Home » World » CRIZA DIN UCRAINA: Moscova a îndemnat Washingtonul să "tempereze retorica". Trupele rusești mobilizate în apropierea graniței de vest s-au întors în cazărmi. Rusia reafirmă că nu va invada statul vecin

CRIZA DIN UCRAINA: Moscova a îndemnat Washingtonul să "tempereze retorica". Trupele rusești mobilizate în apropierea graniței de vest s-au întors în cazărmi. Rusia reafirmă că nu va invada statul vecin

Trupele rusești care participă la „manevre” în apropierea graniței cu Ucraina s-au întors în cazărmi, a declarat luni ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, în cadrul unei discuții telefonice cu omologul său american, Chuck Hagel.

„Rusia a fost obligată să înceapă manevre de amploare în apropierea graniței cu Ucraina în fața perspectivei unei acțiuni militare (ucrainene) împotriva civililor (…). De când autoritățile ucrainene au declarat că nu vor folosi unitățile militare regulate împotriva populației neînarmate, trupele rusești s-au întors în cazărmi”, a spus Șoigu, potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării. Ministrul rus a spus în cursul acestei conversații care a durat aproximativ o oră că „regimul de la Kiev” este cel care „sub pretextul luptei împotriva terorismului” a masat trupe „împotriva propriului popor” în sud-estul țării. El a evocat prezența a 80 de tancuri, 130 devehicule blindate și 15.000 de bărbați înarmați. De asemenea, el a îndemnat Statele Unite să „tempereze retorica” pe tema crizei ucrainene.

„Comentând acuzațiile lui Hagel cu privire la o așa-zisă mobilizare masivă de trupe rusești la granița cu Ucraina și manevre de destabilizare, ministrul rus l-a îndemnat pe interlocutorul său să contribuie la temperarea retoricii”, potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării. Șoigu „a dezmințit categoric afirmațiile despre prezența unor grupuri de sabotaj rusești în sud-estul Ucrainei”, potrivit aceleiași surse. Kievul și Occidentul acuză Moscova că susține acțiunile separatiste din estul Ucrainei.

Rusia a reafirmat că nu va invada Ucraina, anunță Pentagonul

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a „dat asigurări din nou că forțele rusești nu vor invada Ucraina”, în cadrul unei conversații telefonice purtate luni cu omologul său american, Chuck Hagel, anunță un comunicat al Pentagonului, citat de AFP. În cursul acestei conversații telefonice, secretarul american al Apărării a subliniat că situația rămâne „periculoasă” și a îndemnat din nou Rusia „să pună capăt influenței sale destabilizatoare în Ucraina”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, citat într-un comunicat. Chuck Hagel „a avertizat că prelungirea agresiunii va izola și mai mult Rusia”, a adăugat purtătorul de cuvânt. Luni, americanii și europenii au anunțat adoptarea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei. Ministrul american, care a încercat în ultimele zile fără succes să-l contacteze pe omologul său rus, a mai îndemnat Moscova să contribuie la găsirea unei căi „responsabile” în vederea încheierii crizei și a notat că aplicarea acordului din 17 aprilie de la Geneva ar reprezenta un „progres”. Occidentalii, care acuză Rusia de susținerea acțiunilor separatiste din estul ucrainean, sunt îngrijorați de mișcările importante de trupe rusești la granița cu Ucraina, unde Moscova ar fi mobilizat până la 40.000 de militari în vederea efectuării unor „manevre”. Președintele rus, Vladimir Putin, a spus la rândul său că „speră cu putere” că nu va fi nevoit să trimită armata în Ucraina. Evocând cu Șoigu operațiunile efectuate în ultimele zile de forțele ucrainene în vederea reluării controlului asupra unor bastioane ocupate de proruși, secretarul american al Apărării a reamintit „dreptul Guvernului ucrainean de a asigura respectarea legii și ordinea în interiorul frontierelor sale”.

De asemenea, Chuck Hagel a solicitat „asistență din partea Rusiei” pentru eliberarea celor șapte observatori străini ai OSCE reținuți prizonieri în estul Ucrainei.

Șapte observatori străini ai OSCE sunt reținuți de către separatiști proruși în primăria orașului Slaviansk, în estul Ucrainei. Separatiștii proruși îi consideră pe observatorii OSCE reținuți „prizonieri de război” și vor să-i elibereze în schimbul unor persoane deținute de autoritățile ucrainene. Moscova a anunțat la rândul său că Serghei Șoigu a purtat o discuție la telefon cu Chuck Hagel în cursul căreia a îndemnat Statele Unite să „tempereze retorica” pe tema crizei ucrainene.

Sursa: mediafax.ro

Trupele rusești care participă la "manevre" în apropierea graniței cu Ucraina s-au întors în cazărmi, a declarat luni ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, în cadrul unei discuții telefonice cu omologul său american, Chuck Hagel. "Rusia a fost obligată să înceapă manevre de amploare în apropierea graniței cu Ucraina în fața perspectivei unei acțiuni militare (ucrainene) împotriva civililor (...). De când autoritățile ucrainene au declarat că nu vor folosi unitățile militare regulate împotriva populației neînarmate, trupele rusești s-au întors în cazărmi", a spus Șoigu, potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării. Ministrul rus a spus în cursul acestei conversații care a…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: