Home » Administratie » Avem zonă metropolitană

Avem zonă metropolitană

Municipiul Vaslui își va folosi privilegiul de a fi reședință de județ prin constituirea unei zone metropolitane împreună cu cele 11 comune din jur. Noua organizare va facilita accesarea de fonduri europene.

Consilierii locali vasluieni au aprobat în ședința de ieri participarea municipiului la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Vaslui.

«Pe măsură ce crește populația din zonele înconjurătoare ale orașelor, în principal prin emigrație sau exurbație, dar și prin atragerea populației din alte localități, granițele geografice și administrative ale orașelor devin inadecvate pentru a defini aglomerările urbane care rezultă. Dezvoltarea urbană sub această formă, a extinderii orașului în spațiul înconjurător și al evoluției sale integrate cu așezările din aria sa periurbană (suburbană, regională etc.), este cunoscută mai ales în țările dezvoltate, fiind caracteristică unei noi faze a dezvoltării urbane, ulterioară etapelor de concentrare a populației în orașul actual și de formare a suburbiilor. Specialiștii au denumit aceste noi realități socio-spațiale drept zone metropolitane sau, în cazul celor foarte mari, ca regiuni urbane», se spune în expunerea de motive la proiectul de hotărâre propus Consiliului Local (CL).

Tema s-a aflat până ieri în dezbatere publică lansată de primarul Vasile Pavăl, care a avut ideea de a crea o zonă metropolitană în jurul orașului. Conform legii, municipiile reședință de județ pot constitui zone metropolitane prin asociere cu localitățile urbane și rurale aflate în apropierea imediată. Propriu-zis, inițiativa primarului Vasile Pavăl constă în asocierea municipiului Vaslui cu județul și cele 11 comune din jurul urbei (Bălteni, Delești, Laza, Lipovăț, Muntenii de Jos, Muntenii de Sus, Pușcași, Ștefan cel Mare, Tanacu, Văleni și Zăpodeni) pentru a forma o zonă metropolitană funcțională.

Urmările, foarte pozitive, vor fi: modernizarea transportului în comun, creșterea numărului de locuri de muncă (de exemplu, prin construcția unui parc industrial și atragerea de investitori care să valorifice resursele zonei și forța de muncă), creșterea calității vieții locuitorilor prin îmbunătățirea accesului la infrastructură de calitate (tehnico-edilitară, urbană, de sănătate, educație), reducerea sărăciei și îmbunătățirea accesului la infrastructura de servicii sociale (locuințe sociale, centre sociale), creșterea capacității de absorbție a finanțărilor nerambursabile din fonduri europene.

Planuri ambițioase

Planul primarului Pavăl se bazează pe politicile Uniunii Europene, care sprijină dezvoltarea durabilă a acestor zone. Motivele inițiativei fac apel la perioada de programare 2014-2020, care aduce în prim-plan o serie de instrumente financiare noi, adresate exclusiv dezvoltării urbane integrate. Câteva exemple sunt alocarea a 5% din resursele Fondului European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) fiecărui stat membru pentru investiții în acțiuni integrate în favoarea dezvoltării urbane durabile integrate, acțiuni inovatoare în zonele urbane, cărora le vor fi alocate 0,2% din fondurile FEDR și care vor sprijini proiecte urbane pilot, demonstrative și studii de interes european, instrumente îmbunătățite pentru realizarea de acțiuni strategice – Investițiile Teritoriale Integrate (ITI), care oferă un pachet de finanțare provenind de la mai multe axe prioritare ale unuia sau mai multor programe de intervenții multidimensionale și intersectoriale. Acest instrument combină finanțările din FEDR, Fondul Social European și Fondul de Coeziune.

Consilierii au aprobat și construirea unei clădiri și montarea unei centrale termice pentru Liceul «Emil Racoviță». Este vorba despre o investiție de 611.823 de lei.

Printr-un proiect european, municipiul Vaslui va avea un „Centru municipal de informare și promovare turistică”. Valoarea totală a proiectului este de 629.599 de lei, din care contribuția locală va fi de 162.147 de lei.

Municipiul Vaslui își va folosi privilegiul de a fi reședință de județ prin constituirea unei zone metropolitane împreună cu cele 11 comune din jur. Noua organizare va facilita accesarea de fonduri europene. Consilierii locali vasluieni au aprobat în ședința de ieri participarea municipiului la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Vaslui. «Pe măsură ce crește populația din zonele înconjurătoare ale orașelor, în principal prin emigrație sau exurbație, dar și prin atragerea populației din alte localități, granițele geografice și administrative ale orașelor devin inadecvate pentru a defini aglomerările urbane care rezultă. Dezvoltarea urbană sub această formă, a extinderii orașului în…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

One comment

  1. Comuna Vaslui se asociaza cu alte comune si rezulta o comuna un pic mai mare

%d blogeri au apreciat: