Home » World » INTERVIU: Balcerowicz – Societatea civilă să monitorizeze guvernele. Politicienii nu trebuie lăsați de capul lor

INTERVIU: Balcerowicz – Societatea civilă să monitorizeze guvernele. Politicienii nu trebuie lăsați de capul lor

Leszek Balcerowicz, fost vicepremier al Poloniei-ministru al Finanțelor și fost președinte al Băncii Naționale, pledează, într-un interviu acordat MEDIAFAX, pentru monitorizarea guvernelor de către oameni care cred în ideile de libertate, considerând că „politicienii nu trebuie lăsați de capul lor”.

Prof. Dr. Leszek Balcerowicz va veni în România, urmând să participe la„Conferința de Risc de Țară Coface 2014”, organizată de Coface și Agenția de presă Mediafax în 9 aprilie.

El vorbește în interviu despre importanța societății civile în monitorizarea guvernelor și despre necesitatea reformelor înaintea intrării în zona euro, pentru a nu ajunge în situația Greciei. Leszek Balcerowicz mai spune că „a avea euro nu garantează succesul economic”.

În prima parte a interviului acordat MEDIAFAX, difuzată în 3 aprilie, Balcerowicz s-a referit la disputa Ucraina-Rusia și la faptul că aceasta este o problemă europeană, apreciind că ar fi o greșeală să fie ignorat pericolul reprezentat de acțiunile lui Putin și susținând ideea unor sancțiuni economice dure.

Prezentăm a doua parte a interviului acordat MEDIAFAX de Leszek Balcerowicz:

Reporter: Ați vorbit despre reforme și despre necesitatea lor. Ce au învățat statele din Est din criza economică izbucnită cu șase ani în urmă și ce ar mai avea de învățat?

Leszek Balcerowicz: Situația statelor respective în UE a fost diferită, în funcție de politicile lor anterioare. Dacă ne uităm la zona euro, vedem că țări precum Germania și Austria nu au avut foarte mult de suferit, comparativ cu Grecia sau Spania. Care este explicația acestor diferențe? În mare măsură, politicile diferite: în Grecia, cheltuiau, și cheltuiau și cheltuiau cu prețul creșterii datoriei publice și în final au plătit prețul. Germania a beneficiat de pe urma reformelor făcute de Schroder cu zece ani în urmă, astfel încât cred că lecția principală este aceea că politicile greșite sunt sancționate, mai devreme sau mai târziu, inclusiv în zona euro. Cea mai bună protecție este să ai politici bune. Pentru o politică bună într-o democrație este necesară monitorizarea constantă a guvernului de către oameni care cred în ideile de libertate și menținerea sub control a acțiunilor guvernamentale. Astfel, societatea civilă este crucială pentru a preveni politicile greșite. Politicienii nu trebuie lăsați de capul lor.

Reporter: Credeți că toate statele est-europene au învățat asta?

Leszek Balcerowicz: Guvernele și politicienii sunt întotdeauna sub presiunea diferitelor grupuri de interese care solicită cheltuieli mai mari sau mai multe reglementări și sunt active peste tot, nu doar în Europa Centrală și de Est. Dacă aceste grupuri de presiune au o influență exagerată, atunci guvernele introduc politici greșite. Care este soluția? Soluția este construirea unei contraponderi la nivelul societății civile.

Reporter: Statele est-europene ar trebui să grăbească aderarea la zona euro sau ar trebui să mai aștepte câțiva ani?

Leszek Balcerowicz: Ar trebui să se grăbească să finalizeze reformele, pentru că dacă intră în zona euro fără prea multă reformă, vor sfârși ca Grecia. Așa că ce trebuie să învățăm – permiteți-mi să repet – este că politicile greșite sunt greșite pe termen lung, pentru că sfârșești prin stagnare economică precum Italia, sau în criză precum Grecia și a avea politici bune este cea mai bună protecție, dar politicile bune în democrație necesită o societate civilă care să monitorizeze clasa politică. Și de aceea doar câteva țări au succes în mod constant.

Reporter: Dar zona euro are propriile probleme, așa cum ați menționat, cum ar fi situația din Grecia.

Leszek Balcerowicz: Sunt probleme în unele state din zona euro. După cum există probleme și în state din afara zonei euro. De exemplu, Marea Britanie a cunoscut boom economic și a avut o recesiune profundă pentru că a permis dezvoltarea bulei speculative în ceea ce privește creditarea și deficitul fiscal. Nu zona euro este cea care poate fi blamată direct pentru politicile greșite din Grecia.

Reporter: Credeți în euro? Ce îmbunătățiri ar trebui să aducă uniunea monetară?

Leszek Balcerowicz: Permiteți-mi să repet că a avea euro nu garantează succesul economic. A avea euro ajută țările puternice, în sensul că sunt reformate, dar a avea euro pe fondul unor politici greșite poate aduce unele beneficii pe termen scurt și probleme pe termen lung. Astfel încât nu există garanții europene pentru politici naționale bune. Trebuie să vă faceți treaba, fiecare țară trebuie să-și facă treaba.

Reporter: Ar trebui Uniunea să înăsprească sau să relaxeze unele politici în privința euro?

Leszek Balcerowicz: Acum vorbiți despre Banca Centrală Europeană, singura instutție europeană care se ocupă cu politicile zonei euro. Nu cred că imitarea sau copierea politicilor Fed este o soluție bună pe termen lung. Nu cred că cineva poate rezolva probleme structurale cu bani câștigați ușor; poți amâna problemele, dar nu le rezolvi, ci le faci mult mai complicate.

Reporter: Ar trebuie înăsprite criteriile pentru aderarea la zona euro după problemele din Grecia?

Leszek Balcerowicz: După cum știți, Grecia a fost admisă din rațiuni politice. Astfel, rațiunile politice nu ar trebui să prevaleze asupra rațiunilor economice. Dacă țările îndeplinesc criterii economice convingătoare și vor să adere la zona euro, nu ar trebui oprite. Estonia și Letonia au aderat de curând pentru că au aplicat politici bune.

Leszek Balcerowicz este un renumit economist și politician, fiind considerat arhitectul reformelor inițiate în Polonia în 1989, după căderea comunismului. Având realizări remarcabile, el a fost o figură dominantă în dezvoltarea țării și în strategia economică a Poloniei în perioada 1989-2007. Ca vicepremier, Balcerowicz a contribuit la transformarea istorică a Poloniei prin trecerea de la economia centralizată la o economie de piață, îmbinând vastele sale cunoștințe în economie și științe sociale cu valorile filozofiei morale și politice.

Prof. Dr. Leszek Balcerowicz se va afla la București, urmând să participe la „Conferința de Risc de Țară Coface 2014”, organizată de Coface și Agenția de presă Mediafax în 9 aprilie, de la ora 9.00, la Hotel Hilton.

„Conferința de Risc de Țară Coface 2014” este eveniment premium și s-a dezvoltat peste ani, devenind o tradiție și un eveniment de referință pentru mediul de afaceri. Ediția de anul acesta va beneficia de participarea a peste 300 de persoane, mai exact reprezentanți de top din cele mai mari companii românești, dar și multinaționale, experți în riscul de țară și specialiști din domeniul academic, bancar și investitori străini.

Printre lectorii deja confirmați se mai numără: Prof. Dr. Yves ZLOTOWSKI – Economist Șef Coface; Valentin LAZEA – Economist șef al Băncii Naționale din România, economiștii șefi ai celor mai importante bănci din România, miniștri, reprezentanți ai mediului de afaceri intern și internațional.

Pentru a participa la „Conferința de Risc de Țară Coface 2014” este necesară completarea formularului de înregistrare online, la adresa: http://mediafaxtalks.ro/risc-tara-coface/inregistrare.htm

Mai multe informații despre conferință pot fi aflate accesând website-ul evenimentului:http://mediafaxtalks.ro/risc-tara-coface/index.htm

Sursa: mediafax.ro

Leszek Balcerowicz, fost vicepremier al Poloniei-ministru al Finanțelor și fost președinte al Băncii Naționale, pledează, într-un interviu acordat MEDIAFAX, pentru monitorizarea guvernelor de către oameni care cred în ideile de libertate, considerând că "politicienii nu trebuie lăsați de capul lor". Prof. Dr. Leszek Balcerowicz va veni în România, urmând să participe la"Conferința de Risc de Țară Coface 2014", organizată de Coface și Agenția de presă Mediafax în 9 aprilie. El vorbește în interviu despre importanța societății civile în monitorizarea guvernelor și despre necesitatea reformelor înaintea intrării în zona euro, pentru a nu ajunge în situația Greciei. Leszek Balcerowicz mai spune că…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: