Home » Invatamant » Liceenii bârlădeni, o zi în spatele unui profesionist

Liceenii bârlădeni, o zi în spatele unui profesionist

În intervalul 8-10 aprilie, 120 de elevi de la trei licee din Bârlad petrec câte o zi în „umbra” unui angajat din domeniul în care vor să profeseze. Activitatea face parte din cadrul celui mai mare program de orientare profesională, „Job Shadow Day”, aflat la ediția a XII-a.

De marți și până joi, 120 de elevi bârlădeni de la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” iau parte la Proiectul „Job Shadow Day”. Ei merg în vizită la diferite unități publice și private din oraș pentru a afla „cu ce se mănâncă” diverse profesii, adică pentru a ști să se orienteze într-un domeniu sau altul.

Cele mai dorite meserii din acest an sunt cele de medic, judecător, avocat, procuror, notar, polițist, arhitect, farmacist, asistent social, cadru didactic, reporter, consultant financiar. Instituțiile publice partenere sunt: Spitalul de Urgență „Elena Beldiman”, Poliția, Garnizoana, Judecătoria, Primăria, Centrul de Primire în Regim de Urgență a Copiilor Abuzați, Neglijați și Exploatați Bârlad.

Spre exemplu, la Poliția Bârlad, cei 19 elevi interesați de acest domeniu au avut ocazia să afle mai multe informații despre Poliția Rutieră, dar și despre Biroul de Cercetare Tehnico-Științifică, putând vedea cu ochii lor ce conține trusa criminaliștilor, cum se iau amprentele etc.

„A început să ne intereseze acest domeniu de când ne uităm la serialele «CSI», în care activitatea polițiștilor criminaliști este făcută să pară atât de interesantă. Însă este o diferență mare între noi și americani în ceea ce privește dotarea”, spuneau câteva eleve de la „Codreanu”, în timp ce se amprentau una pe alta.

La finele celor trei zile de „Job Shadow Day”, elevii și reprezentanții instituțiilor participante vor primi diplome. Ceremonia de decernare va avea loc pe 23 aprilie, în aula Colegiului „Codreanu”.

„Profesorii și părinții au apreciat de fiecare dată acest program, considerând că răspunde nevoii elevilor de a decide în cunoștință de cauză în ceea ce privește profesia viitoare, nevoii de a fi informați despre evoluția pieții muncii, nevoii de a ști dacă au abilitățile solicitate de profesia pe care o doresc, nevoii de a urma o facultate sau de a alege o profesie care să le pună în valoare aptitudinile. Junior Achievement România desfășoară acest program în fiecare an, companiile/instituțiile care au fost alături de noi în anii trecuți și în acest an sunt de acord să continuăm aceste parteneriate”, ne-a declarat profesoara Daniela Rodica Jitcă, din cadrul Colegiului Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad.

În intervalul 8-10 aprilie, 120 de elevi de la trei licee din Bârlad petrec câte o zi în „umbra” unui angajat din domeniul în care vor să profeseze. Activitatea face parte din cadrul celui mai mare program de orientare profesională, „Job Shadow Day”, aflat la ediția a XII-a. De marți și până joi, 120 de elevi bârlădeni de la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu”, Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” iau parte la Proiectul „Job Shadow Day”. Ei merg în vizită la diferite unități publice și private din oraș pentru a afla „cu ce se mănâncă” diverse…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: