Home » World » Mii de tătari din Crimeea au comemorat 70 de ani de la deportarea lor de către Stalin. Liderul tătarilor: "Vrem ca drepturile noastre să fie respectate"

Mii de tătari din Crimeea au comemorat 70 de ani de la deportarea lor de către Stalin. Liderul tătarilor: "Vrem ca drepturile noastre să fie respectate"

Mii de tătari din Crimeea au comemorat duminică, într-o atmosferă tensionată, 70 de ani de când au fost deportați de către Stalin, în pofida anulării adunării tradiționale la Simferopol.

Străzile orașului erau duminică patrulate de numeroși polițiști și vehicule blindate, potrivit unui corespondent al AFP. În unele zone ale Simferopolului, în special, în apropierea gărilor, au avut loc ceremonii de comemorare a victimelor deportării. Peste 20.000 de persoane au participat la o manifestație similară în satul Ak-Mecet, la aproximativ doi kilometri de oraș. Fluturând steaguri tătare și pancarte pe care scria „Memorie eternă victimelor genocidului poporului tătar din Crimeea” sau „Dreptul la autodeterminare este un drept inalienabil al poporului nostru din Crimeea”, manifestanții au intonat imnul tătarilor din această peninsulă. După ce s-au rugat pentru morți, ei au adoptat o rezoluție prin care cer o „autonomie teritorială”, reprezentarea tătarilor la conducerea Crimeei, precum și „încetarea imediată a dicriminării și represiunii tătarilor din Crimeea din motive politice, naționale și religioase”.

În timpul acestor ceremonii și manifestații, teritoriul era de două elicoptere militare, provocând un zgomot asurzitor, relatează corespondenți AFP. Tătarii au reacționat la acest fapt scandând: „Poporul, națiunea, Crimeea”.

„Vrem ca drepturile noastre să fie respectate”, a declarat după manifestații liderul tătarilor, Refat Ciubarov.

Anterior, ONU a denunțat, într-un raport, „hărțuirea” și „persecuțiile” cărora le sunt supuși tătarii din Crimeea, notând că mai multe mii dintre ei au au „devenit persoane deplasate pe plan intern sau în alte părți ale Ucrainei”. Moscova a criticat imediat acest raport subliniid „lipsa totală de obiectivitate” a acestuia.

Sursa: mediafax.ro

Mii de tătari din Crimeea au comemorat duminică, într-o atmosferă tensionată, 70 de ani de când au fost deportați de către Stalin, în pofida anulării adunării tradiționale la Simferopol. Străzile orașului erau duminică patrulate de numeroși polițiști și vehicule blindate, potrivit unui corespondent al AFP. În unele zone ale Simferopolului, în special, în apropierea gărilor, au avut loc ceremonii de comemorare a victimelor deportării. Peste 20.000 de persoane au participat la o manifestație similară în satul Ak-Mecet, la aproximativ doi kilometri de oraș. Fluturând steaguri tătare și pancarte pe care scria "Memorie eternă victimelor genocidului poporului tătar din Crimeea" sau "Dreptul la autodeterminare este…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: