Home » National » „A început și este de neoprit”. Anunțul catastrofal pentru omenire tocmai a fost făcut de oamenii de știință

„A început și este de neoprit”. Anunțul catastrofal pentru omenire tocmai a fost făcut de oamenii de știință

Două echipe de oameni de știință au făcut un anunț epocal: a început colapsul unor bucăți masive din calota glaciară din Antarctica de Vest, eveniment de neoprit și care este accelerat de încălzirea globală.

De mai bine de câteva decenii, oamenii de știință se temeau de acest moment istoric. Descoperirea înseamnă că o creștere a nivelului oceanului planetar cu cel puțin 3 metri ar putea fi inevitabilă. Creșterea nivelului mării va continua să fie lentă în acest secol, notează oamenii de știință, însă după acesta va accelera brusc și va produce o criză. „Chiar se întâmplă”, a declarat Thomas P. Wagner, specialistul ce coordonează programele NASA asupra calotei glaciare polare și care a contribuit la această cercetare. „Acum, nimic nu o mai poate opri. Singura limită este cea dată de legile fizicii, ce stabilesc cât de repede poate curge gheața”, a mai spus Wagner. Cele două studii publicate în cursul acestei săptămâni în jurnalele Science și Geophysical Research Letters încearcă să explice o scurgere accelerată observată în ultimele decenii la ghețarii din anumite zone ale Antarcticii de Vest. Ambele cercetări au concluzionat că apa caldă ce urcă din adâncurile oceanelor a provocat o instabilitate care face calota glaciară din Antarcticul de Vest vulnerabilă la un colaps cu încetinitorul. Una dintre cercetări concluzionează că acei factori despre care oamenii de știință sperau că ar putea ajuta la prevenirea unui colaps nu vor face acest lucru.

Rezultatele studiilor par să confirme o predicție făcută în 1978 de către un eminent glaciolog, John H. Mercer de la Ohio State University. Cercetătorul a identificat natura vulnerabilă a calotei glaciare din Antarcticul de Vest și a avertizat că eliberarea rapidă în atmosferă a gazelor cu efect de seră reprezintă „amenințarea cu un dezastru”. Cercetătorul a fost atacat la acea vreme pentru afirmația sa, dar în ultimii ani oamenii de știință au descoperit cu îngrijorare că evenimentele au decurs așa cum a prezis Mercer (specialistul a murit în 1987).

Oamenii de știință afirmă că topirea calotei glaciare nu se datorează temperaturilor mai ridicate ale aerului, ci din cauza apei relativ calde provenite din adâncurile oceanului. Apa este ridicată la suprafață și către calota glaciară în urma intensificării vânturilor din jurul Antarcticii. Majoritatea cercetătorilor din acest domeniu văd o legătură între vânturile mai puternice și încălzirea globală provocată de om, însă notează că alți factori contribuie la rândul lor. Unul dintre factori ar putea fi variabilitatea naturală a climatului. Altul ar putea fi gaura de ozon de deasupra Antarcticii, provocată de o altă problemă de mediu: eliberarea de către oameni în atmosferă a gazelor ce distrug ozonul. Acest amestec de factori a declanșat un proces de colaps al calotei glaciare ce nu mai poate fi oprit, nici chiar în cazul în care factorii care atrag apa mai caldă în zonă ar înceta să mai aibă acest efect. În acest moment, o scădere a ritmului de topire ar fi „prea puțin și prea târziu pentru a stabiliza calota glaciară”, explică Ian Joughin, glaciolog la Universitatea Washington și principalul autor al studiului din Science. „Nu există niciun mecanism de stabilizare”, adaugă specialistul.

Problema principală este faptul că o mare parte din calota glaciară din Antarcticul de Vest este situată sub nivelul mării, într-o depresiune de forma unui bol. Așa cum a prezis dr. Mercer în 1978, odată ce se topește partea din calota glaciară situată pe marginea bolului, iar gheața se retrage în apă mai adâncă, ea devine mai instabilă și mai vulnerabilă la topirea continuă. Richard B. Alley, un specialist în științele climei la Universitatea Pennsylvania State ce nu a luat parte la acest studiu, dar care a studiat calotele glaciare de la poli preț de câteva decenii, afirmă că cercetările sunt convingătoare. Deși Alley spune că se temea de mult timp de această descoperire, „când a aflat de ea, am fost puțin șocat”, a spus cercetătorul.

Specialistul afirmă că o creștere a nivelului mării este inevitabilă acum, ca urmare a topirii din Antarctica de Vest, însă notează că emiterea gazelor cu efect de seră va înrăutăți situația. Aceste gaze ar putea destabiliza și alte părți ale Antarcticii, cât și calota glaciară din Groenlanda, provocând o creștere a nivelului oceanului planetar atât de mare, încât multe din orașele situate pe coastele Terrei vor trebui abandonate în cele din urmă.

Sursa: descopera.ro

Două echipe de oameni de știință au făcut un anunț epocal: a început colapsul unor bucăți masive din calota glaciară din Antarctica de Vest, eveniment de neoprit și care este accelerat de încălzirea globală. De mai bine de câteva decenii, oamenii de știință se temeau de acest moment istoric. Descoperirea înseamnă că o creștere a nivelului oceanului planetar cu cel puțin 3 metri ar putea fi inevitabilă. Creșterea nivelului mării va continua să fie lentă în acest secol, notează oamenii de știință, însă după acesta va accelera brusc și va produce o criză. „Chiar se întâmplă”, a declarat Thomas P. Wagner, specialistul…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: