Home » World » CRIZA DIN UCRAINA: Militanți separatiști proruși au ocupat televiziunea regională de la Donețk

CRIZA DIN UCRAINA: Militanți separatiști proruși au ocupat televiziunea regională de la Donețk

Militanți separatiști proruși au ocupat duminică sediul televiziunii regionale de la Donețk, în estul Ucrainei, fără ca poliția, prezentă la fața locului, să intervină pentru a-i împiedica, a constatat un jurnalist AFP.

Câteva zeci de militanți în uniformă, înarmați cu bâte de baseball, se aflau în interior și păzeau intrarea clădirii, interzicând accesul oricui. Majoritatea purtau același tip de uniformă de camuflaj și o banderolă de culoarea roșie pe care scria „Oplot” („Scut”), numele unei grupări paramilitare proruse. Această grupare a fost creată la Harkov, al doilea cel mai important oraș din Ucraina, de către un anume Evghen Jilin, un fost polițist care are cazier judiciar, cunoscut până prezent pentru organizarea unor turnee de lupte libere, fără nicio regulă, în cuști. Nicio armă de foc nu era vizibilă, însă militanții din interior purtau în general rucsaci de sport grei și refuzau să stea de vorbă cu presa. Un autocolant cu autoproclamata „republică de la Donețk” a fost lipit peste trident, simbolul statului ucrainean, pe o placă aflată la intrare. „Jurnaliștii vor putea să continue să lucreze, dar trebuie să spună adevărul”, a declarat pentru AFP Stanislav, unul dintre atacatori, adăugând că imobilul va fi păzit „zi și noapte”. „Posturile rusești (acuzate de Kiev de propagandă antiucraineană și interzise în țară) spun adevărul”, a continuat el. Directorul postului, Oleg Djolos, a ieșit ulterior pentru a se adresa numeroșilor jurnaliști internaționali adunați în incinta postului de televiziune. „Programele postului nostru nu sunt, pentru moment, modificate”, a spus el. „Jurnaliștii și angajații noștri sunt, bineînțeles, îngrijorați, însă persoanele care au preluat controlul asupra stației noastre s-au angajat să ne asigure securitatea”.

În incinta televiziunii, șase polițiști ucraineni, dintre care trei erau înarmați cu puști de tip Kalașnikov și purtau veste antiglonț, observau scena, dintr-un vehicul, fără să intervină. Întrebat despre lipsa de reacție a polițiștilor înarmați față de intruziunea celor câteva zeci de indivizi fără arme, Djolos a răspuns că „trebuie să le puneți lor această întrebare. Sunt polițiști ucraineni”. Întrebați, funcționarii din cadrul poliției au refuzat să răspundă. „Vom veni mâine (luni) să muncim așa cum s-a prevăzut, potrivit orarelor obișnuite”, a spus directorul. Întrebat despre cererea probabilă a agresorilor de a redifuza posturi rusești, el a răspuns că „noi suntem un post ucrainean de televiziune regională. Nu suntem un centru de difuzare. Decizia de a difuza un post sau altul nu este luată la nivelul nostru”.

În cursul preluării controlului, în martie, asupra Peninsulei ucrainene Crimeea de către forțele proruse, susținute de membri ai unor forțe speciale trimiși de către Moscova, posturile din peninsulă au fost ocupate rapid, în urma unor operațiuni care seamănă cu cea care a avut loc duminică la Donețk.

Sursa: mediafax.ro

Militanți separatiști proruși au ocupat duminică sediul televiziunii regionale de la Donețk, în estul Ucrainei, fără ca poliția, prezentă la fața locului, să intervină pentru a-i împiedica, a constatat un jurnalist AFP. Câteva zeci de militanți în uniformă, înarmați cu bâte de baseball, se aflau în interior și păzeau intrarea clădirii, interzicând accesul oricui. Majoritatea purtau același tip de uniformă de camuflaj și o banderolă de culoarea roșie pe care scria "Oplot" ("Scut"), numele unei grupări paramilitare proruse. Această grupare a fost creată la Harkov, al doilea cel mai important oraș din Ucraina, de către un anume Evghen Jilin, un…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: