Home » National » Kaplan: Putin știe că Articolul 5 protejează membrii NATO de invazie, dar nu și de acțiuni subversive

Kaplan: Putin știe că Articolul 5 protejează membrii NATO de invazie, dar nu și de acțiuni subversive

Vladimir Putin știe că Articolul 5 din Tratatul NATO îi protejează pe membrii Alianței de o invazie terestră, dar nu și de acțiuni subversive, prin cumpărarea instituțiilor media, a băncilor, a declarat, joi, Robert Kaplan, avertizând România să se ferească de acțiunile Rusiei în următorii cinci ani

„Ceea ce vrea președintele rus este o zonă tampon trandițională în Europa Centrală și de Est și în Caucaz. Cu alte cuvinte, el nu vrea să recreeze Pactul de la Varșovia. Acesta a fost prea scump și de aceea s-a prăbușit Uniunea Sovietică. El vrea o zonă tampon tradițională, de influență, cuvântul potrivit ar fi finlandizare. Vrea ca în Europa Centrală și de Est și în Caucaz să aibă o situație similară celei pe care o avea URSS în Finlanda în timpul Războiului Rece, când politica externă finlandeză era, într-o anumită măsură, deținută de URSS. Li se permitea să fie capitaliști și democrați, dar în alte zone nu erau independenți deloc”, a declarat, joi, la București, analistul Stratfor Robert Kaplan, care și-a lansat, la MAE, volumul „Răzbunarea geografiei”. Analistul american a precizat că Rusia se simte permanent vulnerabilă, deoarece are un teritoriu vast, dar are mai puțini cetățeni decât Bangladesh și este divizată interior de munți și de fluvii. Această vulnerabilitate „duce la insecuritate, iar imperiile se formează din insecuritate, din nevoia de a avansa, pentru că, dacă nu avansează, sunt amenințate din interior”, a explicat Kaplan. Analistul a subliniat că Ucraina, ca loc de naștere al Rusiei, este mai importantă pentru Moscova decât este pentru Europa și pentru SUA, astfel că rușii vor fi „mai agresivi pentru a o păstra”.

Totodată, Kaplan a subliniat că Putin „a calculat probabil corect” că Europa nu va lua „sancțiuni semnificative” împotriva Rusiei, din cauza dependenței energetice și a implicării economice în Rusia. „Și probabil că are dreptate, atât timp cât nu trimite trupe în Ucraina, ceea ce-i puțin probabil”, a spus Robert Kaplan. „Presupun că Putin, fiind un ofițer de informații, nu un funcționar plicticos, știe că Articolul 5 din Tratatul NATO protejează membrii NATO împotriva unei invazii terestre, dar nu protejează membrii NATO împotriva acțiunilor subversive, împotriva activității serviciilor de informații, împotriva imperialismului prin intermediul companiilor energetice, mai degrabă decât prin intermediul Armatei Roșii. Nu protejează Europa Centrală și de Est împotriva acțiunilor subversive prin cumpărarea mediei și a băncilor”, a avertizat analistul american. „De aceea, cred că provocarea strategică pentru România și vecinii săi este să se protejeze nu împotriva unei acțiuni imediate a Rusiei, ci împotriva unei acțiuni subversive lente în următorii cinci ani” , a mai spus el.

Robert Kaplan, desemnat în 2011 de către Foreign Policy printre „Primii 100 de gânditori ai lumii””, și-a lansat la București volumul „Răzbunarea geografiei”, anunțând că următoarea sa carte va fi despre România. La lansare au fost prezenți ministrul de Externe, Titus Corlățean, consilierul prezidențial Iulian Fota, directorul SIE, Teodor Meleșcanu, și senatorul PSD Mircea Geoană.

Sursa: mediafax.ro

Vladimir Putin știe că Articolul 5 din Tratatul NATO îi protejează pe membrii Alianței de o invazie terestră, dar nu și de acțiuni subversive, prin cumpărarea instituțiilor media, a băncilor, a declarat, joi, Robert Kaplan, avertizând România să se ferească de acțiunile Rusiei în următorii cinci ani "Ceea ce vrea președintele rus este o zonă tampon trandițională în Europa Centrală și de Est și în Caucaz. Cu alte cuvinte, el nu vrea să recreeze Pactul de la Varșovia. Acesta a fost prea scump și de aceea s-a prăbușit Uniunea Sovietică. El vrea o zonă tampon tradițională, de influență, cuvântul potrivit ar fi finlandizare.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: