Home » Politic » "Guvernarea bună sau proastă se contabilizează în cifre, nu în vorbe": Mai mulți bani europeni
Ana Birchall

"Guvernarea bună sau proastă se contabilizează în cifre, nu în vorbe": Mai mulți bani europeni

În vremuri de austeritate, singura șansă a guvernanților pentru a face investiții majore o reprezintă atragerea fondurilor europene.

Potrivit deputatul social-democrat Ana Birchall, Guvernul Ponta a reușit să atragă de cinci ori mai multe fonduri europene în doi ani decât a reușit Guvernul Boc în întreg mandatul său. Ea a susținut o declarație politică pe tema fondurilor europene, după dezbaterea inițiată de PDL în Parlamentul României.

„Guvernarea Băsescu-Boc nu a învățat nimic din experiența obținută de România în perioada de pre-aderare a României la UE și că acest lucru se vede în cifre: rata de absorbție a fondurilor europene la 1 mai 2012 era de sub 9%. S-au creat reguli complicate, s-a crescut birocrația, banii s-au împărțit discreționar, pe criterii politice, și România a pierdut prin îngreunarea absorbției banilor europeni. Guvernul Ponta nu a avut deloc o misiune ușoară. Este greu să repari răul făcut de Guvernarea Băsescu – Boc”, a afirmat Ana Birchall, care este și secretarul Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlament.

Ana Birchall a mai afirmat că suspendarea plăților pentru toate programele operaționale în urma fraudelor sesizate în perioada 2010-2011 au afectat imaginea României, au lovit în plin sistemul privat și au îndatorat și mai mult românii la creditori externi: „CE a suspendat toate programele operaționale, fapt care a completat tabloul incompetenței guvernării portocalii. Pentru a suplini aceste pierderi, Guvernul Băsescu – Boc a taxat suplimentar toți românii, crescând TVA-ul la 24%, a tăiat veniturile bugetarilor cu 25%, a impozitat pensiile și a îndatorat România cu 21 de miliarde de euro de la FMI”.

Ea a subliniat că România a reușit să-și crească eficiența absorbției fondurilor europene cu 130% din 2012 și până astăzi: „Am început acest an foarte bine: numai în luna februarie, România a încasat peste 1,2 miliarde de euro din banii europeni, deci mai mult decât s-a reușit să se atragă în oricare din anii Guvernării Băsescu – Boc. România a demonstrat că se poate plasa în topul statelor care utilizează fondurile europene. Guvernarea bună sau proastă se contabilizează în cifre, nu în vorbe, cifre care exprimă rata de absorbție a fondurilor europene, cifre care exprimă numărul de proiecte finanțate și finalizate, acestea contează și ne arată clar cel puțin două lucruri: Guvernarea Băsescu – Boc a fost proastă, a făcut mult rău românilor, în timp ce Guvernarea Victor Ponta începe să aducă România pe drumul cel bun, inclusiv în ceea ce privește gestionarea fondurilor europene”.

În vremuri de austeritate, singura șansă a guvernanților pentru a face investiții majore o reprezintă atragerea fondurilor europene. Potrivit deputatul social-democrat Ana Birchall, Guvernul Ponta a reușit să atragă de cinci ori mai multe fonduri europene în doi ani decât a reușit Guvernul Boc în întreg mandatul său. Ea a susținut o declarație politică pe tema fondurilor europene, după dezbaterea inițiată de PDL în Parlamentul României. „Guvernarea Băsescu-Boc nu a învățat nimic din experiența obținută de România în perioada de pre-aderare a României la UE și că acest lucru se vede în cifre: rata de absorbție a fondurilor europene la…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

One comment

  1. Gogosi,gogosi,gogosi.