Home » Social » Fetiță romă din Bârlad, vândută în Constanța: Copil pe tarabă

Fetiță romă din Bârlad, vândută în Constanța: Copil pe tarabă

O fetiță de etnie romă, în vârstă de numai opt ani, din Bârlad, a fost vândută de părinți unei familii din județul Constanța pentru a fi măritată cu un băiat de 11 ani. Timp de două săptămâni, cât a stat la viitorii socri, copila a trecut prin clipe groaznice, fiind agresată fizic și pusă la cerșit. Din fericire, polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate Vaslui au intrat pe fir și au găsit-o cu doar o zi înainte de a se oficia „nunta”. „La data evaluării, fetița refuza să se mai considere un copil. Se considera femeie măritată, cu soț, soacră și socru”, a declarat psihologul Ionel Brătianu, directorul CPRUCANE Bârlad.
Bârladul a intrat iar în atenția țării cu un caz care va stupefia opinia publică. O familie de romi din oraș și-a vândut fiica cea mare, în vârstă de doar opt ani, cu scopul de a o mărita într-o familie de aceeași etnie din județul Constanța.
După cum a declarat, cu seninătate, chiar tatăl fetiței, recunoscând că este o practică în rândul romilor, viitorii cuscri i-au dat 3.500 de lei, urmând ca, după parafarea „afacerii”, să mai primească 25.000-30.000 de lei: „Așa e legea la noi. Se poate ajunge și la 500 de milioane de lei vechi și chiar la un miliard pentru fetele de la noi. Dacă nu ne-am înțeles, gata, trebuie să-i dau banii înapoi! Numai că i-am cheltuit, mi-am cumpărat ce-mi trebuia și nu-i mai am. Însă, pentru nepoțica asta, care-i domnișoară, suma ajunge cam la un miliard. Dacă fata a mai fost măritată, suma cerută se ridică la jumătate”.
Din păcate pentru el, dar din fericire pentru copilă, „fericitul” eveniment nu a mai avut loc întrucât, cu doar o zi înainte, copila a fost luată din noua familie și internată în Centrul de Primire în Regim de Urgență pentru Copilul Abuzat, Neglijat și Exploatat (CPRUCANE) Bârlad. Nu înainte însă ca fetița să apuce să stea acolo două săptămâni, timp în care a jucat rolul de logodnică a unui băiat de 11 ani, a fost pusă la cerșit și la muncă și agresată fizic pentru că nu s-ar fi conformat sarcinilor primite.

„Fetița refuza să se mai considere un copil”
Cazul a intrat în atenția asistenților sociali din cadrul CPRUCANE în urma unei sesizări făcute de un vecin care a observat dispariția fetiței de la domiciliu.
„Polițiștii de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Vaslui s-au sesizat cu privire la faptul că, în urma unei înțelegeri între membrii a două familii, dintre care una din Bârlad și una din județul Constanța, o fetiță de numai opt ani a fost vândută. Împreună cu reprezentanți ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, polițiștii au reușit să instituie o măsură de protecție față de minoră”, ne-a declarat subcomisar Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui.
În prezent, se efectuează cercetări coordonate de DIICOT – Biroul Teritorial Vaslui, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de minori, iar părinții care și-au vândut fata riscă o pedeapsă cu închisoare cuprinsă între 5 și 12 ani. În paralel, copila face eforturi pentru a se recupera, fiind inclusă într-un program de consiliere psihologică la CPRUCANE Bârlad. Fetița recunoaște că, în cele două săptămâni cât a stat la noua familie, „soacra” o punea să facă mâncare și să spele vasele și că o bătea când nu se conforma.
„La data evaluării, fetița refuza să se mai considere un copil. Se considera femeie măritată, cu soț, soacră și socru. A fost ajutată să revină la lumea copilăriei, ținându-se cont și de tradițiile etniei”, a menționat psihologul Ionel Brătianu, șeful CPRUCANE Bârlad.
Deocamdată, copila va rămâne în Centru, după care ar putea fi dată în plasament, însă nu se va mai întoarce în familia biologică. Angajații Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui îi monitorizează și pe ceilalți trei copii mai mici ai respectivei familii de romi, pentru a stabili dacă se impune și preluarea lor în grija statului.

Adriana Șușnea

O fetiță de etnie romă, în vârstă de numai opt ani, din Bârlad, a fost vândută de părinți unei familii din județul Constanța pentru a fi măritată cu un băiat de 11 ani. Timp de două săptămâni, cât a stat la viitorii socri, copila a trecut prin clipe groaznice, fiind agresată fizic și pusă la cerșit. Din fericire, polițiștii de la Combaterea Criminalității Organizate Vaslui au intrat pe fir și au găsit-o cu doar o zi înainte de a se oficia „nunta”. „La data evaluării, fetița refuza să se mai considere un copil. Se considera femeie măritată, cu soț, soacră și…

Review Overview

User Rating: Be the first one !
%d blogeri au apreciat: