Home » Politic » Paradoxul “legal” vasluian: Săraci, dar nu defavorizați
Nelu Tătaru

Paradoxul “legal” vasluian: Săraci, dar nu defavorizați

 “Cât de sărac trebuie să fii pentru a fi considerat defavorizat”? Aceasta este întrebarea pe care Nelu Tătaru o pune colegilor săi din Senat. Senatorul de Huși arată că, în ciuda situației economice și sociale extrem de dificile, județul Vaslui nu poate fi declarat zonă defavorizată.

Senatorul liberal Nelu Tătaru se detașează de logica obișnuită a politicianului român, mult mai preocupat de lupta politică decât de problemele reale ale țării, pentru a aduce în atenția colegilor săi situația județului din care provine: “Ca senator de Vaslui, situația economică din județ este o preocupare constantă pentru mine. Unul dintre cele mai mici salarii medii nete pe economie din țară, cifre dezarmante în ceea ce privește rata șomajului, sute de falimente și afaceri suspendate, foarte mulți asistați sociali, oameni fără nicio formă de venit, o piață a locurilor de muncă încremenită, adică, în cuvinte mai puține, o economie de subzistență, toate acestea au făcut ca județul Vaslui să fie sinonim cu sărăcia, iar eticheta de «polul sărăciei» și pozițiile fruntașe în topurile deloc flatante ale nevoilor și subdezvoltării să fie automat atribuite Vasluiului”.

«Cu toate acestea, județul Vaslui nu este declarat zonă defavorizată», spune senatorul, «neîncadrându-se în criteriile strict definite de Legea nr. 20 din ianuarie 1999». Tătaru le sesizează celorlalți senatori: «Vasluiul se poate «bucura» de toate etichetările posibile legate de reliefarea stării de sărăcie generale din județ, numai de cea de zonă defavorizată nu. Oare la ce ne folosește, când realitatea cotidiană contrazice litera legii”.

Apoi, Nelu Tătaru pune degetul pe rană: “Avem strategii, programe, subprograme, concepte noi pentru impulsionarea economiei, am adoptat memorandumuri, am organizat sesiuni de comunicări și totuși nu s-a schimbat nimic. Vasluienii sunt la fel de săraci, cererea locurilor de muncă depășește în continuare oferta și perspectivele întârzie să se arate. Colac peste pupăză, SC Rulmenți SA, deținut de trustul turc Kombassan, și un important agent economic din județ au dispus o serie de disponibilizări și încearcă mai multe soluții de compromis pentru a menține activitatea pe linie de plutire”.

Senatorul arată că soluția nu poate fi în niciun caz suprataxarea practicată de actualul guvern: “Avem nevoie de o discriminare pozitivă, de o relaxare fiscală, de infrastructură, de mai puține strategii și substrategii pe hârtie și de mai multe măsuri concrete”.

 “Cât de sărac trebuie să fii pentru a fi considerat defavorizat”? Aceasta este întrebarea pe care Nelu Tătaru o pune colegilor săi din Senat. Senatorul de Huși arată că, în ciuda situației economice și sociale extrem de dificile, județul Vaslui nu poate fi declarat zonă defavorizată. Senatorul liberal Nelu Tătaru se detașează de logica obișnuită a politicianului român, mult mai preocupat de lupta politică decât de problemele reale ale țării, pentru a aduce în atenția colegilor săi situația județului din care provine: “Ca senator de Vaslui, situația economică din județ este o preocupare constantă pentru mine. Unul dintre cele mai…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile