Home » Invatamant » Proiect amplu la Bârlad: Copiii, învățați să prețuiască apa!

Proiect amplu la Bârlad: Copiii, învățați să prețuiască apa!

În aceste zile, 13.000 de preșcolari și elevi din ciclurile primar și gimnazial din Bârlad și nouă comune limitrofe primesc gratuit câte un set format din două sticle refolosibile pentru a fi stimulați să bea suficientă apă. Inițiativa aparține Asociației olandeze „Childs Life” și face parte dintr-o campanie de informare cu privire la beneficiile consumului de apă.

Asociația „Childs Life” – Olanda, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui au demarat un proiect intitulat „Sticla magică plină de apă. Apa # Viață”, în valoare de 26.000 de euro, ce are drept scop informarea copiilor din grădinițe și școli gimnaziale cu privire la importanța consumului de apă. Grupul țintă îl reprezintă 13.000 de preșcolari și elevi din ciclurile primar și gimnazial din Bârlad și comunele Tutova, Zorleni, Băcani, Perieni, Pogana, Iana, Grivița, Coroiești și Vinderei.

Cu această ocazie, toți copiii primesc gratuit un set format din două sticle refolosibile, cu un design atractiv, menit să facă din consumul de apă o plăcere, nu doar o necesitate. Pe lângă beneficiile menținerii sănătății, acest proiect are un impact pozitiv și asupra mediului, prin faptul că sticlele pot fi spălate și sterilizate prin fierbere, diminuându-se astfel volumul de deșeuri din plastic pe care cei mici le-ar fi aruncat după utilizare.

Deschiderea proiectului a avut loc miercuri, la Grădinița cu Program Prelungit nr. 9 Bârlad, la eveniment fiind prezenți Mirela Petcu (reprezentanta Fundației „Childs Life”), Gabriela Plăcintă (inspector școlar general), Constantin Constantinescu (primarul Bârladului), Zoica Popescu (inspector școlar pentru învățământul primar), conducerea grădiniței, colectivul de educatoare, părinți și prichindei.

„Copiii vor primi câte două sticle colorate pentru apă, care pot fi refolosite și resterilizate. Noi, cadrele didactice, vom insista ca preșcolarii și elevii să consume tot lichidul din sticluțe și am rugămintea ca părinții să continue acasă, îndemnându-i să bea cât mai multă apă. Ca adulți, cunoaștem importanța apei pentru organism, dar nu bem doi litri pe zi. Dacă începem educația de mici, sper ca măcar când vor fi adulți vor face singuri acest lucru. În loc să-i dați sticluța cu suc la grădiniță, mai bine îi dați să bea apă, că e mai sănătoasă”, a explicat profesoara Zoica Popescu.

„Am fost de acord să realizăm această campanie pentru că mi s-a părut foarte frumoasă și importantă. Mesajul pentru părinți este să-i educați de mici să consume cât mai multă apă pentru a fi sănătoși, pentru că apa înseamnă viață. În același timp, apa este o sursă epuizabilă și trebuie să avem grijă de ea”, a declarat inspectorul școlar general, Gabriela Plăcintă.

Primarul Constantinescu s-a referit la faptul că, de când se află la cârma orașului, a forat 30 de puțuri de apă întrucât consideră că apa de pucioasă din pânza freatică este mai sănătoasă chiar și decât cea îmbuteliată.

Proiectul își propune să-i învețe pe copii că, pe măsură ce cresc și devin tot mai activi, au nevoie de tot mai multă hidratare, iar apa este principala sursă. Printre beneficiile consumului de apă se numără și prevenirea unor afecțiuni medicale, precum obezitatea, diabetul și cariile dentare, dar și energizarea și buna dispoziție oferite pe parcursul zilei.

Prichindeii, la plantat

În cadrul programului „Școala altfel – Să știi mai multe, să fii mai bun”, circa 70 de prichindei de la Grădinița cu Program prelungit nr. 9 Bârlad au sădit flori și pomi în spațiul verde din fața instituției. Activitatea s-a intitulat „Să plantăm un pomișor!”.

Au participat preșcolarii de la cinci grupe mici, mijlocii și mari, alături de educatoare, care i-au ajutat să sape gropile și să ude plantele. Copiii au avut astfel ocazia să învețe să prețuiască natura, dar și să conștientizeze faptul că, începând de la vârste foarte fragede, pot contribui la protejarea ei.

În aceste zile, 13.000 de preșcolari și elevi din ciclurile primar și gimnazial din Bârlad și nouă comune limitrofe primesc gratuit câte un set format din două sticle refolosibile pentru a fi stimulați să bea suficientă apă. Inițiativa aparține Asociației olandeze „Childs Life” și face parte dintr-o campanie de informare cu privire la beneficiile consumului de apă. Asociația „Childs Life” - Olanda, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui au demarat un proiect intitulat „Sticla magică plină de apă. Apa # Viață”, în valoare de 26.000 de euro, ce are drept scop informarea copiilor din grădinițe și școli gimnaziale cu…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: