Home » National » Revoltă împotriva sărăciei și șomajului în Bosnia-Herțegovina: "Ei ne fură de 25 de ani și ne distrug viitorul. Vrem să plece"

Revoltă împotriva sărăciei și șomajului în Bosnia-Herțegovina: "Ei ne fură de 25 de ani și ne distrug viitorul. Vrem să plece"

O manifestație împotriva sărăciei și șomajului s-a transformat în revoltă, vineri, la Tuzla, în nord-estul Bosniei-Herțegoovina, și la Sarajevo, capitala acestei țări, unde protestatari au devastat sediul Guvernului cantonal.

Manifestațiile de vineri din Bosnia-Herțegovina, desfășurate a treia zi consecutiv, au fost de o amploare fără precedent în această fostă republică iugoslavă care, exact în urmă cu 30 de ani, găzduia Jocurile Olimpice de Iarnă. Ele ilustrează exasperarea populației față de o clasă politică împotmolită în certuri și incapabilă să redreseze o economie devastată încă de la sfârșitul războiului intercomunitar, care a avut loc în perioada 1992-1995. La Tuzla, o sută de tineri au pătruns într-o clădire a Guvernului local, unde au distrus mobilierul. Aceste scene au avut loc sub ochii a peste 5.000 de manifestanți, care îi aplaudau. Un incendiu a izbucnit la primul etaj al clădirii, iar protestatarii aflați în interiorul acesteia i-au împiedicat pe pompieri să intervină pentru a stinge flăcările. Polițiștii, în număr de câteva sute, nu au intervenit și s-au retras la o sută de metri pentru a proteja o altă clădire, care găzduiește serviciile de urgență ale orașului. Incidentele s-au soldat cu opt persoane rănite. Un polițist și un manifestant, grav răniți, au fost spitalizați.

 „Primăvara bosniacă”

Un lider al manifestanților, Aldin Siranovici, a cerut demisia Guvernului. „Ei ne fură de 25 de ani și ne distrug viitorul. Vrem să plece”, a declarat el în fața mulțimii. La Sarajevo, o mie de „protestatari au spart ferestre și au incendiat gheretele gardienilor și sediul” unei clădiri a administrației regionale, a anunțat postul național de televiziune. La Zenica (centru), ciocniri au avut loc între aproximativ 3.000 de manifestanți și forțele de ordine, soldându-se cu cinci răniți în rândul poliției, potrivit agenției oficiale FENA. Manifestații urmează să aibă loc în aproximativ 20 de orașe, între care Prijedor (nord), Mostar (sud), Banja Luka (nord) și Bihac (nord-vest).

„Revolta cetățenilor!”, a titrat pe prima pagină Dnevni Avaz, principalul cotidian local. „Primăvara bosniacă!”, a anunțat la rândul său cotidianul Oslobodjenje. Afectată de o corupție endemică, această țară balcanică de 3,8 milioane de locuitori este una dintre cele mai sărace din Europa. Șomajul afectează 44% din populația activă, dar Banca Centrală apreciază totuși numărul persoanelor fără loc de muncă la 27,5%, argumentând că mulți oameni lucrează la negru. Salariul mediu lunar este de 420 de euro, iar aproape un locuitor din cinci trăiește în sărăcie, conform unor statistici oficiale. „Tot mai mulți oameni trăiesc în mizerie și sărăcie, ei sunt înfometați. Poporul și-a piedut speranța și nu mai crede în ameliorarea situației. Protestul este singura lor cale” de a fi ascultați, a comentat un analist local, Vehid Sehici. „Polițiști, voi sunteți frații, prietenii și vecinii noștri! Ar trebui să vă alăturați”, s-a adresat forțelor de ordine, la Tuzla, Nihad Karac, un manifestant. „Mă aflu pe străzi de peste doi ani. Autoritățile sunt surde la apelurile noastre și merită ceea ce li se întâmplă”, a declarat un alt manifestant, Mithad Kukuruzovici. Școlile și universitățile din Tuzla au fost închise vineri, de teama unor noi manifestații violente. Cu o zi înainte, în acest oraș, ciocniri violente între mii de manifestanți și forțele de ordine s-au soldat cu 130 de răniți, majoritatea polițiști. Opt protestatari au fost reținuți. Presa locală a anunțat că au fost înregistrate numeroase furturi în marja manifestațiilor. Aproximativ 7.000 de persoane, potrivit presei locale, 2.000, potrivit poliției, au protestat la Tuzla, cândva cel mai important oraș industrial al Bosniei-Herțegovina. La manifestațiile din Tuzla au participat și salariați ai mai multor întreprinderi publice aflate în faliment care nu și-au primit salariile de câteva luni.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile