Home » National » ARHIVELE DUNĂREA, desecretizate. Cum își derula Securitatea afacerile.

ARHIVELE DUNĂREA, desecretizate. Cum își derula Securitatea afacerile.

Desecretizarea arhivelor Dunărea arată că Securitatea derula afaceri prin zeci de firme, inclusiv societatea Vitrocim, cea la care a lucrat timp de 12 ani și fostul colaborator Dan Voiculescu. Banii obținuți de firmele Securității ajungeau în conturi din străinătate, gestionate doar prin decrete prezindențiale sau prin ordine directe ale șefilor de la Securitatea externă. Experții CNSAS încearcă acum să deconspire foștii ofițeri și să stabilească drumul banilor.

Documentele din arhivele Dunărea arată că Securitatea făcea cei mai mulți bani din comisioane.”Erau așa numitele comisioane confidențiale. Nu vă pot spune cât s-a incasat în total. Ele se negociau. Ofițerii intermediau afacerile și foloseau sursele de influență care ii sprijineau in obtinerea contractelor favorabile statul. Negociau astfel incat statul sa aiba un caștig. Banii se ducea in conturile de care v-am spus care erau gestionate prin decrete prezidențiale sau prin ordine ale șefilor de la securitatea externă”, spune LAURA STANCU, director la arhiva centrală a CNSAS.Banii ajungeau în cinci conturi principale din România, dar și la bănci din străinătate, în special în Elveția.
„Accesul și situația acestor conturi era urmărită în dublă partidă, adică atât la Banca Română de Comerț Exterior, și există documente din care reiese cine erau reprezentanții bancii care le gestionau. Partida dublă era la Serviciul de aport valutar străin prin șefii acestora”, mai spune LAURA STANCU.
Numele lui Dan Voiculescu a fost des vehiculat în legătură cu afacerile derulate de fosta securitate prin Interprinderea de Comerț Exterior Dunărea și firma de materiale de construcții Vitrocim.
„Dunărea avea așa după reiese și din organigramă mai multe interprinderi, cunoscute că desfășurau activități de comerț exterior. Printre acestea se află și Vitrocim și cred că legăturile dintre personajul pe care l-ați spus și firmă trebuie gândite într-un anume context și legăturile între el și alte societăți din cadrul Dunărea trebuie minuțios cercetate.
Legăturile dintre firmele care formau rețeaua „Dunărea“ încă nu au fost făcute.
„N-am făcut prelucrarea acestor documente la filă, suntem doar în urma unei inventarieri. Interesant este să facem un efort și dacă se poate să deconspirăm toți ofițerii care au lucrat la Dunărea nu numai unul sau altul”, mai spune LAURA STANCU.
Din documentele transmise de SIE reiese faptul că prin conturile Dunărea au circulat peste patru miliarde de dolari.
Desecretizarea arhivelor Dunărea arată că Securitatea derula afaceri prin zeci de firme, inclusiv societatea Vitrocim, cea la care a lucrat timp de 12 ani și fostul colaborator Dan Voiculescu. Banii obținuți de firmele Securității ajungeau în conturi din străinătate, gestionate doar prin decrete prezindențiale sau prin ordine directe ale șefilor de la Securitatea externă. Experții CNSAS încearcă acum să deconspire foștii ofițeri și să stabilească drumul banilor. Documentele din arhivele Dunărea arată că Securitatea făcea cei mai mulți bani din comisioane."Erau așa numitele comisioane confidențiale. Nu vă pot spune cât s-a incasat în total. Ele se negociau. Ofițerii intermediau afacerile…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)