Home » Justitie » Și agricultorii fură: Fraude de 2,8 milioane de lei

Și agricultorii fură: Fraude de 2,8 milioane de lei

Fermierii vasluieni au fentat statul cu 2,8 milioane de lei în ultimii cinci ani. În fraude sunt implicați și funcționari de la diverse primării și chiar primari. Mare parte din bani a fost recuperată, dar 207 fermieri sunt încă în procedură de executare silită.

O serie de “jonglerii” la limita legii au fost puse în practică de mai mulți agricultori vasluieni care au vrut să încaseze pe nedrept subvenții acordate de stat și Uniunea Europeană. Manevre se fac de la țăranul care are un petec de pământ până la marii fermieri. Nu de puține ori, în aceste fraude sunt implicați funcționari ai primăriilor și chiar primari care comit falsuri grosolane în acte.
În ultimii cinci ani, 1.234 de fermieri din județul Vaslui au fentat statul cu 2.831.241 de lei (peste 28 de miliarde de lei vechi). Altfel spus, au băgat ilegal în buzunare cam cât câștigă muncitorii dintr-o fabrică mare într-un an.
Anul trecut, cea mai mare lovitură a dat-o un agricultor din Bogdana. Acesta a încasat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui fix 15.634 de lei.
“Pe raza comunei defavorizate Bogdana, un fermier a primit fără a avea drept subvenții pentru 22 de hectare. Pentru că a declarat că a lucrat pământul, a primit subvenții pentru SAPS, pentru PNDC și pentru Zonă defavorizată. La control s-a găsit pământul pârloagă. El este obligat să restituie banii”, ne-a declarat Răzvan Arteni, directorul APIA Vaslui.
Cea mai mare sumă pe care APIA Vaslui a încearcat să o recupereze în ultimii cinci ani depășește 408.000 de lei. Banii reprezintă subvențiile pentru 880 de hectare de pășune care au ajuns la Asociația Crescătorilor de Animale Hoceni în perioada 2008-2009. Asociația a funcționat ca Persoană Fizică Autorizată, după care s-a transformat în Asociația Crescătorilor de Animale Zoo-Hoceni, cu personalitate juridică. În pofida faptului că ambele forme de organizare aveau același cod fiscal, subvențiile au fost încasate fără nicio problemă. Salariații APIA Vaslui au observat că s-a folosit același cod abia după doi ani de zile. Ulterior, vreme de aproape trei ani, APIA Vaslui a încercat să recupereze banii, însă în 2013 a pierdut procesul.
“Instanța a considerat că nu e o încălcare așa gravă atât timp cât avea contract de concesiune pe pășunea respectivă, iar prin contractul respectiv Asociația a dovedit că a exploatat pășunea respectivă”, a menționat Răzvan Arteni.

“S-au derulat toate procedurile pentru recuperarea sumelor acordate necuvenit”
Alte două asociații ale crescătorilor de animale, cea din Codăești și cea din Fruntișeni-Grăjdari, au dosare penale pentru că și-au însușit ilegal subvențiile pentru pășune acordate în 2007, 2008 și 2009.
În frauda de la Codăești sunt implicați un fost primar (Rusu Mitu), un funcționar al primăriei (Valeriu Raba) și președintele Asociației, Fănică Adam. Pentru a pune mâna pe bani reprezentanții Primăriei Codăești au falsificat hotărâri ale Consiliului Local, procese verbale și adeverințe care atestau efectuarea unor lucrări inexistente pentru întreținerea pajiștilor. Frauda depășește 300.000 de lei. Fostul primar a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare cu executare. În plus, alături de ceilalți trei inculpați, trebuie să restituie statului suma de 300.000 lei.
Asociația Fruntișeni-Grăjdari a încasat ilegal peste 160.000 de lei, reprezentând subvenții europene pentru campaniile agricole din 2008 și 2009. Banii au fost luați prin folosirea unor documente false, iar paternitatea fraudei îi este atribuită lui Alexandru Bănceanu, vicepreședintele asociației, ajutat de Neculai Lupu, fostul primar al comunei. Bunurile mobile și imobile ale celor doi au fost sechestrate de autorități. Lupu a fost condamnat de Curtea de Apel Iași la trei ani de închisoare cu suspendare, sub supaveghere.
“Cu aceste două asociații ne judecăm și acum. S-au derulat toate procedurile pentru recuperarea sumelor acordate necuvenit fermierilor în campaniile anterioare și a fost recuperată suma de 2.581.270 lei, ceea ce reprezintă un procent de 91%. Din suma rămasă de recuperat (249.970 de lei), 141.131 de lei reprezintă titluri de creanță transmise pentru executare silită”, a mai spus directorul APIA.
El nu a precizat câte dosare sunt pe rol, dar că în prezent sunt executați silit 207 fermieri. Toți au fost notificați în legătură cu sumele pentru care s-au întocmit titluri executorii. Acestora li se calculează penalități și majorări de întârziere.

Cristian Dima

Fermierii vasluieni au fentat statul cu 2,8 milioane de lei în ultimii cinci ani. În fraude sunt implicați și funcționari de la diverse primării și chiar primari. Mare parte din bani a fost recuperată, dar 207 fermieri sunt încă în procedură de executare silită. O serie de “jonglerii” la limita legii au fost puse în practică de mai mulți agricultori vasluieni care au vrut să încaseze pe nedrept subvenții acordate de stat și Uniunea Europeană. Manevre se fac de la țăranul care are un petec de pământ până la marii fermieri. Nu de puține ori, în aceste fraude sunt implicați funcționari…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: