Home » Administratie » Nu se adună banii
Vasile Mihalachi

Nu se adună banii

În ultimii ani, tot mai mulți primari s-au plâns că nu le ajung banii alocați prin buget. Șefii de la Consiliul Județean afirmă însă că unii edili nu sunt preocupați să colecteze taxele și impozitele locale de la cetățeni.

Reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Vaslui sunt de părere că unii primari întârzie să încaseze taxele și impozitele de la cetățeni din dorința de a primi mai mulți bani de la județ.

„La ora actuală, pot spune că sunt primari care anul trecut au colectat doar 35% din taxe și impozite. Probabil că speră că vor veni Finanțele Publice ca să le echilibreze bugetele, bazându-se tocmai pe faptul că sumele nu au fost colectate. Sunt o serie de primari care consideră că aceste taxe și impozite sunt la mâna lor: «Dacă vreau să le încasez, le încasez, nu vreau, nu le încasez». Nu, aceste taxe și impozite trebuie colectate pentru că ele, în final, contribuie la echilibrarea bugetului propriu al comunității respective. Primarii sunt obligați să-și strângă toate dările. Nu este corect nici pentru comunitate, nici față de ceilalți primari, care fac eforturi să adune sumele de bani necesare bugetului local”, a declarat Vasile Mihalachi, vicepreședinte al CJ Vaslui.

Există și cazuri în care primarii nu prea au de la cine să încaseze taxele și impozitele pentru terenuri.  Datoriile nu au mai fost plătite de ani de zile și asta din cauză că proprietarii au decedat, iar eventualii moștenitori nu sunt cunoscuți. În comuna Zăpodeni, de exemplu, valoarea restanțelor acumulate prin neplata impozitelor este egală, în acest an, cu bugetul local, adică peste patru miliarde de lei vechi. Autoritățile susțin că ar trebui adoptată o lege care să permită, după o anumită perioadă, trecerea acestor terenuri în domeniul public.

În ultimii ani, tot mai mulți primari s-au plâns că nu le ajung banii alocați prin buget. Șefii de la Consiliul Județean afirmă însă că unii edili nu sunt preocupați să colecteze taxele și impozitele locale de la cetățeni. Reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Vaslui sunt de părere că unii primari întârzie să încaseze taxele și impozitele de la cetățeni din dorința de a primi mai mulți bani de la județ. „La ora actuală, pot spune că sunt primari care anul trecut au colectat doar 35% din taxe și impozite. Probabil că speră că vor veni Finanțele Publice ca să le…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: