Home » National » Chevron a obținut certificatul de urbanism și în comuna unde primarul refuzase inițial să dea aviz

Chevron a obținut certificatul de urbanism și în comuna unde primarul refuzase inițial să dea aviz

Compania Chevron a obținut, marți, un nou certificat de urbanism pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de șist în satul Urdești, a cincea până acum în județul Vaslui, după ce primarul comunei Dodești refuzase inițial să elibereze un aviz favorabil.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a eliberat al cincilea certificat de urbanism pentru societatea Chevron România în vederea obținerii autorizației de construire pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de șist în localitatea vasluiană Urdești, transmite corespondentul MEDIAFAX. Documentul a fost emis, marți, de CJ Vaslui, la mai puțin de o lună și jumătate după ce aceeași instituție a respins solicitarea companiei petroliere pe motiv că nu primise un aviz favorabil, așa cum prevede legea, de la primarul comunei unde ar urma să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de șist. „Între timp, primarul comunei Dodești, Victor Popa, a transmis acel aviz în care trebuie să fie menționate elementele caracteristice regimului juridic, economic și tehnic ale terenului, rezultate din documentațiile de urbanism și amenajarea teritoriului a comunei. Odată cu primirea avizului, s-a emis certificatul de urbanism pentru «lucrări de amenajare și foraj pentru sonda de explorare Urdești»”, a declarat, marți, pentru corespondentul MEDIAFAX directorul Direcției de Urbanism din cadrul CJ Vaslui, Marian Beșliu. Într-o primă fază, primarul comunei Dodești, Victor Popa, a refuzat să elibereze acel aviz către CJ Vaslui întrucât Consiliul Local a aprobat, la sfârșitul lunii februarie, o hotărâre prin care se interzicea explorarea și exploatarea gazelor de șist pe teritoriul comunei. „Consilierii locali s-au declarat împotriva gazelor de șist astfel încât a trebuit să iau act de această hotărâre și, în consecință, nu am transmis niciun răspuns Consiliului Județean la solicitarea venită pentru emiterea acelui aviz. Acum să vedem ce se va întâmpla cu hotărârea, dacă va primi avizul de legalitate de la Prefectura Vaslui”, afirma primarul Victor Popa.

Prefectura Vaslui nu a dat aviz favorabil și a atacat în instanță hotărârea CL, la mijlocul lunii martie.

La două săptămâni de la depunerea plângerii la Tribunalul Vaslui, CL Dodești a revenit și a votat anularea hotărârii de interzicere a explorării și exploatării gazelor de șist în comună astfel încât procesul a încetat de drept. Odată cu anularea hotărârii, și primarul Victor Popa a emis acel aviz către CJ Vaslui.

Terenul de la Urdești, comuna Dodești, în suprafață de patru hectare, este al cincilea deținut de compania Chevron pe teritoriul județului Vaslui, unde urmează să fie amplasate sonde de explorare a gazelor de șist, operațiuni pentru care a obținut certificate de urbanism. Pentru patru dintre locații, respectiv Siliștea – Pungești, Popeni – Găgești, Plătiniș – Băcești și Puiești, compania petrolieră deține inclusiv acorduri de mediu, obținute în urma unor dezbateri publice.

De asemenea, pentru locațiile de la Siliștea și Puiești, Chevron a obținut și autorizații de construire, emise de CJ Vaslui în octombrie 2013, respectiv începutul lunii aprilie 2014. Totodată, la Siliștea, după patru luni de amenajare a platformei, a fost ridicată la verticală și sonda de explorare, urmând ca în două-trei săptămâni să înceapă efectiv lucrările de explorare a gazelor de șist.

Sursa: mediafax.ro


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Compania Chevron a obținut, marți, un nou certificat de urbanism pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de șist în satul Urdești, a cincea până acum în județul Vaslui, după ce primarul comunei Dodești refuzase inițial să elibereze un aviz favorabil. Consiliul Județean (CJ) Vaslui a eliberat al cincilea certificat de urbanism pentru societatea Chevron România în vederea obținerii autorizației de construire pentru amplasarea unei sonde de explorare a gazelor de șist în localitatea vasluiană Urdești, transmite corespondentul MEDIAFAX. Documentul a fost emis, marți, de CJ Vaslui, la mai puțin de o lună și jumătate după ce aceeași instituție a respins…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura