s-a produs.
Totodată, funcționarii nu au luat măsurile necesare pentru implementarea, dezvoltarea sau actualizarea sistemului de control intern și nu au actualizat deciziile privind controlul financiar preventiv propriu. În plus, persoanele desemnate să exercite controlul financiar propriu au fost implicate și în efectuarea operațiunilor supuse controlului financiar periodic, neasigurând separarea atribuțiilor de efectuare, aprobare și control al operațiunilor, iar la nivelul instituției nu există diagrama de circulație a documentelor justificative care stau la baza acordării vizei.

Corecții de 192.000 de euro
În cadrul misiunii de audit, a fost verificată și procedura de achiziție publică aferentă unui contract pentru care au fost declarate cheltuieli către Comunitatea Europeană în 2011. Este vorba despre supervizarea lucrării de reabilitare a DN 24, limita de județ Galați – Vaslui – Crasna și DN 24B Crasna – Albița.
“În urma verificărilor, au fost detectate abateri de la prevederile legislației în materia achizițiilor publice ca urmare a utilizării unor cerințe de calificare restrictive și nelegale, a aplicării incorecte și discriminatorii a creiteriului de atribuire ales, modificării substanțiale a documentelor solicitate pentru demonstrarea îndeplinirii criteriilor de calificare fără prelungirea termenelor de depunere a ofertelor. Pentru aceste abateri au fost aplicate corecții de 192.000 de euro, reprezentând 25% din valoarea contractului”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Fapte cu iz penal la Primăria Negrești
Curtea de Conturi a sesizat organele de urmărire penală în cazuri care privesc fapte care prezintă indicii de săvârșire a unor infracțiuni (neglijență în serviciu, delapidare, fals, uz de fals și abuz în serviciu) și a emis decizii cuprinzând cererea de suspendare din funcție a unor funcționari de la Primăria Negrești, acuzați de săvârșirea de fapte cauzatoare de prejudicii importante și a unor abateri grave cu caracter financiar-contabil, până la soluționarea definitivă a cauzelor în care sunt implicați.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: