Home » Social » Sărăcia vasluienilor, la noi cote: Masa de Paște, plătită cu sânge

Sărăcia vasluienilor, la noi cote: Masa de Paște, plătită cu sânge

Pentru a putea sărbători în condiții decente Învierea Domnului, sute de persoane ajung să-și vândă sângele. Numai ieri, 40 de conjudețeni au donat sânge pentru a beneficia de tichete de masă în valoare de 63 de lei.

În fiecare an, în preajma celor două mari sărbători religioase (Paștele și Crăciunul), sute de persoane din Bârlad și comunele arondate se prezintă la Centrul Județean de Transfuzii Sanguine (CJTS) pentru a dona sânge. Nimeni nu contestă faptul că gestul este făcut pentru a salva vieți, însă, în majoritatea cazurilor, are și o motivație secundară: tichetele de masă. Cu atât mai mult cu cât donatorii fideli sunt persoane sărace, iar acum, că mai sunt câteva zile până la Învierea Domnului, ajung să-și vândă efectiv sângele pentru a putea cumpăra un cozonac, o friptură și niște ouă.

Numai ieri, 39 de persoane au trecut pragul CJTS Bârlad și au donat sânge, motivate fiind și de beneficiile primite: o zi liberă de la serviciu, reducere de 50% la abonamentul lunar pentru transportul în comun și șapte tichete de masă, în valoare de 63 de lei.

„Media zilnică a donatorilor se ridică undeva la 20-25 de persoane,  însă înainte de cele două mari sărbători numărul crește considerabil, când avem și câte 40 sau chiar 50 de donatori. Mulți se prezintă expres în aceste zile ca să beneficieze de tichetele de masă cu care să se aprovizioneze de Paște. Ne așteptăm ca până vineri să avem la fel de mulți donatori”, ne-a declarat Violeta Nistor, directoarea CJTS Bârlad.

„Vineri avem program normal, dar de Paște vom avea închis și în cea de-a doua zi, adică luni, iar marți vom lucra normal. Chiar dacă vor veni donatori, nu vom recolta de la cei care au consumat preparate dintre cele interzise cu 24 de ore înainte de donare. Cât despre zilele de 1 și 2 mai, atunci nu vom lucra”, a completat Violeta Nistor.

Pentru a putea sărbători în condiții decente Învierea Domnului, sute de persoane ajung să-și vândă sângele. Numai ieri, 40 de conjudețeni au donat sânge pentru a beneficia de tichete de masă în valoare de 63 de lei. În fiecare an, în preajma celor două mari sărbători religioase (Paștele și Crăciunul), sute de persoane din Bârlad și comunele arondate se prezintă la Centrul Județean de Transfuzii Sanguine (CJTS) pentru a dona sânge. Nimeni nu contestă faptul că gestul este făcut pentru a salva vieți, însă, în majoritatea cazurilor, are și o motivație secundară: tichetele de masă. Cu atât mai mult cu…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile