Home » Politic » Parlamentarii au cuvântul: Balaurul DNA

Parlamentarii au cuvântul: Balaurul DNA

Ultimele arestări din rândul primarilor, președinților de consilii județene și altor categorii de funcționari au sporit încrederea parlamentarilor vasluieni în justiție. Ei apreciază însă că mai este mult până la instaurarea absolută a domniei legii.

„Vreau toleranță zero la corupție”

„Nimeni nu este mai presus de lege! Am susținut acest lucru de fiecare dată când puternicii zilei vorbeau despre dosare politice. Nu există condamnări politice, ci doar indivizi care încalcă legea. Nu cred că mai este o surpriză că harta sărăciei, așa cum o cunoaștem de peste 10 ani, se suprapune cu harta baronilor locali și a corupției. Puterea conferită nelimitat unui număr restrâns de indivizi a creat o oligarhie ce tinde să-și conserve și chiar să-și amplifice statutul privilegiat prin lege și am văzut cu toții că, atunci când îi votezi pe cei care sunt astăzi la putere, votezi superimunitate, amnistie și grațierea corupților.

Eu vreau toleranță zero la corupție și distrugerea lanțului mafiot din administrație prin proiectele legislative pe care le-am depus în Camera Deputaților. Eu vreau ca oricare infractor să fie eliminat imediat și definitiv din Parlament și din administrație, vreau limitarea la maximum două a numărului de mandate în Parlament și în administrația locală și vreau ca imunitatea parlamentarilor să fie valabilă doar pentru declarațiile politice. Ei vor altceva…” – deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru.

”Justiția televizată nu aduce nimic bun”

“Sunt de profesie avocat. Un principiu pe care l-am importat din această carieră în viața mea politică este acela că refuz să comentez acțiunile din justiție, atât în timpul desfășurării anchetelor, cât și după pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile. Pot să vă explic de ce. Eu cred în separația puterilor în stat și sunt de părere că, în timp ce presa beneficiază de libertatea de a informa și a comenta asupra demersurilor din justiție, politicienii ar trebui să aibă o atitudine mult mai rezervată față de acțiunile sistemului judiciar. Justiția televizată nu aduce nimic bun, opiniile celor care se exprimă nu sunt de cele mai multe ori avizate pentru că nu au acces la dosar, informațiile la care au acces sunt trunchiate și pot să fie de multe ori interpretate greșit, plus că se pune o presiune publică pe magistrați și anchetatori, lucru care poate determina un proces subiectiv.

Se remarcă anumite lucruri. Spre exemplu, faptul că o mare parte din cazurile deschise în acest moment de către DNA vizează membrii ai partidului de guvernământ pare o nemaipomenită coincidență. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, vă prezint o statistică foarte interesantă a denunțurilor făcute față de posibilele fapte de corupție săvârșite de guvernările PDL, descoperite în acțiunile de control ale Executivului actual. Astfel, în acest moment, sunt 47 de sesizări la DNA sau la Parchetul General, care se concretizează în denunțarea a peste 330 de fapte de corupție săvârșite în administrația centrală condusă de Emil Boc și Mihai Răzvan Ungureanu. Deși în cazul unora dintre acestea s-au scurs deja aproape doi ani, nu există nicio acțiune vizibilă de cercetare întreprinsă de organele din justiție.

Opinia mea este că România trebuie să aibă o justiție puternică și curată care să se ridice deasupra oricăror suspiciuni de control politic. Vreau să trăiesc într-o țară în care separarea puterilor în stat să fie înțeleasă și respectată de fiecare dintre noi” – deputata PSD Ana Birchall.

 „Sunt convins că legea va fi mai eficient aplicată”

„Chiar cred în independența justiției și nu pot vorbi la modul general despre implicarea politicului în actul de justiție. Dar, prin unele declarații, prin prezentarea unor situații particulare în mod denaturat, se poate vorbi măcar de încercarea unor lideri politici de influențare a justiției.

Ceea ce-mi doresc eu în continuare să se întâmple este să nu se mai tergiverseze fără rost anumite procese și mai ales «țintele» să nu mai fie alese după o anumită agendă politică, unora să li se caute nod în papură, iar alții, suspecți în viziunea opiniei publice, își văd bine-mersi de treabă în continuare. Și sunt convins că legea va fi mai eficient aplicată, fără intervenții, în liniște și mai ales fără telejustiție” – deputatul PNL Florin Ciurariu.

”Doar cei vizați și legea știu exact cum stau lucrurile”

”Este greu să vorbești despre aceste lucruri atât timp cât nu știi ce conțin dosarele respective. Atâta vreme cât nu dețin informația corectă, nu mă pot pronunța. Dacă vine vorba de demnitari, politicieni, primari, eu spun că nu trebuie să furi când ajungi în acele funcții. Eu am fost primar atâția ani și știu despre ce vorbesc. Nu am avut și nu am vreun dosar.

Nu pot spune că este bine pentru partid când oamenii ajung în fața justiției, nici pentru cei care ajung în astfel de situații nu este bine, dar este greu să te pronunți când nu știi exact cum au stat lucrurile. Doar cei vizați și legea știu exact cum stau lucrurile. Oamenii pe care îi votează poporul nu trebuie să ajungă într-o astfel de postură. Nu este bine deloc nici pentru imaginea lor, nici pentru cea a partidului, nici pentru nimeni” – deputatul PSD Victor Cristea.

„În fața legii toți trebuie să fim la fel”

„În primul rând, a emite păreri, pro sau contra, ba chiar și interpretări personale asupra a ceea ce justiția decide în această țară eu, personal, cred că este o mare nechibzuință. Ce țară democratică suntem noi și ce stat de drept avem noi, dacă oamenii se îndoiesc de autorititatea și imparțialitatea justiției, iar unii, fără nicio expertiză, fără nicio pricepere sau cunoaștere în profunzime a elementelor unor spețe, se apucă de… dat cu părerea?! Știu că au existat și există oameni care spun cu voce sonoră că justiția ar fi părtinitoare, că procurorii ar face și judecătorii ar drege, dar eu prefer să rămân în zona în care justiția e ceea ce spunea Cicero – «gloria încoronată a virtuților».

Sigur, nu resping în totalitate că în România mai sunt lucruri care trebuie perfectate în sistem, mai este de lucrat o vreme pentru ca toți cetățenii să își recapete, în deplinătatea convingerilor, încrederea în actul de justiție, dar nu ne ajută cu nimic dacă ne apucăm, cu sârg, să defăimăm instituțiile statului de drept sau magistrații. Pe de altă parte, privindu-i strict pe cei care avansează cu mare ușurință și frenezie păreri despre actul de justiție, nu pot să nu remarc următoarea chestiune: când sunt supuși rigorilor legii cei „ai altora”, justiția e foarte bună, iar când sunt luați la întrebări „ai noștri”, justiția e foarte rea! Ei bine, acest mod infantil de a privi una dintre cele mai de preț valori ale unei democrații este dăunător binelui țării și al cetățenilor ei.

În rest, mai vreau să spun doar atât: din punctul meu de vedere, nu contează funcția, administrativă sau politică, a celor care trebuie să răspundă pentru propriile fapte. În fața legii, toți trebuie să fim la fel” – senatorul PNL Nelu Tătaru.

“Magistrații trebuie să acționeze independent, dar nu independent de adevăr și dreptate”

”Separarea și cooperarea loială între puterile statului este doar un vis, din păcate. În practică, asistăm la o luptă care pe care, cu victime inocente și colaterale. Procurorii cercetează fapte ilegale și pe autorii acestora. Dacă se cercetează politicienii pentru că sunt politiceni, este abuz! Cercetarea sau reținerea oricărei persoane fără probe suficiente este abuz de putere. Dacă cineva folosește această putere în interes personal sau de partid, este mai grav. Câte o declarație de presă la oră de vârf poate genera asemenea suspiciuni…

Magistrații trebuie să acționeze independent, dar nu independent de adevăr și dreptate; sunt inamovibili, dar nu iresponsabili. Consiliul Superior al Magistraturii are instrumentele legale să evalueze și să sancționeze abuzul și incompetența. Problema este că autoritatea judecătorească se comportă adesea ca o breaslă, nu ca o putere pusă în slujba cetățeanului. Am văzut asta în timpul dezbaterilor pentru revizuirea Constituției; scopul – înfăptuirea justiției – era mai curând absent; interesele de breaslă, foarte prezente în cerințele magistraților; cine le apără câștigă împotriva interesului public” – senatoarea PSD Gabriela Crețu.

„Corupția merge mână în mână cu sărăcia și subdezvoltarea”

„Corupția a ajuns până în biroul lui Victor Ponta, după cum demonstrează rechizitoriul în cazul baronului local de Mehedinți. De aceea, PDL i-a cerut demisia premierului-prizonier al baronilor locali. Fără ei, PSD nu există, iar fără baroni, Victor Ponta nu există. Așa se explică toate declarațiile de denigrare la adresa justiției ale lui Victor Ponta din ultimul timp. Mesajele lui arată clar obiectivul PSD – protejarea corupților care aduc voturi pentru PSD! Este valabil și la baronul de Argeș, Constantin Nicolescu, și la cel de Mehedinți, Adrian Duicu, și la dubletul de la Constanța, Mazăre – Constantinescu.

Angajamentele luate de premierul României în fața celor certați cu legea reprezintă o încălcare a statului de drept, o sfidare la adresa justiției. Victor Ponta face echipă cu corupții, nu cu românii! PSD este un partid profund afectat de corupție, putred. PSD este campionul corupției în România. Baronii PSD au instituit în zonele lor un sistem de putere discreționar și corupt, iar corupția merge mână în mână cu sărăcia și subdezvoltarea. În județele baronilor PSD, resursele nu se duc către oameni, ci către firmele baronilor și prietenilor lor politici – ultima dovadă este cum trei sferturi din bugetul de sănătate al județului Mehedinți s-a dus către firma familiei Duicu, pentru investigații medicale care nu s-au făcut niciodată, în timp ce bolnavii din județ erau tratați cu ridicări din umeri pentru că nu erau fonduri pentru sănătate. Erau, dar se scurgeau în buzunarele baronului roșu al județului. Baronilor, precum Duicu de la Mehedinți, Guvernarea Ponta 2 voia să le dea pe mână jumătate de țară prin proiectul descentralizării.

Astăzi realizăm și mai bine dimensiunea tragediei ce ar fi putut lovi România. PDL a oprit acest proiect prin contestarea lui la CCR. Românii plătesc din propriile buzunare corupția și luxul baronilor PSD. Lăcomia baronilor PSD a fost potolită de guvernele Ponta prin tot mai multe taxe și impozite. Banii primiți în plus de Liviu Dragnea la dezvoltare se duc tot la baroni, nu la oameni. PSD-ul de astăzi a ajuns mai rău decât PSD-ul lui Iliescu și Năstase. Era greu la începutul anilor 2000. Se poate mai rău. Baronizarea pesedistă îndepărtează România de UE și valorile ei, adâncește sărăcia și  produce noi taxe și impozite.

Cred că și județul nostru, Vasluiul, merită atenție din acest punct de vedere. Un grup organizat de politicieni, este vorba despre tripleta Dumitru Buzatu (PSD) – Corneliu Bichineț (fost PRM, PNL) – Vasile Mihalache (PSD), s-a rotit mai bine de 10 ani de zile la conducerea Consiliului Județean Vaslui. Eu nu fac decât o asociere: băieții aceștia au atâtea mandate consecutive la conducerea județului nostru, iar Vasluiul este cel mai sărac din țară. Ei sunt imaculați, nimeni și nimic pare să nu-i atingă. Sunt invincibili și veșnici. Se pare că veșnicia politică s-a născut în județul Vaslui!” – senatorul PDL Dan Marian.

Ultimele arestări din rândul primarilor, președinților de consilii județene și altor categorii de funcționari au sporit încrederea parlamentarilor vasluieni în justiție. Ei apreciază însă că mai este mult până la instaurarea absolută a domniei legii. „Vreau toleranță zero la corupție” „Nimeni nu este mai presus de lege! Am susținut acest lucru de fiecare dată când puternicii zilei vorbeau despre dosare politice. Nu există condamnări politice, ci doar indivizi care încalcă legea. Nu cred că mai este o surpriză că harta sărăciei, așa cum o cunoaștem de peste 10 ani, se suprapune cu harta baronilor locali și a corupției. Puterea conferită…

Review Overview

User Rating: 4.63 ( 2 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: