Home » Business » Romania, prima la crestere economica in UE, urmata de Polonia, tara care nu a intrat in criza. Statele non-euro trag in sus economia intregului bloc comunitar

Romania, prima la crestere economica in UE, urmata de Polonia, tara care nu a intrat in criza. Statele non-euro trag in sus economia intregului bloc comunitar

Oricat ar parea de greu de crezut, Romania a inregistrat in primele trei luni ale anului cea mai mare crestere economica din intreaga Uniune. Cifrele au fost anuntate joi de oficiul european de statistica. Au mers bine, la fel ca pana acum, exporturile si industria, insa noutatea o reprezinta revenirea consumului. Asta inseamna ca oamenii au inceput sa cumpere iar. O explicatie ar fi ca dobanzile in banci au ajuns atat de mici incat romanii prefera sa isi investeasca banii decat sa ii tina in conturi.

Economia Romaniei a crescut cu 0,1%, in primele trei luni ale anului, fata de ultimul trimestru din 2013, si cu 3,8%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata primele estimari semnal publicate joi de Institutul National de Statistica.Astfel, conform primelor estimari, produsul intern brut in trimestrul I 2014 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2013 (date ajustate sezonier).Fata de acelasi trimestru din anul 2013, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 3,8% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier, informeaza INS, printr-un comunicat.INS va publica detalii despre cresterea PIB in primul trimestru al anului pe 6 iunie 2014.

La nivelul Uniunii Europene, Romania se afla in fruntea clasamentului la crestere a PIB-ului pe primul trimestru al anului, comparativ cu aceeasi perioada anului trecut, depasind chiar si Polonia, tara care nu a intrat in criza. Dupa Romania (3,8%), cele mai mari cresteri le-au inregistrat Polonia (3,5%), Ungaria (3,2%), Marea Britanie (3,1%) si Germania (2,3%), potrivit cifrelor publicate joi de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene. Per total, zona euro a inregistrat o crestere de 0,9%, in timp ce economia intregii Uniuni Europene a crescut cu 1,4%, raportat la intervalul de timp citat mai sus.

In comparatie cu trimestrul anterior, Romania nu mai sta asa de bine, raportand doar o crestere de 0,1%. Cel mai mare avans l-au inregistrat Germania si Marea Britanie (0,8%), Lituania (0,7%) si Luxemburg (0,6%). La polul opus, cea mai abrupta cadere a inregistrat-o Cipru (-4,1%), urmat de Estonia (-1,5%), Grecia (-1,1%) si Finlanda (-0,8%).

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, declara, in urma cu doua zile, ca incurajeaza populatia si firmele sa acceseze imprumuturi de la banci pentru consum si investitii, intrucat economia romaneasca si-a revenit dupa criza, estimand ca aceasta va inregistra un avans in acest an peste nivelul anului trecut de 3,5%.

Sursa: incont.ro

Oricat ar parea de greu de crezut, Romania a inregistrat in primele trei luni ale anului cea mai mare crestere economica din intreaga Uniune. Cifrele au fost anuntate joi de oficiul european de statistica. Au mers bine, la fel ca pana acum, exporturile si industria, insa noutatea o reprezinta revenirea consumului. Asta inseamna ca oamenii au inceput sa cumpere iar. O explicatie ar fi ca dobanzile in banci au ajuns atat de mici incat romanii prefera sa isi investeasca banii decat sa ii tina in conturi. Economia Romaniei a crescut cu 0,1%, in primele trei luni ale anului, fata de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile