Home » Administratie » Vrei un post de director? Surpriză uriașă

Vrei un post de director? Surpriză uriașă

Funcțiile de director din instituțiile publice, la care tânjesc toți membrii partidelor politice aflate la putere, au fost, sunt și vor fi la mare căutare, iar cei care sunt la conducere nu vor vrea nici în ruptul capului să le cedeze. Nu puține au fost cazurile când șefii au recurs la tot felul de tertipuri pentru a-și păstra scaunele. Unii, chipurile, s-au îmbolnăvit și au intrat în concediu medical (cum s-a întâmplat la Casa Județeană de Pensii), alții au închis biroul și au plecat acasă cu tot cu cheie pentru ca noul director să nu îi ia locul (cazul lui Lucian Copacinschi, de la Direcția Silvică).

În această perioadă, când așa-zisul război dintre PSD și PNL este în toi, toți directorii care au fost numiți pe criterii politice tremură din toate încheieturile, mai puțin cel de la Direcția Agricolă a Județului (DAJ). Omul și-a depus inițial dosarul, dar, cu toate că era singurul candidat, a renunțat să se mai prezinte la concursul din 31 martie.

“Eu, dacă dădeam examen pentru postul de director, îmi pierdeam postul de la compartimentul Inspecție. Cât am fost numit director prin ordin de ministru, locul îmi era păstrat; în momentul în care dădeam concurs pentru postul de director, ăla se pierdea. Și la cum sunt apele de tulburi, că instituția ba se organizează, ba se descentralizează, ba se desființează, am zis că decât să fiu cinci-șase luni de zile director și pe urmă să rămân pe drumuri, deși am zece ani în spate de activitate de inspecție, am zis că mai bine renunț. Am fost șef un an, a fost OK și la salariu și la CV. Am considerat că e mai bine să am siguranța locului de muncă. Nici salariul nu este foarte mare la noi față de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sau Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit. Deci, creșterea la salariu nu era foarte mare, în schimb răspundere în toate protocoalele, în toate comisiile… Ca bani, luam mai puțin decât un consilier superior de la APIA. Am făcut calculele cu familia și am zis că mă dau deoparte”, ne-a declarat Ionel Bunea, încă directorul DAJ Vaslui.

A fost un gest frumos”

Și dacă tot a vrut să renunțe la funcția de director, Bunea i-a propus unui fost coleg din cadrul instituției să vină în locul său. “Am zis că, dacă tot nu mă duc eu, să promovez sau să susțin pe cineva care a lucrat în domeniu și care, printr-o conjunctură nefastă, atât pentru Direcție, cât și pentru el, a plecat din instituție. Este vorba despre Gigel Crudu. După ce a plecat din instituție, a încercat ceva în domeniul privat, cu terenuri. Vecinii puternici i-au mai luat din suprafețe și a rămas cu teren puțin. Și nu te descurci când ai doar câteva hectare. I-am spus: «Eu nu mă duc la concurs. Hai, ce faci?» Cine a mai văzut să se dea cineva la o parte și să și zică: «Hai, vino director?» A fost și a depus dosarul, iar luni am fost cu el la București. Am stat cu el. A dat proba scrisă, a dat interviul. Pe la șapte, a ieșit de la interviu, de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici. A luat examenul cu 89 de puncte. În două-trei săptămâni, va fi instalat în funcție, adică până decurg termenele de contestație. Eu oricum am ordinul de numire până în iunie. În momentul în care o să vină ordinul de numire a lui, încetează ăla vechi al meu. Am zis că e bine, vine unul care a lucrat în sistem, în domeniu. Am să mă duc înapoi pe postul de execuție. Avem postul vacant de șef serviciu, dacă se va debloca, dacă nu, îmi văd de stupina mea acasă și mai fac un bănuț pe lângă”, a afirmat Ionel Bunea.

Gigel Crudu, viitorul șef al DAJ Vaslui, se afla ieri pe dealuri, la semănat. Întrebat despre gestul actualul director, ne-a declarat: “A fost un gest frumos. Am lucrat atâta timp împreună și știa că am experiență în domeniu. Cât timp am lucrat în cadrul Direcției Agricole, am parcurs toate funcțiile: șef de birou, șef serviciu și director executiv adjunct. Asta pe care urmează să o dețin este cea mai înaltă funcție din cadrul instituției”.

Gigel Crudu a lucrat în cadrul DAJ Vaslui în perioada 1995-2010.

Funcțiile de director din instituțiile publice, la care tânjesc toți membrii partidelor politice aflate la putere, au fost, sunt și vor fi la mare căutare, iar cei care sunt la conducere nu vor vrea nici în ruptul capului să le cedeze. Nu puține au fost cazurile când șefii au recurs la tot felul de tertipuri pentru a-și păstra scaunele. Unii, chipurile, s-au îmbolnăvit și au intrat în concediu medical (cum s-a întâmplat la Casa Județeană de Pensii), alții au închis biroul și au plecat acasă cu tot cu cheie pentru ca noul director să nu îi ia locul (cazul lui…

Review Overview

User Rating: 4.65 ( 1 votes)