Home » Social » Salvați bătrânii!

Salvați bătrânii!

Specialiștii în asistență socială atrag atenția asupra nevoii de a menține în familie persoanele pe care mulți se grăbesc să le interneze în centre de recuperare sau în cămine pentru bătrâni.

Directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, Ionel Armeanu Ștefănică, consideră că pentru bătrâni internarea într-un centru de îngrijire și asistență nu este o soluție fericită: «Atunci când suntem copii, suntem în grija părinților, iar părinții, când devin bătrâni, trebuie să avem grija lor. Ruperea unui bătrân de mediul în care a trăit toată viața și aducerea într-un centru, chiar dacă sunt condiții mult mai bune decât acasă, înseamnă grăbirea sfârșitului».

Armeanu apreciază că sunt și bătrâni foarte bine pregătiți pentru activitatea din centru pentru că acasă rămân singuri, nu mai au cu cine comunica și în instituție găsesc locul în care se simt bine: «Pentru cei care sunt pregătiți bine din punct de vedere psihic, traiul în centru este benefic. Pentru copiii sau rudele care nu vor sau nu pot să-i îngrijească este un prag psihologic greu de trecut. Bătrânii se simt aruncați, abandonați. Trebuie să știm foarte bine cum să gestionăm aceste probleme. Sunt bătrâni abandonați în spitale pe care noi îi luăm după ce pot fi externați. Noi ne facem datoria pentru că nu putem lăsa astfel de oameni în afara societății, nu-i putem lăsa fără un adăpost deasupra capului, dar dorul de casă și de locurile în care au trăit le creează mari probleme acestor vârstnici”.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor din astfel de centre, se încearcă recrearea mediului cu care bătrânii sunt obișnuiți, acest lucru presupunând inclusiv păstrarea unor obiecte personale care le mențin legătura cu trecutul.

“În momentul în care vine în centru, chiar dacă are hainele lui ponosite, un bătrân ține la ele și aceste lucruri nu trebuie luate. Aceste haine reprezintă, în unele cazuri, singura legătură a bătrânului cu ceea ce a fost. Sunt lucruri care sunt greu de spus, mai ales că venim după o perioadă cu o încărcătură deosebită în viața noastră de creștini, dar îmi doresc ca tot mai puțini bătrâni să fie forțați să ajungă în centre. Este foarte greu pentru ei și, oricât am încerca să fim aproape de ei, niciodată nu vom putea înlocui casa și nici familia în care a trăit», a mai spus Armeanu.

«Ne dorim să avem cât mai puține intrări în sistem»

În perioada imediat următoare, se va face o redirecționare a unora dintre beneficiarii centrelor sociale în locuințe protejate, astfel încât aici să rămână doar persoanele care au nevoie de îngrijire medicală permanentă.

«Pentru bătrâni ne dorim să avem spații în care ei să își poată aranja în așa fel lucrurile personale, încât să le putem reconstitui atmosfera din propria familie. Ne dorim să avem cât mai puține intrări în sistem și, împreună cu consiliile locale, să determinăm familiile care au persoane bătrâne sau cu handicap să le îngrijească acasă, iar noi să venim în completare cu servicii care să ajute familia să depășească anumite momente de criză, cum sunt serviciile RESPIRO. Atunci când familiile au anumite evenimente și nu pot avea grijă de persoanele respective, pot să le ducă în centre de tip RESPIRO pentru o perioadă de până la o lună», a declarat Ionel Armeanu Ștefănică.

Directorul DGASPC Vaslui a menționat că, inițial, a avut temeri legate de faptul că la Centrul RESPIRO al instituției vor veni oameni care ulterior ar putea fi abandonați acolo de familii: «În cinci ani de când funcționează acest centru, nu a fost înregistrat nici măcar un singur caz de abandon, ceea ce le dă speranțe angajaților din sistemul protecției sociale că lucrurile se îndreaptă în direcția bună chiar și într-un județ măcinat de o problematică socială complexă, așa cum este Vasluiul».

Specialiștii în asistență socială atrag atenția asupra nevoii de a menține în familie persoanele pe care mulți se grăbesc să le interneze în centre de recuperare sau în cămine pentru bătrâni. Directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui, Ionel Armeanu Ștefănică, consideră că pentru bătrâni internarea într-un centru de îngrijire și asistență nu este o soluție fericită: «Atunci când suntem copii, suntem în grija părinților, iar părinții, când devin bătrâni, trebuie să avem grija lor. Ruperea unui bătrân de mediul în care a trăit toată viața și aducerea într-un centru, chiar dacă sunt condiții mult mai…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: