Home » Politic » Parlamentarii au cuvântul: Cum ne putem dezvolta economic?

Parlamentarii au cuvântul: Cum ne putem dezvolta economic?

Parlamentarii vasluieni au viziuni relativ apropiate despre variantele de ieșire din marasmul social și soluțiile de dezvoltare economică a județului. Doar asupra celor care sunt capabili la nivel politic să realizeze aceste lucruri diferă opiniile. Cu toții insistă asupra sprijinirii agriculturii, acordării de facilități fiscale pentru mediul de afaceri, în special pentru IMM-uri, și demarării de investiții serioase în infrastructură.

«Nu trebuie să rămână totul la stadiul de vorbă»
“În primul rând, se impune, ca să zic așa, industrializarea agriculturii. Mă refer aici la sisteme de irigații, tractoare, combine, depozite, sunt multe investiții de făcut care ar putea scoate județul Vaslui din sărăcie. Industrializarea agriculturii ar atrage și dezvoltarea unor specialități în învățământul preuniversitar: tractoriști, electricieni.
În al doilea rând, trebuie să trecem pe o industrializare a produselor agricole care aduc profit, să nu se meargă pe importul celor procesate. Dacă se fac lucrurile astea, atunci Vasluiul iese din sărăcie, dar trebuie lucruri serioase, programe naționale și investiții. Nu trebuie să rămână totul la stadiul de vorbă ori să fie planuri pe hârtie și atât.
Dacă se pun în practică astfel de măsuri, atunci, automat, se dezvoltă și întreprinderile mici și mijlocii, altfel merge economia, crește și nivelul de trai. Numai punând în practică aceste idei, se poate face ceva, dacă nu, ne mințim unii pe alții și mergem fără nicio viziune» – deputatul PSD Victor Cristea.

 «Să ne axăm pe dezvoltarea infrastructurii»
«Declararea județului zonă defavorizată ar fi oportună deoarece acest lucru presupune o serie de facilități pentru investitori. Nu vine nimeni să investească într-o zonă săracă, dacă nu i se acordă niște facilități. Trebuie găsite soluții viabile pentru atragerea oamenilor cu bani care să investească aici, să se înființeze locuri de muncă.
Trebuie, de asemenea, să ne axăm pe dezvoltarea infrastructurii, în vederea atragerii de investitori în zonă. Revigorarea sectorului agricol va aduce dezvoltarea economică, deoarece există un potențial din acest punct de vedere în județul Vaslui, atât pe sectorul vegetal, cât și pe cel zootehnic» – senatoarea PSD Doina Silistru.

 „Județul Vaslui are nevoie de altă gândire”
„Începutul lui 2014 ne-a adus câteva vești pozitive privind evoluția unor indicatori economici, în special creșterea economică de 3,5% din PIB. Această creștere economică are ca fundament macro-stabilizarea financiară operată în perioada crizei economice 2010-2012, asumată în primul rând de președintele Traian Băsescu și decontată politic-electoral de guvernările conduse de Emil Boc și PDL – partid principal aflat la guvernare. Această creștere economică nu este resimțită nici de oamenii de afaceri, cei care investesc și creează locuri de muncă, și nici de simplii cetățeni. Cu alte cuvinte, putem spune că această creștere economică de 3,5% din PIB este pur statistică, pe hârtie.
În ceea ce privește județul nostru, aș aprecia situația economică actuală folosind o expresie populară: «scroafa-i moartă în coteț și n-o mai învie nimeni». E greu să resuscitezi economia unui județ care a fost condus douăzeci de ani și mai bine de oameni formați în comunism, care n-au în cap decât politici socialiste, de stânga. Rezultatul guvernării locale, reprezentată de tripleta USL Buzatu-Mihalache-Bichineț, se vede cu ochiul liber.
După 25 de ani de postcomunism, avem un județ sărac, peste jumătate din populația sa fiind dependentă, într-o formă sau alta, de suportul statului. Avem un județ în care toate întreprinderile au fost distruse de «băieții» aceștia care s-au aflat la putere din 1990 și până în prezent, distrugere care a lăsat oamenii pe drumuri, fără surse de venit, asistați sociali la mâna primarilor, a serviciilor publice de asistență socială și șomaj, adică la «mușchiul» lui Dumitru Buzatu, președintele pesedist al Consiliului Județean Vaslui. În rest, sunt câteva inițiative private care, deși sufocate de povara taxelor și impozitelor puse de guvernările Ponta 1, 2 și 3, se descurcă așa cum pot.
Soluția? Tot o vorbă de-a noastră, din străbuni, spune: «unde nu-i cap, vai de picioare!» Județul Vaslui are nevoie de altă gândire, de un altfel de management la nivelul instituțiilor publice. Uitați-vă la Buzatu, Mihalache și Bichineț, niște pensionabili care-și târâie ciolanele de la moșiile lor la Consiliul Județean. Evident că oamenii din județul nostru merită mai mult, dar să se mai trezească și ei din încremenirea în care se află! Ar fi cazul ca, la alegerile viitoare, să stea strâmb și să voteze drept. După atâția ani, trebuie să dăm o șansă și oamenilor de dreapta, celor care au o viziune antreprenorială asupra economiei, care caută soluții investiționale la problemele legate de locuri de muncă și șomaj. Nu poți să tratezi cauzele problemelor sociale numai cu soluții sociale, asistențiale, așa cum a făcut PSD, USL sau cum s-or mai numi!” – senatorul PDL Dan Marian.

„Nicio țară nu se dezvoltă fără o cerere internă solidă“
«Județul Vaslui nu e rupt de restul țării. România e obligată sa rupă cercul vicios format din salarii scăzute și export. Nicio țară nu se dezvoltă fără o cerere internă solidă, care să facă viabil economic producătorul autohton. Creșterea salariilor la un nivel decent este, pe termen mediu și lung, salvarea economiei, nu subminarea ei, cum zic gurile rele. Salariul se cheltuiește în țară, profiturile, la Milano…
Există forme de sprijin ce trebuie folosite la maximum pentru a dezvolta capacitatea de prelucrare a produselor agricole; dacă vom continua să vindem grâul în port, vom fi siguri doar de subdezvoltare durabilă…
Recuperarea decalajului mai cere și investiție publică serioasă; mă gândesc mai mult la amenajarea apelor, împăduriri și irigații, decât la autostrăzi. Dar, ca să trăim bine, trebuie să reînvățăm să trăim în comunitate și să rezolvăm împreună, prin forțe proprii, problemele comunității. Cred în economia socială și în viitorul asociaților și cooperativelor al căror scop este să producă și să rezolve probleme, nu în cel al societăților care urmăresc sifonarea banului public” – senatoarea PSD Gabriela Crețu.

«Trebuie revigorat sectorul întreprinderilor mici și mijlocii»
«Datoria guvernului este să sprijine județul Vaslui prin crearea de facilități pentru investitorii din agricultură. Se remarcă în ultimul timp o tendință a producătorilor agricoli de a se asocia, iar pe de altă parte, tot mai puține terenuri sunt lăsate nelucrate. Oamenii vor să se asocieze și trebuie să facă acest lucru deoarece viitorul este al afacerilor de familie. Totodată, trebuie revigorat sectorul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM)» – deputatul PSD Irinel Stativă.

 „În roșu își văd situația economică și vasluienii”
„Județul Vaslui este roșu de când se știe și în roșu își văd situația economică și vasluienii. Practic, în ultimii ani, Vasluiul a lipsit de pe harta economică. Noi am luat legătura cu Camera de Comerț și cu mediul de afaceri din județ și am avut numeroase inițiative legislative care să vină în sprijinul economiei prin reducerea TVA la 19% și a CAS cu 5%.
La nivel local, județul Vaslui poate să devină un paradis al dezvoltării durabile, dar pentru asta trebuie dezvoltată infrastructura, iar noi am propus modernizarea DN 24, cu acces la autostradă. Agricultura are un potențial enorm în județ, dar accesul la programele europene este foarte redus, iar o agricultură de subzistență nu se poate dezvolta prin proiecte europene, ale căror costuri oamenii de rând nu și le permit. Noi am propus o platformă de proiecte prefabricate, ca să spun așa, de la agricultură până la IMM-uri, la care cei care doresc să aibă acces și să faciliteze acesarea programelor europene.
Alte propuneri ale noastre au fost extinderea rețelei de gaz în zona de frontieră și un organism la nivelul prefecturii care să funcționeze indiferent de ordinul politicului. Am văzut până acum ce a produs intervenția politicului. Noi am arătat că avem soluții. Am depus amendamente la legea bugetului pentru modernizarea infrastructurii județului Vaslui. Suntem singuri împotriva tuturor, singurul partid de opoziție și singurii care am promovat dezvoltarea județului” – deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru.

 «Investițiile în agricultură sunt esențiale“
«Singura șansă a județului Vaslui de a cunoaște o dezvoltare este susținerea domeniului agricol. Nu e un secret că, după decembrie 1989, agricultura românească a intrat într-un declin puternic, iar unul dintre domeniile care a avut mult de suferit a fost cel al culturilor de viță-de-vie. Fermele de familie au dus peste tot la rezolvarea greutăților în zonele rurale sărace, defavorizate, iar asta se poate face și în România. Numai că e nevoie de câteva schimbări, de o nouă abordare a subiectului.
Investițiile în agricultură sunt esențiale într-un județ în care mai bine de jumătate din populație trăiește la sat. Mă refer în principal la susținerea micilor producători, prin înființarea de ferme de familie. Trebuie, totodată, create condiții pentru ca acești producători să-și poată valorifica mărfurile, având în vedere că acum putem vorbi de un monopol al marilor lanțuri de magazine, care sufocă, practic, micul producător. De asemenea, facem eforturi pentru revigorarea sistemului de irigații din județ» – deputatul PSD Toader Dima.

 «Vasluienii merită o șansă în plus»
„Am afirmat în repetate rânduri că susțin soluțiile financiare care pot scădea povara fiscală pe afacerile din județul Vaslui. Nu este greu să demonstrezi faptul că județul Vaslui reprezintă o zonă defavorizată a României. Din acest motiv, consider că vasluienii merită o șansă în plus atât în atragerea investițiilor în zonă, cât și în absorbția cu prioritate a fondurilor europene.
Impozitul zero pe profitul reinvestit, taxe salariale reduse pentru firmele cu mai mult de 20 de angajați și scăderea TVA la un set de produse și linii de producție specifice din agricultură sunt câteva măsuri absolut necesare pentru investitorii din Vaslui. În opinia mea, astfel de măsuri pot fi oxigenul care să facă diferența între o zonă subdezvoltată și o zonă de creștere sustenabilă. Consider că avem nevoie de un efort comun și susținut al autorităților centrale și locale care să ajute sistemul privat din Vaslui să se dezvolte» – deputata PSD Ana Birchall.

Cristian Pătrașcu

Parlamentarii vasluieni au viziuni relativ apropiate despre variantele de ieșire din marasmul social și soluțiile de dezvoltare economică a județului. Doar asupra celor care sunt capabili la nivel politic să realizeze aceste lucruri diferă opiniile. Cu toții insistă asupra sprijinirii agriculturii, acordării de facilități fiscale pentru mediul de afaceri, în special pentru IMM-uri, și demarării de investiții serioase în infrastructură. «Nu trebuie să rămână totul la stadiul de vorbă» “În primul rând, se impune, ca să zic așa, industrializarea agriculturii. Mă refer aici la sisteme de irigații, tractoare, combine, depozite, sunt multe investiții de făcut care ar putea scoate județul Vaslui din sărăcie. Industrializarea…

Review Overview

User Rating: Be the first one !
%d blogeri au apreciat: