Home » National » Ambasadorul rus la București: Nu putem accepta declarația lui Băsescu privind extinderea influenței ruse până la Chilia

Ambasadorul rus la București: Nu putem accepta declarația lui Băsescu privind extinderea influenței ruse până la Chilia

Ambasada Rusiei analizează declarația de marți a lui Traian Băsescu, a declarat ambasadorul Oleg Malghinov, precizând că respinge acuzația președintelui privind planul Moscovei de a-și extinde influența până la Brațul Chilia, fosta graniță a URSS.

„Analizăm textul declarației de ieri (marți – n.r.) a președintelui, și, credeți-mă, sunt vremuri foarte dificile. În fiecare zi, mulți politicieni din România fac multe declarații, pe multe canale, dar trebuie să le analizăm și să comunicăm în mod corespunzător, adică obiectiv, către capitalele noastre. Această afirmație nu este nouă, am mai auzit-o. Noi nu o putem accepta. Nu avem asemenea planuri”, a declarat, la Digi 24, Oleg Malghinov, rugat să comenteze declarația lui Traian Băsescuprivind extinderea influenței Rusiei până la brațul Chilia.

„În ceea ce privește Republica Moldova, scenariul cel mai rău ar fi o destabilizare a regiunii Odessa și, dacă vă puteți uita pe hartă, veți constata că regiunea Odessa încinge ca un brâu Transnistria, iar odată destabilizarea realizată, să se poată ajunge, cu influența Federației Ruse, incluzând și Transnistria, astfel ca teritoriul Federației Ruse sau teritoriul controlat de Federația Rusă să ajungă până la brațul Chilia. Este vechea frontieră a României cu Uniunea Sovietică”, a afirmat, marți, președintele Traian Băsescu, în cadrul unei declarații de presă. „În momentul de față, în Odessa se încearcă o regrupare a rusofonilor, în așa fel încât să fie gata să acționeze. Să sperăm că populația ucraineană, structurile statului vor reuși să țină această regiune în echilibru, să nu se producă o destabilizare care are riscul de a antrena și Transnistria”, a mai spus șeful statului. Prezent la 27 martie, la bilanțul MApN, președintele Traian Băsescu a declarat că impredictibilitatea Federației Ruse „ne obligă să analizăm variante și posibilități de reacție”. „Nu putem spune că mai putem privi la incidentele din 2008, când Federația Rusă a ocupat Abhazia și Osetia de Sud, ca incidente izoltate. Este clar că a fost Georgia în 2008, a fost Ucraina în 2014 și orice om politic, ca și orice strateg militar, trebuie si își pună întrebarea ce și cine urmează. Că o fi Transnistria, că o fi Transnistria și Republica Moldova, că urmează regiunea de sud a Ucrainei, de la Crimeea către Odessa și gurile Dunării până la Brațul Chilia, sunt întrebări pe care oricine poate să și le pună în lipsa unor declarații și atitudini ferme ale Federației Ruse”, a declarat șeful statului, după participarea la bilanțul MApN pe 2013.

Sursa: mediafax.ro

Ambasada Rusiei analizează declarația de marți a lui Traian Băsescu, a declarat ambasadorul Oleg Malghinov, precizând că respinge acuzația președintelui privind planul Moscovei de a-și extinde influența până la Brațul Chilia, fosta graniță a URSS. "Analizăm textul declarației de ieri (marți - n.r.) a președintelui, și, credeți-mă, sunt vremuri foarte dificile. În fiecare zi, mulți politicieni din România fac multe declarații, pe multe canale, dar trebuie să le analizăm și să comunicăm în mod corespunzător, adică obiectiv, către capitalele noastre. Această afirmație nu este nouă, am mai auzit-o. Noi nu o putem accepta. Nu avem asemenea planuri", a declarat, la Digi…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: