Home » Sanatate » În loc de jucării, perfuzii și pastile: Tuberculoza lovește copiii

În loc de jucării, perfuzii și pastile: Tuberculoza lovește copiii

”Se moare încă din cauza tuberculozei, avem cazuri de TBC și la 0-14 ani”, declară Mihaela Vlada, directoarea Direcției de Sănătate Publică Vaslui.

Zeci de copii vasluieni sunt  loviți de boala sărăciei – tuberculoza pulmonară. La vârsta când ar trebui să se bucure de jocurile copilăriei, stau prin spitale. Sărăcia și lipsa unui sistem medical bine dotat sunt principalele cauze care duc la apariția și răspândirea TBC.

”Mizeria și foametea din ziua de azi sunt de vină. Cei care ne conduc ne-au adus aici. Este și vina părinților, care nu au grijă de copii”, spun vasluienii.

Cazurile de tuberculoză înregistrate la copii de la începutul acestui an provin, în marea lor majoritate, din mediul rural. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui dau vina pe părinți.

”Până la 14 ani, părinții sunt cei responsabili. Ei nu ar trebui să neglijeze boala copiilor. Să meargă la medicul de familie frecvent cu copilul și apoi la un specialist, dacă este cazul”, a declarat Mihaela Vlada, directoarea DSP Vaslui.

Din păcate, anul trecut s-a înregistrat și un caz de deces în rândul copiilor cu tuberculoză.

”Se moare încă din cauza tuberculozei, avem cazuri de TBC și la 0-14 ani. Am avut din păcate și un deces”, a mai spus Mihaela Vlada.

La nivelul județului Vaslui, sunt înregistrați peste 300 de bolnavi de tuberculoză. Destui sunt minori care provin din familii unde au existat focare de tuberculoză. Problema este că, din ignoranță sau delăsare, cei mai mulți părinți nu se prezintă de la primele simptome ale bolii cu copiii la control. Dacă ar face acest lucru, șansele de vindecare ar fi de 100%.

Mulți bolnavi de tuberculoză sunt căutați frecvent de polițiști, după ce fug din spital fără a urma tratamentul prescris de medicii specialiști. Autoritățile sanitare susțin că acești pacienți reprezintă un adevărat pericol social, având în vedere că vin în contact cu alte persoane, pe care le infectează cu bacilul Koch. O parte din vină o au și medicii de familie, care nu colaborează cu personalul din spital și nu transmit datele referitoare la bolnavii de tuberculoză.

Statisticile arată că a crescut nu numai incidența tuberculozei, de aproape patru ori, dar tot de patru ori a crescut și numărul de decese care au avut ca principală cauză tuberculoza.

”Se moare încă din cauza tuberculozei, avem cazuri de TBC și la 0-14 ani”, declară Mihaela Vlada, directoarea Direcției de Sănătate Publică Vaslui. Zeci de copii vasluieni sunt  loviți de boala sărăciei - tuberculoza pulmonară. La vârsta când ar trebui să se bucure de jocurile copilăriei, stau prin spitale. Sărăcia și lipsa unui sistem medical bine dotat sunt principalele cauze care duc la apariția și răspândirea TBC. ”Mizeria și foametea din ziua de azi sunt de vină. Cei care ne conduc ne-au adus aici. Este și vina părinților, care nu au grijă de copii”, spun vasluienii. Cazurile de tuberculoză înregistrate…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile