Home » Politic » Vasluienii au ales zece parlamentari: A mișcat doar unul

Vasluienii au ales zece parlamentari: A mișcat doar unul

După un an calendaristic, care a coincis cu un an de mandat, parlamentarii vasluieni nu s-au evidențiat cu nimic. Doar deputatul Victor Cristea ne-a dus faima că am fi niște oameni care nu apreciază înjurăturile în filme.
Au trecut vremurile în care deputatul Adrian Solomon îl amenința pe primul-ministru cu moartea sau în care senatoarea Doina Silistru plângea de la tribuna Parlamentului pentru că se simțea nedreptățită, spre deliciul întregii prese naționale “misogine”. Județul Vaslui nu mai are în această legislatură niciun deputat/ministru care să țină prima pagină a ziarelor cu vreun uriaș scandal de corupție, precum liberalul Cristian David, care  cumpăra odinioară mașini la suprapreț pentru Ministerul Administrației și Internelor.
Locul acestor “mărețe” fapte l-au luat acum… “epigonice” dezbateri pe teme culturale. Avem o “generație” de parlamentari dintre care unul, Irinel Stativă, a depus un frumos jurământ față de patrie și popor, după care nu a mai făcut absolut nimic, iar un altul, Tudor Ciuhodaru, își găsește de lucru din decupaje de presă pe care le transformă în declarații politice și luări de poziție. Între aceste două  extreme, avem numai parlamentari extrem de bine odihniți.
Este o singură excepție notabilă. Victor Cristea, fost primar al municipiului Vaslui și deputat la al doilea mandat, a ajuns subiect de mare interes național din cauza unor înjurături. Nu erau înjurăturile lui, ingenioase de altfel, ci ale unui personaj de film, eroul principal din pelicula “Poziția copilului”, regizată de Călin Netzer. Acesta își înjură părinții în producția plătită din bani publici, iar lucrul acestea l-a deranjat pe Cristea, care a declarat în Camera Deputaților: “Am vrut să ies din sală când a început filmul, cu cuvinte atât de urâte. Noi ne chinuim să dăm o educație copiilor la școală și în filmul ăla erau numai niște obscenități, trivialități, înjurături. Copilul către mamă îi spunea tot felul de lucruri urâte”.
Cristea s-a întrebat retoric dacă “nu cumva acel film a fost premiat pentru că se dorește denigrarea poporului român și minimalizarea activității în învățământul nostru?”. După această declarație, deputatul a fost supus unui adevărat linșaj mediatic, toți românii aflând cu această ocazie că vasluienii sunt niște oameni de tot râsul, care nu apreciază înjurăturile.
Victor Cristea, profesor la bază, nu știa că un film românesc fără cel puțin o duzină de înjurături sau măcar o crimă nu mai are nicio șansă azi pentru că occidentalii s-ar da în vânt după filme anti-educative. Cristea a aflat și el că “Poziția copilului”, cu înjurături cu tot, este o “capodoperă”, cu numeroase premii europene și propusă chiar pentru Oscar. Și atunci… s-a apucat și el de înjurat.
Deputatul vasluian a dat înapoi la acuzațiile care curgeau de peste tot cum că nu înțelege arta și a recunoscut: “Poate și eu am înjurat un copil. Nu am înjurat la  serviciu, nu am înjurat în  Parlament, copil poate am înjurat, poate prin curte, acolo, în felul meu, dar nu e o dominantă, ca orice om. Pe tatăl meu nu l-am auzit înjurând. Atâta tot, era supărat prin curte, «mamele lor de  treburi»“.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: