Home » National » Judecătorul Stan Mustață și grefiera Mariana Curea au fost arestați

Judecătorul Stan Mustață și grefiera Mariana Curea au fost arestați

Judecătorul Stan Mustață și grefiera Mariana Curea, de la Curtea de Apel București, au fost arestați pentru 30 de zile în dosarul de mită în schimbul unor soluții favorabile în dosare, potrivit unei decizii luate de această instanță, în noaptea de marți spre miercuri, la propunerea procurorilor DNA.

Decizia nu este definitivă și a fost deja contestată la instanța supremă. Cei doi au fost reținuți marți de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

DNA a precizat că în acest dosar sunt urmăriți penal și Ion Boraciu și Florian Alexandru, prin intermediul cărora Mustață ar fi cerut bani de la unii inculpați și condamnați, în schimbul unor pronunțări favorabile acestora. Potrivit anchetatorilor, în 2013, Mustață, Boraciu și Alexandru au constituit un grup infracțional organizat, sprijinit de Curea, în scopul săvârșirii unor infracțiuni de corupție judiciară, urmărind obținerea de beneficii materiale. „În acest context, în perioada octombrie 2013 – aprilie 2014, membrii grupului au accesat informații cu caracter confidențial din dosarele penale aflate pe rolul Curții de Apel București, în vederea identificării și contactării mituitorilor și cumpărătorilor de influență, în scopul pretinderii de la aceștia a unor foloase materiale, în schimbul obținerii unor hotărâri judecătorești favorabile”, a arătat DNA. Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că o contestație în anulare formulată de Mihai Stoica, o cerere de reducere a pedepsei și una de eliberare din arest se numără printre dosarele în legătură cu care judecătorul Stan Mustață ar fi cerut mită de la inculpați și condamnați, în schimbul unor soluții favorabile acestora. Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat, marți, reținerea și arestarea preventivă a magistratului Stan Mustață. Potrivit DNA, în acest dosar sunt urmărite penal șase persoane, suspectate de luare de mită, trafic de influență, cumpărare sau folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Judecătorul Stan Mustață trebuia să judece, marți, împreună cu un alt magistrat, apelurile formulate în dosarul în care Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi și alte 11 persoane sunt acuzați de fapte de corupție privind modul de privatizare a ICA. La termenul din 8 aprilie, Stan Mustață a formulat o cerere de abținere. Judecătorul arăta că, în urma unor materiale de presă „neadevărate”, în care se relatează presupuse interese ale sale în acest dosar, formulează cererea de abținere, pentru eliminarea oricăror dubii sau suspiciuni. Cererea a fost respinsă, astfel că Stan Mustață a continuat să judece acest dosar.

În 26 septembrie 2013, Tribunalul București l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Instanța a constatat că a fost împlinit termenul de prescripție specială și a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracțiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Stan Mustață este cel care în urmă cu mai mulți ani a dispus arestarea lui Ovidiu Tender și care i-a eliberat pe Dan Stroe, fost director general adjunct și, respectiv, fost director de achiziții în cadrul ANAF, precum și pe Octavian Grecu, zis „Butoane”, în dosarul în care sunt cercetați alături de Sorin Blejnar și omul de afaceri Radu Nemeș, pentru fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere.

Sursa: mediafax.ro

Judecătorul Stan Mustață și grefiera Mariana Curea, de la Curtea de Apel București, au fost arestați pentru 30 de zile în dosarul de mită în schimbul unor soluții favorabile în dosare, potrivit unei decizii luate de această instanță, în noaptea de marți spre miercuri, la propunerea procurorilor DNA. Decizia nu este definitivă și a fost deja contestată la instanța supremă. Cei doi au fost reținuți marți de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). DNA a precizat că în acest dosar sunt urmăriți penal și Ion Boraciu și Florian Alexandru, prin intermediul cărora Mustață ar fi cerut bani de la unii inculpați…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: