Home » National » Anunțul departamentului de Stat al SUA despre afirmațiile lui Rogozin la adresa României

Anunțul departamentului de Stat al SUA despre afirmațiile lui Rogozin la adresa României

Declarațiile lui Dmitri Rogozin la adresa României sunt „retorică inflamatoare”, a declarat, luni, purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki, adăugând că nu știe ca SUA să fie implicate în interzicerea accesului vicepremierului rus în spațiul aerian românesc.

Întrebată care este reacția SUA față de declarațiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin care a scris pe Twitter că va reveni în România cu un bombardier strategic, după ce i s-a interzis accesul în spațiul aerian românesc, Jen Psaki a precizat: „Cu siguranță că nu considerăm că acest gen de retorică inflamatoare este de folos”. „Știu că era într-o vizită în Moldova în acel moment. Evident că aceasta este o zonă în care sprijinim și vom continua să sprijinim negocierea unui acord cuprinzător privind conflictul, care să garanteze suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei, asigurând, totodată, un statut special pentru Transnistria”, a spus purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, în cadrul unui briefing de presă.

Întrebată dacă SUA au avut vreun rol în interzicerea accesului, Jen Psaki a precizat că nu este la curent cu așa ceva. „Nu, din câte știu eu. Voi verifica, dar e puțin probabil”, a mai spus purtătoarea de cuvânt. „La solicitarea Statelor Unite, România și-a închis spațiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite să trec”, a afirmat vicepremierul rus Dmitri Rogozin într-un mesaj postat, sâmbătă, pe Twitter, din Transnistria, citat de agenția Itar-Tass. „Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160”, a precizat Rogozin, subliniind că sancțiunile nu-l vor determina să-și anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria. De asemenea, în postarea pe Facebook, vicepremierul rus a susținut că România i-a închis spațiul aerian în legătură cu „sancțiuni impuse de către Uniunea Europeană”, potrivit Itar-Tass. Vicepremierul a acuzat probleme cu transportul și joi, la venirea în regiunea separatistă moldoveană, unde a asistat la parada organizată pe 9 mai, de Ziua Victoriei asupra nazismului. El a anunțat, tot pe Twitter, că avionului său, care se îndrepta către Chișinău nu i s-a permis să traverseze spațiul aerian al Ucrainei și că a fost nevoit să ocolească prin Bulgaria și România.

Ministerul ucrainean de Interne a dezmințit, joi seara, că ar fi interzis tranzitul avionului vicepreședintelui rus Dmitri Rogozin prin spațiul aerian al Ucrainei, afirmând că nu există obstacole pentru zborul avioanelor rusești, potrivit agenției Interfax.

„Se pare că vom merge la Chișinău prin Bulgaria și România, zborul va dura 4-5 ore. Ucraina nu ne-a permis trecerea prin spațiul său aerian”, a scris Rogozin joi, în mesajul postat pe Twitter. „Bine că Ucraina nu este ca Rusia (de mare), altfel ocolirea ar dura aproximativ 20 de ore”, adăuga el. După ce avionul lui Rogozin a aterizat, pilotul a declarat că a fost întrebat de către controlori de trafic aerian din Bulgaria și România dacă avionul transportă „un pasager (supus) unei interdicții”.  „Au intenționat să trimită avioane de interceptare”, a mai scris Rogozin.

Sursa: gandul.info

Declarațiile lui Dmitri Rogozin la adresa României sunt "retorică inflamatoare", a declarat, luni, purtătoarea de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki, adăugând că nu știe ca SUA să fie implicate în interzicerea accesului vicepremierului rus în spațiul aerian românesc. Întrebată care este reacția SUA față de declarațiile vicepremierului rus Dmitri Rogozin care a scris pe Twitter că va reveni în România cu un bombardier strategic, după ce i s-a interzis accesul în spațiul aerian românesc, Jen Psaki a precizat: "Cu siguranță că nu considerăm că acest gen de retorică inflamatoare este de folos". "Știu că era într-o vizită în…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: