Home » Social » Bătrânii nu mai au unde să trăiască: Azilurile sunt pline

Bătrânii nu mai au unde să trăiască: Azilurile sunt pline

„Din cauza imposibilității de a asigura mai multe locuri, solicitanții rămân mult timp înscriși pe listele de așteptare”, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui, Irina Cîmpeanu.

În prezent, centrele de îngrijire și asistență pentru persoane vârstnice aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului  (DGASPC) Vaslui funcționează la capacitatea maximă. Potrivit reprezentanților instituției, bătrânii care solicită să fie internați în astfel de unități sunt puși pe o listă de așteptare.

„Numărul de cereri pentru accesarea serviciilor oferite de aceste centre este de 50, înregistrându-se o creștere față de alte perioade. Ieșirile din cadrul centrelor se fac în cele mai multe situații pe cale naturală, prin deces, iar din cauza imposibilității de a asigura mai multe locuri, solicitanții rămân mult timp înscriși pe listele de așteptare”, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui, Irina Cîmpeanu.

La nivelul județului, funcționează două astfel de unități: Centrul de îngrijire și Asistență pentru Persoane Vârstnice Huși – 90 de bătrâni internați și Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Vârstnice Giurcani – 40.

Centrele asigură paleta de servicii sociale în baza unui contract semnat de beneficiar sau reprezentantul legal, care cuprinde: obiectul, costurile și plata lunară a contribuției (60% din cuantumul pensiei, fără a se depăși însă 765 de lei), durata, etapele procesului de acordare a serviciilor sociale, drepturile și obligațiile furnizorului, drepturile și obligațiile beneficiarului șamd.

Pentru a putea fi îngrijiți în centrele specializate, vârstnicii trebuie să întrunească o serie de criterii de eligibilitate: nu au familie și nu se află în întreținerea uneia sau a mai multor persoane obligate la aceasta, potrivit dispozițiilor legale în vigoare, nu au locuință și nici posibilitatea de a-și asigura condițiile de locuit pe baza resurselor proprii, nu realizează venituri suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare, nu se pot gospodări singuri sau necesită îngrijire specializată, se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile socio-medicale.

„Din cauza imposibilității de a asigura mai multe locuri, solicitanții rămân mult timp înscriși pe listele de așteptare”, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui, Irina Cîmpeanu. În prezent, centrele de îngrijire și asistență pentru persoane vârstnice aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului  (DGASPC) Vaslui funcționează la capacitatea maximă. Potrivit reprezentanților instituției, bătrânii care solicită să fie internați în astfel de unități sunt puși pe o listă de așteptare. „Numărul de cereri pentru accesarea serviciilor oferite de aceste centre este de 50, înregistrându-se o creștere față de alte perioade. Ieșirile din cadrul centrelor se…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: