Home » Business » Noua formulă de calcul al veniturilor suplimentare din liberalizarea prețului la gaze – din 1 aprilie

Noua formulă de calcul al veniturilor suplimentare din liberalizarea prețului la gaze – din 1 aprilie

Guvernul a schimbat formula de calcul al veniturilor suplimentare supuse impozitării obținute de companii ca urmare a liberalizării prețului la gaze, prin ordonanță de urgență aprobată în aceeași zi în care documentul a fost prezentat în dezbatere publică, actul fiind publicat luni în Monitor.

Noua formulă de calcul va fi aplicată de la 1 aprilie.

La începutul anului trecut, Guvernul a decis că, în intervalul 1 februarie2013-31 decembrie 2014, va suprataxa cu 60% companiile care derulează activități de extracție și vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră, taxă aplicată la veniturile suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sector.

Taxa reprezintă 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redevențele aferente acestor venituri, precum și investițiile în segmentul upstream, fără a depăși 30% din aceste venituri suplimentare.

În proiectul prezentat de Ministerul Finanțelor la 26 martie și aprobat în aceeași zi de Guvern se arată că va fi păstrată impozitarea cu 60% a veniturilor suplimentare, dar va fi schimbată formula de calcul a acestora din urmă, întrucât în legislația în vigoare nu se precizează că volumele de gaze naturale din producția internă vândute consumatorilor noncasnici se referă la cei din piața reglementată.

„În acest context, producătorii de gaze naturale au oferit spre vânzare pe piața concurențială cantități de gaze naturale la prețuri egale cu cele stabilite prin HG nr. 22/2013 pentru cantitățile de gaze naturale destinate pieței reglementate, interpretând că veniturile suplimentare sunt determinate prin aplicarea diferențialului (PCNC-PRCNC) la cantitatea totală vândută consumatorilor noncasnici, indiferent de piața în care aceștia se încadrează – concurențială sau reglementată”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței.

Această situație a condus la anularea avantajelor pe care piața concurențială le poate oferi participanților, inactivând principiul de formare a prețurilor pe piața concurențială „pe baza cererii și a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurențiale”.

Veniturile suplimentare sunt calculate în prezent în funcție de prețul gazelor naturale din producția internă proprie destinate revânzării consumatorilor casnici, respectiv noncasnici, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului privind prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru piața reglementată de gaze naturale, prețul de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru consumatorii casnici și noncasnici în anul 2012, respectiv 45,71 lei/MWh, ajustat cu ratele IPC în anul 2014 și volumele de gaze din producția internă vândute pentru consumatorii casnici, respectiv noncasnici.

În noua formulă este introdusă precizarea că volumele de gaze din producția internă vândute pentru acoperirea consumului clienților noncasnici se referă la piața reglementată.

În plus, se mai ia în calcul volumele de gaze din producția internă vândute pentru acoperirea consumului clienților noncasnici pe piața concurențială sau piața centralizată și prețul mediu ponderat al gazelor naturale din producția internă corespunzătoare cantităților comercializate pe piața concurențială pentru consumatorii noncasnici, nu mai mic de 72 lei/MWh. În cazul în care tranzacțiile sunt încheiate pe piețele centralizate de gaze naturale, această componentă a formulei de calcul reprezintă prețurile gazelor naturale la care sunt încheiate tranzacțiile.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat, luni, că nivelul de consum de gaze trebuie menținut la cel actual, iar producătorii trebuie să înțeleagă „corect” mesajul transmis de Guvern prin schimbarea formulei de calcul a veniturilor suplimentare supuse impozitării, în caz contrar Executivul luând în calcul posibilitatea suprataxării cu până la 97%.

Sursa: mediafax.ro


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Guvernul a schimbat formula de calcul al veniturilor suplimentare supuse impozitării obținute de companii ca urmare a liberalizării prețului la gaze, prin ordonanță de urgență aprobată în aceeași zi în care documentul a fost prezentat în dezbatere publică, actul fiind publicat luni în Monitor. Noua formulă de calcul va fi aplicată de la 1 aprilie. La începutul anului trecut, Guvernul a decis că, în intervalul 1 februarie2013-31 decembrie 2014, va suprataxa cu 60% companiile care derulează activități de extracție și vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră, taxă aplicată la veniturile suplimentare obținute ca urmare a…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura