Home » World » CRIZA DIN UCRAINA – Confruntări armate în Kramatorsk. Medvedev: Țara, pe marginea RĂZBOIULUI CIVIL. Un general amenință: Separatiștii care nu depun armele vor fi lichidați. Îndemnul Statelor Unite

CRIZA DIN UCRAINA – Confruntări armate în Kramatorsk. Medvedev: Țara, pe marginea RĂZBOIULUI CIVIL. Un general amenință: Separatiștii care nu depun armele vor fi lichidați. Îndemnul Statelor Unite

Schimburi de focuri intense au avut loc, marți, în orașul ucrainean Kramatorsk, între militanți proruși și serviciile de securitate, presa ucraineană relatând că se înregistrează numeroase victime. Ucraina se află „pe marginea războiului civil”, a apreciat marți premierul rus Dmitri Medvedev, în contextul în care autoritățile de la Kiev au mobilizat forțe armate, în estul țării, împotriva separatiștilor proruși, relatează AFP.

UPDATE 20:50 SUA îndeamnă armata ucraineană să aibă o atitudine „moderată” față de grupurile proruse

Statele Unite îndeamnă autoritățile ucrainene să aibă o atitudine de reținere față de milițiile proruse din estul Ucrainei, pledând însă pentru operațiuni „moderate” ale armatei ucrainene, relatează AFP.

„Autoritățile ucrainene au responsabilitatea aplicării legii și menținerii ordinii. În același timp, îndemnăm la reținere și la toate precauțiile necesare”, a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Președinției Statelor Unite.

UPDATE 19:12 Armata ucraineană a trimis trupe suplimentare la Kramatorsk

Armata ucraineană a trimis trupe suplimentare la Kramatorsk, la 15 kilometri sud de Slaviansk, pentru operațiunea împotriva milițiilor proruse care ocupă instituții locale, informează AFP. Schimburi de focuri intense au avut loc, marți, în orașul ucrainean Kramatorsk, între militanți proruși și serviciile de securitate, presa ucraineană relatând că se înregistrează numeroase victime.

UPDATE 19:00 Intense confruntări armate în orașul ucrainean Kramatorsk – presă

Potrivit BBC News online, intense schimburi de focuri au avut loc în Kramatorsk, unde serviciile de securitate ucrainene au preluat controlul asupra unui aerodrom. Conform presei ucrainene, în confruntări au murit cel puțin patru insurgenți. Armata a demarat marți dimineață o vastă operațiune în estul Ucrainei, unde unde numeroase instituții locale se află sub controlul milițiilor proruse.

UPDATE 18:04 Ucraina se află „pe marginea războiului civil”, afirmă Medvedev

Ucraina se află „pe marginea războiului civil”, a apreciat marți premierul rus Dmitri Medvedev, în contextul în care autoritățile de la Kiev au mobilizat forțe armate, în estul țării, împotriva separatiștilor proruși, relatează AFP. „Voi fi scurt: Ucraina se află pe marginea războiului civil, este îngrozitor”, a declara el, citat de agențiile ruse, într-o conferință de presă. „Sper ca toți cei care au puterea să ia decizii – mă refer, de asemenea la autorități (…), care au ajuns la putere în urma unei revolte – vor da dovadă de suficient bun simț să nu conducă țara într-o situație atât de teribilă”, a adăugat premierul rus. Guvernul proeuropean de la Kiev a mobilizat marți armata și Garda Națională în estul Ucrainei, pentru a pune capăt insurecției separatiștilor proruși. „Dialogul cu cetățenii din toate regiunile este singura cale posibilă pentru Ucraina”, a apreciat Medvedev, îndemnând Occidentul să aloce fonduri pentru salvarea țării de la o catastrofă economică. „Toți cei care afirmă că este necesar ca Ucraina să fie ajutată ar trebui să facă ceva. Mă refer la partenerii noștri europeni și la partenerii noștri de dincolo de Atlantic. Să dea măcar un dolar!”, a ironizat el.

„Promisiuni eterne: vom da un miliard, vom transfera cinci miliarde. În acest caz, să dea ceva”, a continuat Medvedev. Premierul rus a mai declarat că diferitele reduceri la prețul gazelor naturale acordate în trecut de către Rusia au permis Ucrainei să economisească peste 100 de miliarde de dolari în ultimii 20 de ani. „De când Ucraina și-a obținut independența, la fel ca celelalte foste republici din cadrul URSS, noi am furnizat un ajutor masiv și foarte susbstanțial acestei țări”, a spus el.

UPDATE 17:30 Separatiștii din estul Ucrainei care nu depun armele vor fi „lichidați”, amenință un general

Separatiștii proruși care nu vor depune armele vor fi „lichidați”, a declarat pentru jurnaliști, în estul Ucrainei, generalul Valeri Krutov, numărul doi în ierarhia servciilor speciale ucrainene (SBU), care se află la comanda operațiunii „antiteroriste”, relatează AFP. „Trebuie să-i avertizăm: dacă nu depun armele îi vom lichida”, a declarat generalul, comandantul Centrului antiterorist al SBU, la o distanță de aproximativ 40 de kilometri nord de orașul Slaviansk, aflat de sâmbătă sub controlul unor persoane armate neidentificate. Generalul Krutov a apreciat că aceste persoane neidentificate fac parte din „trupele speciale GRU (serviciul rus militar de informații) care au mare experiență în conflicte”. Este vorba despe „un inamic dificil”, a adăugat el. El a refuzat să spună despre câți membri ai acestor trupe este vorba, dar a dat asigurări că, „numai ieri (luni), peste 300 au venit în regiune, majoritatea fiind mobilizați la Slaviansk”. O serie de insurecții proruse, în mai multe orașe din estul țării, fie ale unor manifestanți, fie ale unor grupări armate neidentificate, provoacă temeri cu privire la un conflict în Ucraina. Rusia și-a avertizat vecinul să nu recurgă la forță contra insurgenților.

UPDATE 15:50 – Coloană de blindate, staționată la 40 de kilometri nord de orașul ucrainean Slaviansk

Un jurnalist AFP a văzut aproximativ zece blindate, zece tancuri și șapte vehicule care transportau „spețnaz”, membri ai forțelor speciale, în apropiere de localitatea Izium, la aproximativ 40 de kilometri nord de Slaviansk. Militarii, însoțiți de polițiști, au instalat un punct de control pe drum, cu ajutorul unei blindate ușoare, protejate de blocuri de beton. Ei controlează toate vehiculele care circulă în ambele sensuri. În total, aproximativ 100 de bărbați sunt vizibili, iar o parte a coloanei este instalată, la adăpost de priviri, sub copaci. Un ofițer parașutist, care a refuzat să-și spună numele, a refuzat totodată să spună când a sosit coloana în zonă. „Nu vom trage în oameni pașnici. Nu ne este frică. S-a făcut totul pentru ca oamenii să depună armele. Au avut loc negocieri, dar nu s-a ajuns la un rezultat”, a spus el. Întrebat dacă militarii vor interveni în mod direct, ofițerul a dat asigurări că această sarcină este „treaba forțelor (Ministerului) de Interne. Noi suntem aici pentru a-i ajuta”. „Suntem aici pentru că nu putem să abandonăm teritoriul. Tot ceea ce vom face va fi să protejăm independența țării noastre și pacea”, a conchis ofițerul. Contactat la Kiev, Ministerul de Interne a confirmat că o intervenție, în cazul în care va avea loc, va fi efectuată de către Garda Națională.

UPDATE 13:00 – Un prim batalion al Gărzii Naționale a Ucrainei a fost trimis „pe front” în estul țării

Acest batalion este format din voluntari care au făcut parte din unități de autoapărare de la Maidan, centrul mișcării de contestare, la Kiev, care a îndepărtat în februarie de la putere regimul prorus al fostului președinte Viktor Ianukovici, a subliniat Parubii într-un mesaj postat pe contul său de Facebook. „Militarii sunt foarte combativi și pregătiți să apere Ucraina. Situația nu este simplă”, adaugă Parubii, care a revenit de la Lugansk (est), unde afirmă că a petrecut o săptămână. Lugansk face parte din bazinul minier Donbass, afectat de mai multe zile de o insurecție armată prorusă. Insurgenți dețin controlul, de la 6 aprilie, asupra sediului serviciilor speciale (SBU). Insurgenții au trecut la ofensivă luni, în estul Ucrainei, cerând ajutor lui Vladimir Putin împotriva Guvernului proeuropean de la Kiev. Parlamentul ucrainean a aprobat în martie crearea unei Gărzi Naționale, de până la 60.000 de membri, în urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia și pe fundalul unor temeri cu privire la o invazie a armatei ruse în estul țării. Garda este însărcinată cu securitatea internă, a frontierelor și lupta împotriva terorismului. Ea se află în subordinea Ministerului de Interne și va putea, astfel, să dea o mână de ajutor forțelor armate ucrainene și celor aproximativ 130.000 de oameni care le alcătuiesc, majoritatea recruți. Rusia dispune de o armată de 845.000 de militari.

Sursa: mediafax.ro

Schimburi de focuri intense au avut loc, marți, în orașul ucrainean Kramatorsk, între militanți proruși și serviciile de securitate, presa ucraineană relatând că se înregistrează numeroase victime. Ucraina se află "pe marginea războiului civil", a apreciat marți premierul rus Dmitri Medvedev, în contextul în care autoritățile de la Kiev au mobilizat forțe armate, în estul țării, împotriva separatiștilor proruși, relatează AFP. UPDATE 20:50 SUA îndeamnă armata ucraineană să aibă o atitudine "moderată" față de grupurile proruse Statele Unite îndeamnă autoritățile ucrainene să aibă o atitudine de reținere față de milițiile proruse din estul Ucrainei, pledând însă pentru operațiuni "moderate" ale…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: